реклама партнерів:
Головна » Високий рівень національної освіти має стати пріоритетом для влади

Високий рівень національної освіти має стати пріоритетом для влади


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Усі відповідальні політичні сили України мають зосередити якнайпильнішу увагу на питанні забезпечення в державі високоякісної національної освіти. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко під час робочої поїздки на Чернігівщину. «Нація, політика, влада повинні зрозуміти – досягти високого рівня освіти є пріоритетом номер один у цій країні. Ми повинні стати партнерами в цій боротьбі», – підкреслив Віктор Ющенко сьогодні на засіданні вченої ради Чернігівського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. Глава держави додав, що йдеться про всю освітню галузь – від дошкільної освіти до вищої школи.
Президент також особливо наголосив на важливості підвищення соціального статусу учителів. Зокрема, йдеться і про покращення оплати їхньої праці. Це питання, як і питання фінансування галузі загалом, буде предметом постійної уваги української влади на найвищому рівні.
Президент детально розповів про соціальні ініціативи, які він пропонує впроваджувати з 2008 року в освітянській галузі.
За його словами, прорив у ситуації із підвищенням соціального статусу учителів має досягатися через два ключові кроки. Йдеться про встановлення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2008 року в розмірі не менше 500 грн. та запровадження в наступному році Єдиної тарифної сітки (ЄТС) оплати праці. Президент наголосив, що це дасть можливість підвищити доходи працівників бюджетної сфери, у тому числі освітян, у 2008 році не менше, ніж на 37%.
Крім того, відзначив В. Ющенко, його соціальні ініціативи передбачають здійснити додаткове підвищення стипендій на 17%, крім підвищення у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.
Президент також зазначив, що передбачається встановлення надбавки до посадового окладу фахівцям, які працюють у закладах соціально-культурної сфери на селі на 20%.
Крім того, підвищення у 2008 році коефіцієнту страхового стажу з 1% до 1,35% та здійснення перерахунку пенсій, призначених до 2004 року, «дасть можливість підвищити пенсії для більшої частини пенсіонерів приблизно на 35-45%», – сказав Віктор Ющенко. Глава держави також звернув увагу на ініціативу запровадження з наступного року розміру допомоги при народженні другої та кожної наступної дитини 15 тис. грн., зберігши 8,5 тис. грн. при народженні першої дитини. За словами Президента, це дасть можливість продовжити розпочату 2005 року програму підтримки народжуваності в нашій країні.
Президент також зауважив, що запровадження у 2008 році окремої державної грошової допомоги на дітей із багатодітних сімей у розмірі до 50% прожиткового мінімуму з урахуванням доходів дасть можливість установити максимальний розмір допомоги 235-297 гривень. У цьому контексті він відзначив ініціативу щодо необхідності підвищення пенсій за особливі заслуги з 20-25% до 35-40% матерям багатодітних сімей.
Крім того, Віктор Ющенко наголосив, що для дітей-сиріт, які навчаються у вищих навчальних закладах та профтехучилищах, має бути нарахована стипендія у розмірі двох прожиткових мінімумів. «Переконаний, це є справедливий підхід до такої категорії населення», – сказав він.
Глава держави відзначив, що протягом останніх трьох років бюджетне фінансування сфери освіти збільшується щороку приблизно на третину. У 2006 році на галузь було виділено на 29% більше коштів, а в 2008 році метою є збільшити фінансування освітян на 35%.
Президент також наголосив, що враховуючи позитивну економічну динаміку останніх років, реалізація цих соціальних ініціатив, незважаючи на збіг у часі планування державного бюджету на 2008 рік та виборчої кампанії, є цілком реальною. «Переконаний, в рамках такої динаміки формуються ресурси, які дають змогу так сформувати бюджетну доктрину на наступний рік, щоб соціальні ініціативи сприймалися б не як популізм, а як адекватна відповідь на ті економічні реалії, які сьогодні склалися», – підкреслив В. Ющенко. Ці ініціативи мають продемонструвати усім політичним силам «можливості об’єднатися навколо ряду національних пріоритетів, в тому числі, соціальних». «Я пропоную всім політичним силам, незалежно від їхньої ідеології, сьогодні шукати широке коло порозуміння, в тому числі, в економічному і соціальному плані», – підкреслив В. Ющенко.

Джерело: офіційний сайт Президента України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини