реклама партнерів:
Головна » Новини про ситуацію навколо Катерининської церкви

Новини про ситуацію навколо Катерининської церкви


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Господарський суд продовжить розгляд справи 6 червня. Від кого залежить прийняття рішення? В Катерининській церкві залишились унікальні експонати обласного історичного музею, вони перебувають під загрозою пошкодження. На ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки потрібно більше мільйона гривень. Біля церкви наметів партії Вітренко вже немає.
Як вже зазначалося, 6 червня 2007 року Господарський суд Чернігівської області продовжить розгляд питання щодо законності розпорядження Голови обласної держадміністрації від 05 квітня 2006 р. № 151 «Про передачу у користування релігійній громаді Української Православної церкви Київського патріархату Катерининської церкви».
На жаль, судове засідання відбувається за відсутності засобів масової інформації. Отож, про те, що відбувається за зачиненими дверми Господарського суду ми знаємо лише з офіційних повідомлень. Відомо, що 14 травня на засіданні суду було прийнято рішення зробити перерву до 10 години 6 червня 2007 р. з метою залучення і вивчення додаткових матеріалів по справі.

Господарський суд вже провів кілька засідань, а конкретних рішень не прийнято. Хоча, всім зрозуміло, що дана судова справа має велике значення, як для Московського патріархату, так і Київського патріархату. Подейкують, що позитивне рішення щодо передачі Катерининської церкви УПЦ КП залежить від двох Вікторів, тобто від домовленостей Віктора Ющенка і Віктора Януковича. І, очевидно, поки що між ними згоди щодо даного питання немає.

Разом з тим, біля церкви ситуація змінюється. Тут вже немає наметів ПСПУ Вітренка (очевидно, закінчились кошти). Зник і легковий автомобіль, який більше півроку стояв біля головного входу до пам’ятки, блокуючи вхід до церкви. Проте, біля храму ще стоять два намети Української Православної церкви Московського патріархату (один для богослужіння, інший для відпочинку віруючих). Від одного з світильників проведено електричний кабель в намет для освітлення. Лічильника тут немає, отож московські священики крадуть електроенергію. Правоохоронці, місцева влада роблять вигляд що нічого не бачать. Спробували б Ви, шановні читачі, місяцями не платити за електроенергію, вам би цього не пробачили!

Неподалік від церкви постійно знаходяться наряд міліції з автомобілем, охороняють громадський порядок.

До речі, наприкінці минулого року невідомими особами з Катерининської церкви було знято нижні металеві секції з двох водостічних труб. Тепер дощ тече по стінах споруди, руйнуються фасади пам’ятки. Терміново потрібно робити ремонтні роботи.

Як відомо вже близько року до Катерининської церкви – пам’ятки архітектури національного значення, не можуть зайти балансоутримувачі споруди – працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». До речі, у травні минулому році (до початку блокування церкви) архітекторами заповідника проводилось технічне обстеження храму і виявлено протікання даху, потрібно було негайно проводити ремонтно-реставраційні роботи. Проте, невдовзі вхід до церкви був заблокований. Отож, що зараз відбувається в церкві невідомо. Врахуймо й те, що зимою церква не опалювалась. Вже сьогодні за підрахунками фахівців на ремонтно-реставраційні роботи потрібно більше мільйона гривень.

Невідома й доля музейних предметів Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського, які знаходяться вже близько року в закритій церкві (внаслідок блокування храму експонати не встигли вивезти). Споруда вже близько року не провітрювалась. Музейні цінності, можливо вже загинули (їх вартість близько одного мільйона гривень). Керівництво історичного музею зверталось з відповідними листами до місцевих органів влади, в прокуратуру, міліцію з проханням посприяти вивезенню музейних експонатів з храму. Всі мовчать. А, священики московського патріархату моляться і продовжують блокувати вхід до церкви.

Сергій Черняков.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини