реклама партнерів:
Головна » Представники зі Львова і Чернігова від учасників конференції поклали вінок до пам’ятника головному командиру УПА Роману Шухевичу

Представники зі Львова і Чернігова від учасників конференції поклали вінок до пам’ятника головному командиру УПА Роману Шухевичу


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17-18 травня в Івано-Франківську в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника пройшла всеукраїнська наукова конференція «Роман Шухевич в українському національно-визвольному русі XX століття». Вона була присвячена до 100-річчя від дня народження Головнокомандувача Української повстанської армії, генерал-хорунжего Романа Шухевича.
Організаторами наукового форуму, крім національного університету імені Василя Стефаника виступили: Міністерство науки і освіти України, Івано-Франківська облдержадміністрація та обласна рада, Інститут історії України Національної академії наук України, Всеукраїнське Братство ОУН-УПА імені Романа Шухевича.
Участь у конференції взяли дослідники із Києва, Львова, Дніпропетровська, Донецька, Дрогобича, Чернівців, Тернополя, Кремінця, Кривого Рога, Острога, Переяслав-Хмельницького, Одеси, Івано-Франківщини, Чернігова.
Учасників конференції на початку пленарного засідання благословили священики Української автокефальної православної церкви та Української греко-католицької церкви, вітали голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, голова облдержадміністрації Роман Ткач, голова Всеукраїнського Братства ОУН-УПА імені Романа Шухевича Михайло Зеленчук, голова Крайової управи Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський.
Народ, який забув свою історію, вже не народ – підкреслив у своєму вітальному слові син Романа Шухевича, багаторічний в’язень комуністичних концтаборів, Герой України Юрій Шухевич. Він наголосив, що Р. Шухевич відіграв неабияку роль у національно-визвольній боротьбі українського народу 30-40-50-х років.
З доповідями про героїчну діяльність великого сина українського народу в контексті української національно-визвольної боротьби XIX-XX століття виступили заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Олександр Реєнт, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Олександр Лисенко, керівник Центру досліджень українсько-польських відносин Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, доктор історичних наук, професор Микола Литвин (м.Львів), завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, завідувач кафедри історіографії і джерелознавства Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олександр Марущенко.
Наприкінці пленарного засідання відбулася презентація нових наукових видань, присвячених визвольній боротьбі УПА. Директор Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету, академік Академії наук вищої школи України, доктор історичних наук, професор Микола Кугутяк представив монографію «Прикарпаття: спадщина віків»; професор Микола Литвин – «Історія Львова» (3 томи); молодший науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Микола Посівнич – «Літопис УПА» (т.45), де зібрані спогади про Романа Шухевича.
У другій половині дня учасники конференції відвідали родинне село Шухевичів – Тишківці Городенківського району Івано-Франківської області. Там професор Микола Литвин і начальник навчально-методичного відділу Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кадрів Сергій Бутко поклали вінок від учасників наукового форуму до одного з перших в Україні пам’ятників Головному командиру УПА, генерал-хорунжему Роману Шухевичу. До речі, монумент на честь великого земляка створено з ініціативи та на гроші громади. Потім відвідали місцевий Музей історії та визвольних змагань імені Р.Шухевича.
Наступного дня дослідники продовжили свою роботу у секціях: «Український національно-визвольний рух 30-50-х рр. XX століття у міжнародному вимірі», «Громадсько-політична і державотворча діяльність Романа Шухевича», «Роман Шухевич і збройна боротьба за незалежність України», «Громадсько-політична, державотворча і військова діяльність Романа Шухевича в джерелах та історіографії», «Родина Шухевичів у громадсько-політичному і культурному житті України».
На підсумковому «круглому столі» у рішеннях конференції учасники одностайно висловилися за звернення до Президента України присвоїти Романові Шухевичу звання Героя України. Хоч із ганебним запізненням треба в такий спосіб Українській державі відзначити героїчну діяльність сина українського народу, який поклав своє життя за її відновлення. Вирішено запропонувати законодавчо визнати насильницько виселених українців з України - депортації як одну з форм геноциду про українського народу.
Після короткої дискусії перемогла точка зору, що Українська держава повинна ветеранам ОУН-УПА законодавчо надати спеціальний статус учасників українського національно-визвольного руху. Вирішальною була заява ветерана УПА Ореста Дичковського. Він підкреслив, що українські патріоти в лавах Української армії свідомо боролися за визволення України від усіх окупантів і не думали про якісь пільги й пенсії.

Бутко С.В.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини