реклама партнерів:
Головна » Янукович продав Керченську протоку

Янукович продав Керченську протоку


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У міру наближення відставки уряду Януковича його персональним кредо все більше стає кінцівка з бородатого анекдоту: «Є така професія – Батьківщину продавати». Як стало відомо, під шумок трагедії на шахті ім. Засядько Кабінет міністрів України успішно передав Російській Федерації розпорядження стратегічним Керчь-Єникальським каналом.
Канал, що знаходиться в Керченській протоці, є ніщо інше, як фарватер для 90% вантажних суден, що проходять через протоку. Рішення «команди професіоналів» обійдеться для державного і кримського бюджету втратою $40–50 мільйонів в рік.
Національним багатством з Росією поділилися під приводом безпеки судноплавства. Країні цей крок підноситься, як турбота про створення «могутньої системи безпеки проходження суден». Якщо раніше всі судна, що проходять через канал, платили за це Україні, тепер же засоби доведеться ділити на двох. Причому, ускладниться і сама система проходження каналу, адже дозвіл на прохід одночасно доведеться просити у двох держав.

Відзначимо, що відразу ж після трагічних подій в Керченській протоці Віктор Янукович заявив, що треба переглянути порядок судноплавства через Керч-Єникальський канал. Тоді це прозвучало так, ніби прем'єр турбується про те, щоб по каналу могли ходити тільки дводонні судна, як через Босфор і Дарданелли. Тобто старі танкери типу «Волганефть» ніколи не зможуть потрапити в українські води. Але буквально через день в російській Анапі Янукович і Зубков створили робочу групу, яка «за закритими дверима» і провела засідання 15 листопада.

Підсумки переговорів майже пошепки оголосила прес-служба Мінтрансу. І тепер розмови про сумісне використання каналу, які в півголосу велися під тиском Росії ще з часів Леоніда Кучми, отримали чітку юридичну базу і зрозумілі механізми. При цьому, на нараді в Анапі вустами Януковича ні слова не було сказано про виплату українській стороні компенсації за влаштовану російськими кампаніями екологічну катастрофу в Чорному і Азовським морях, за знищене поголів'я рідкісного птаха і зрив курортного сезону-2008.

Апетити росіян зрозумілі. Російська частина каналу, що прилягає до порту «Кавказ», не дивлячись на постійні днопоглиблюючі роботи, є фактично непридатним для морського судноплавства. А тому тут плавають лише судна річкового класу.

Проте, експлуатація української частки каналу, що, власне, і іменується у всіх документах як Керч-Єникальський канал, оцінюється самою Росією в $80–100 млн в рік, а витрачати такі гроші тоді як Україною, фактично, управляє «своя людина» з яким завжди можна домовиться, путінський режим надалі не має наміру.

Цікаво, що цільову аудиторію Кремль готував до свого рішення ще заздалегідь. З початку листопада всі як один спеціалізовані російські ЗМІ майоріли заголовками «Український уряд піде на поступки в Керченській протоці» і «Україна готова поступитися».

Нагадаємо, що Керч-Єникальський канал був проритий в 1874 році. Його первинна глибина складала 5,5 метра. Надалі він періодично заглиблювався. На сьогоднішній день канал доступний для суден завдовжки до 215 м, з осіданням до 8 м. Капітан порту «Керч» дає дозвіл на вхід в канал суден великих розмірів у кожному окремому випадку. Плавання суден довжиною більше 160 м, з осіданням більше 6 м здійснюється по Керч-Єникальському каналу тільки в світлий час доби.

При всій кон'юнктурності Януковича, не варто забувати, що Керч-Єникальський канал є державною територією України. Він лежить між безперечно українськими ділянками суходолу - косою Тузлою і Керченським півостровом. Тому дії прем'єра варто розглядати не інакше як порушення територіальної цілісності держави і посягання на суверенітет України.

З таким же успіхом за пару днів до власної відставки можна подарувати Румунії гирло Дунаю, Молдові – Дністровський лиман і гирло Дністра, а етнічно близькій Віктору Федоровичу Білорусі – Київське водосховище, по самий Київ.

Джерело: «Націоналістичний Портал»
За матеріалами RUpor





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини