реклама партнерів:
Головна » Події навколо Катерининської церкви

Події навколо Катерининської церкви


Коментарі: 1 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
18 квітня 2007 р. Господарський суд Чернігівської області продовжить розгляд питання щодо законності розпорядження Голови Чернігівської обласної державної адміністрації № 151 від 05 квітня 2006 року «Про передачу у користування релігійній громаді Української Православної церкви Київського патріархату Катерининської церкви».

Вже майже рік тривають суперечки навколо передачі Катерининської церкви м. Чернігова козацькій релігійній громаді УПЦ КП. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», Указів Президента України від 04 березня 1992 р. «Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна» та від 21 березня 2002 р. № 279/2002 «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій» та доручення Президента України від 8 липня 2005 року № 1-1/657, Головою Чернігівської обласної державної адміністрації прийнято розпорядження «Про передачу у користування релігійній громаді УПЦ КП м. Чернігова Катерининської церкви» (№ 151 від 05 квітня 2006 року).
Проте, 12.07.2006 р. до Господарського суду Чернігівської області з позовом про визнання незаконним розпорядження Голови Чернігівської обласної державної адміністрації «Про передачу у користування релігійній громаді УПЦ КП м. Чернігова Катерининської церкви», зокрема звернулись представники Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Московського патріархату). Ухвалою про відкриття впровадження у адміністративній справі прийнято рішення про зупинення дії вище зазначеного розпорядження до прийняття судом рішення по справі та набрання ним законної сили.
Разом з тим, події біля церкви розгорталась як у детективі. Представники Української Православної Церкви Московського патріархату, Прогресивної Соціалістичної партії України, Партії Регіонів, Соціалістичної партії України та Комуністичної партії України біля храму встановили намети і таким чином, незаконно заблокували головний вхід до Катерининської церкви. Біля споруди і навколо неї розпочалися мітинги, богослужіння, хресні ходи.
На знак протесту проти незаконних дій вище зазначених організацій та з метою роз’яснювальної роботи біля Катерининської церкви встановила свої намети і Чернігівська міська організація Української Народної партії.
Очевидно не всі знають, що Катерининська церква є пам’яткою архітектури національного значення, знаходиться у державній власності і на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Передана вона відповідно до чинного законодавства лише в користування релігійній громаді УПЦ КП (культові споруди Чернігова: Спасо-Преображенський собор, Єлецький та Троїцький монастирі передані в користування Українській Православній Церкві Московського патріархату і лише П’ятницька церква передана в користування Українській Православній Церкві Київського патріархату, але всі зазначені культові споруди знаходяться в державній власності і на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»). Тобто заповідник, як балансоутримувач Катерининського храму, зокрема відповідає за технічний стан пам’ятки. Отож, керівництво і працівники заповідника неодноразово намагались зайти до споруди, щоб здійснити її технічний огляд. Що дивно, міліція яка повинна була допомогти працівникам заповідника зайти до церкви, навпаки не допомагала представникам державної установи, а інколи й протидіяла.
Взявши в руки владу, представники КПУ, Партії Регіонів та СПУ забрали свої намети від споруди. Призупинила свої акції й місцева організація УНП. Але, й досі біля храму стоять декілька наметів партії Вітренко та УПЦ МП. Перед головним входом до церкви стоїть легковий автомобіль з номерним знаком: Х 2969 ВС. Таким чином, він блокує вхід до храму і порушує техніку безпеки, протипожежну безпеку та діючі Державно-будівельні норми. Але, міліція усунулась в даному випадку від виконання своїх обов’язків, і не хоче прибирати автомобіль від церкви.
Керівництво заповідника зверталось за допомогою до народних депутатів України (Кириленка В.А. – Партія «Наша Україна», Комара М.С. – Партія Регіонів) з проханням посприяти розблокуванню Катерининської церкви та наданню можливості працівникам заповідника провести заходи щодо науково-технічного обстеження храму. Писав листи Національний заповідник і колишньому Міністру внутрішніх справ України Луценку Ю.В. з проханням вплинути на ситуацію, яка склалася внаслідок незаконного блокування Катерининської церкви представниками політичної та релігійної організацій. Звертались керівники державної установи і в прокуратуру, і до міської влади… Проте, ніхто не допоміг: архітектори та науковці заповідника так і не змогли потрапити в споруду.
Наприкінці 2006 року (в грудні) невідомими особами було знято дві нижні секції з двох водостічних труб Катерининської церкви (куди дивилась так звана охорона храму: міліція, вітренківці та священики УПЦ МП?). Таким чином, атмосферні опади (дощ та сніг) тепер течуть по фасадах споруди. Пам’ятка архітектури національного значення руйнується і потребує невідкладних ремонтних робіт. Вже сьогодні, за підрахунками фахівців заповідника, на ремонтно-реставраційні церкви потрібно більше мільйона гривень! І доведеться державі кошти, які так потрібні на соціальні питання (наприклад, на підвищення пенсій, на програми охорони здоров’я) виділяти знову на ремонт церкви.
Священикам УПЦ МП захотілось, щоб в наметі, де вони проводять богослужіння було світло і вони незаконно від одного з світильників протягнули електричний кабель в намет. За використання електроенергії в даному випадку вони не платять, бо лічильника в наметі немає (електроенергію крадуть - місцева влада мовчить, священики моляться і грішать).
Взимку представникам УПЦ МП було холодно біля храму, то вони додумались встановити в наметі котел, який опалювався дровами. Привезли машину дров, територію навколо храму перетворили в смітник.
Згадаймо й про те, що в церкві залишились унікальні музейні експонати Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського (внаслідок блокування церкви експонати не встигли вивезти). Споруда вже більше десяти місяців не провітрювалась. Музейні цінності, можливо вже загинули (їх вартість близько одного мільйона гривень). Керівництво історичного музею також зверталось з відповідними листами до місцевих органів влади, в прокуратуру, міліцію з проханням посприяти вивезенню музейні експонати з храму. Всі мовчать. А, священики московського патріархату моляться і продовжують блокувати вхід до церкви.
До речі, «допоміг» і наш землячок колишній мер Чернігова, колишній нардеп, а нині міністр транспорту Микола Рудьковський. Він в 2006 р. звернувся з позовом до Деснянського районного суду м. Чернігова, Рудьковський нарікав, що голова облдержадміністрації прийнявши рішення про передачу храму релігійній громаді позбавив його права відвідувати музей, який знаходився в церкві. Наш земляк кілька разів не з’являвся в суд, справа затягувалась (відтак, і господарський обласний суд не міг вирішувати питання законності передачі Катерининської церкви). Нарешті Рудьковський програв суд. 2 квітня 2007 р. судова тяганина була продовжена в господарському суді. Але… рішення не прийнято, розгляд питання перенесено на 18 квітня 2007 р. Будемо чекати справедливого рішення.

С. Черняков






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини