реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Зовнішнє незалежне оцінювання: за десять днів до старту

Чернігівщина. Зовнішнє незалежне оцінювання: за десять днів до старту


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В медіа-центрі „КОЛО” відбулася прес-конференція, присвячена громадському контролю за процесом зовнішнього тестування випускників шкіл, що буде здійснюватися в Чернігівській області.

В ній взяли участь керівник програми спостереження в Чернігівській області Олександр Ломако та один із тренерів, що готуватиме громадських спостерігачів Юрій Паперний.
Олександр Ломако звернув увагу на те, в цьому році громадськість вперше матиме право спостерігати за процесом незалежного оцінювання на всіх етапах, включаючи підготовку, проведення тестування та підрахунок результатів.
Положення, яке регламентує роботу спостерігачів, розроблялося за участі громадськості, в тому числі, представників Громадянської мережі ОПОРА були залучені до цього процесу.
Олександр Ломако наголосив, що метою кампанії громадського контролю за тестуванням є попередження порушень процедур зовнішнього незалежного оцінювання та інформування громадськості про об’єктивність тестування абітурієнтів.
Незалежне оцінювання при вступі до внз діє в багатьох розвинених країнах, але воно є новим для України. Він звернув увагу журналістів на основні порушення під час тестування, на які незалежні громадські спостерігачі звертатимуть увагу в першу чергу:
1. Цілеспрямоване створення неналежних умов тестування (можливі зайві шумові ефекти, присутність сторонніх осіб, інсценовані конфлікти в аудиторії тощо);
2. Надання допомоги абітурієнтам з боку адміністрації пунктів тестування: підміна інструкторів в аудиторіях, ігнорування інструкторами порушень з боку абітурієнтів, безпосередня допомога в заповненні тестів („підказування” під час тестування або в рекреаційних зонах);
3. Порушення з боку абітурієнтів: реєстрація на тестування „підставних” осіб, використовування технічних засобів, які передають інформацію, списування, інсценування конфліктних ситуацій;
4. Щільний графік організації тестування, що викликає брак інформації і породжує негативні чутки, які викликають недовіру до тестування у громадян;
5. Не виключена наявність дружніх або споріднених зв’язків між представниками адміністрації пунктів тестування і абітурієнтами або їх батьками, що може спричинити певні корупційні дії під час тестування.
Незважаючи на це, 68% випускників шкіл та 81% вчителів переконані, що незалежне оцінювання зможе подолати корупцію в освіті (дані соціологічного дослідження проведеного в рамках проекту «Гідна Україна»).
За словами пана Ломако, головною протидією цим порушенням є дієва система громадського контролю.
В Чернігівській області буде 123 пункти зовнішнього оцінювання випускників шкіл (22 квітня українська мова – 55 пунктів; 29 квітня математика – 26; 7 травня історія України – 12; 14 травня всесвітня історія – 1; 16 травня хімія – 2; 23 травня географія – 2; 26 травня фізика – 5; 28 травня біологія – 9; 2 червня основи права – 8; 3 червня економіка – 2; 4 червня зарубіжна література – 1 пункт).
В Чернігівській області буде підготовлено близько 146 спостерігачів від ГМ ОПОРА. Вони працюватимуть під час тестування з усіх предметів. Основний акцент робитиметься на українську мову – 22 квітня працюватиме 80 спостерігачів. На кожному пункті буде по два спостерігача. Один – в залі, де складатимуть тест, а інший слідкуватиме за тим, що відбуватиметься по всій території.
В рамках спостереження планується також відслідковувати процес апеляції відповідно до заяв учнів.
Також Олександр Ломако сказав, що відразу після закінчення цьогорічного тестування треба почати роботу з його вдосконаленням. Зокрема, перевірити відповідність тестів навчальній програмі в школах, зменшити роль міносвіти в процесі тестування, мінімізувати можливість використання родинних зв’язків тощо.
Юрій Паперний наголосив, що відповідно до програми, тільки той, хто пройде навчання для спостерігачів, зможе здійснювати спостереження під час написання учнями тестових завдань.
Він також закликали журналістів зареєструватися громадськими спостерігачами та взяти участь в навчальних семінарах, для того, щоб більш фахово висвітлювати процес тестування та мати більше прав в день написання тестів.
Також він зазначив, що слід очікувати сенсаційних матеріалів, якщо будуть висвітлені, як обіцяють, статистичні дані по результатам тесту не тільки по області, а й по школам. Може виявитися так, що учні з дорогих приватних шкіл поступатимуться рівнем звичайним, які раніше не були престижними, як це сталося минулого року в Києві.
Учасники наголосили на тому, що система незалежного оцінювання в Україні вже невідворотна, а може лише вдосконалюватися. Це буде здійснюватися в тому числі і завдяки громадському спостереженню.

Джерело: Чернігівський медіа-центр «КОЛО»





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини