реклама партнерів:
Головна » 100 років з дня першого виконання "Щедрика" Леонтовича: від народної пісні до світових сцен

100 років з дня першого виконання "Щедрика" Леонтовича: від народної пісні до світових сцен


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українська різдвяна пісня "Щедрик" стала неодмінним атрибутом Різдва в багатьох країнах світу. Її інтерпретація, створена українським композитором Миколою Леонтовичем, стала саундтреком фільмів і отримала безліч варіантів виконання. Шлях, який пройшла пісня "Щедрик", виконаний драматизму.

Передісторія
Точний час виникнення колядки "Щедрик" невідомо. З упевненістю можна говорити, що текст пісні виходить з дохристиянського періоду історії. Вона була популярна в українських селах і виконувалася на Новий рік. За дослідженнями етнологів, пісня була широко поширена на Поділлі.

Поява шедевра
Над тим варіантом пісні "Щедрик", який отримав загальну популярність, композитор Микола Леонтович працював протягом усього життя. Перша партитура з'явилася в 1901-1902 рр., Наступні - в 1906-1908 рр., 1914, 1916, 1919 роках.
Перше хорове виконання "Щедрика" відноситься до 1916 році. Тоді цю пісню представив хор Київського університету імені Святого Володимира під керівництвом Олександра Кошиця.

Пісня знайшла популярність, а Леонтович був визнаний одним з тодішніх українських композиторів.
Після падіння Російської імперії Леонтовича почали переслідувати більшовики. Через п'ять років після хорового дебюту "Щедрика", в 1921 році, композитор був розстріляний за підозрою в таємній націоналістичній діяльності.

Закордонний дебют
Вперше за кордоном "Щедрик" прозвучала в українському варіанті 5 жовтня 1921 - на концерті в Карнегі-Холі в Нью-Йорку.
Зберігся аудіозапис, що датується 1922 роком.





У 1936 році Пітер Виговський (або Пітер Вільховській) написав англійський варіант тексту - "Колядка дзвіночків" (Carol of the Bells).

"Щедрик" в кінематографі
Мелодія української колядки звучить в серіалах "South Park", "Сімпсони", "Гріффіни", "Суботній вечір у прямому ефірі", "Менталіст". Також мелодію використовували як саундтрек у фільмах "Гаррі Поттер", "Один вдома", "У дзеркала два обличчя", "Міцний горішок - 2", "Сімейка Адамсів".

Визнання
Жодне американське Різдво на проходить без виконання Carol of the Bells, але вкрай мало хто з місцевого населення знає, що ця пісня не американська, а українська.
І, звичайно, далеко не всі знають про справжнє авторство колядки. А адже саме варіант Леонтовича лежить в основі всіх аранжувань цієї композиції: будь то інтерпретація груп Metallica або Destiny's child.

Канадійський гурт «Голонуді леді» (англ. Barenaked Ladies) записали щедрівку в своїй обробці для альбому «Голонуді на Свята» (англ. Barenaked for Holidays). Вона з'явилася також у кінці серії Ноель серіалу «Західне крило» (англ. West Wing), коли заступник завідувача відділом кадрів Джош Ліман із асистенткою Діною Мос виходять із парадного входу Білого Дому й зупиняються послухати пісню у виконані вуличного хору.

Переробка пісні в сучасному техно-данс стилі продюсером/діджеєм Демоніксом швидко стала культовою класикою в андерграунді. Опосередковано пісня стала звичною заставкою американського радіо в період різдвяних свят. Колядка стала лейтмотивом естафети «Сараєво напередодні Різдва 12/24», записаної Саватаж, і популяризованої їхнім побічним проектом «Транс-сибірський оркестр» у їхньому дебютному альбомі «Ніч напередодні Різдва та інші історії».

H.P. Lovecraft Historical Society, Carol of the Old Ones зробили пародію на колядку, використовуючи лавкрафтівські теми й лірику.

Наприкінці 2006 року пісня була використана в двох рекламних роликах фірми Dell Latitude Laptops для виробництва GPS-навігаторів Garmin.

Також мелодія звучить в треку «Shedry Schedryk» альбому Werewolf української рок-групи Esthetic Education.

Популярний американський гурт-акапелла Pentatonix виконав кавер пісню «Carol of the Bells» й отримав позитивні відгуки від користувачів популярної мережі Youtube[6]. Композиція для 12 віолончелей «Carol of the Bells» стала одним із найпопулярніших творів, які виконав Стівен Нельсон з американського музичного гурту The piano guys (понад 9 млн переглядів на Youtube).

«Щедрик», який американська музична група «Pink Martini» виконала українською мовою, увійшов до їхнього альбому «Joy to the World».

За версією видання Drohobyczer Zeitung, на початку 2015 було визначено 17 кращих виконань пісні "Щедрик" у світі - від класики до рок-виконань. Сюди потрапили - вільнюський хор Bel Canto, який виконав пісню в підтримку Євромайдану в грудні 2013; український гурт ROCK-H,Pentatonix, The Piano Guys, Девід Гікен, баскетболісти NBA, які виконали пісню ударами м'ячів; американський підліток Кент Дженкінс, котрий виготовив із водопровідних труб ПВХ духовий музичний інструмент, на якому і виконав відому мелодію; грецький гурт Orion's Reign, Metallica, гурт August Burns Red, гурт Imbrium, група Tectum та ін.


Rockefeller Center Light Show Carol Of The Bells




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини