реклама партнерів:
Головна » 23 серпня. Підписано пакт Молотова – Ріббентропа (1939)

23 серпня. Підписано пакт Молотова – Ріббентропа (1939)


Коментарі: 0 ДЕКОМУНІЗАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Угода про ненапад між Німеччиною та СРСР, відома як пакт Молотова-Ріббентропа, не лише юридично оформила партнерські відносини обох країн, але й відкрила шлюзи Другої світової війни. Тепер Німеччина могла не боятися війни на два фронти, оскільки Радянський Союз гарантував нейтралітет в конфлікті Третього Райху з Польщею та країнами Заходу. Гітлер миттєво призначив дату й час нападу на Польщу, навіть до підписання пакту – як тільки отримав інформацію про його невідворотність.

Окрім того, пакт містив таємний додатковий протокол, за яким Сталін та Гітлер розділили Європу на свої сфери впливу.

Не минуло й 10-и днів, як Німеччина почала війну з Польщею – це стало початком Другої світової. А 17 вересня 1939-го, відповідно до домовленостей із Гітлером, на територію Польської держави зі сходу увірвалися радянські війська, порушивши договір 1932-го про ненапад.

До 20 вересня Львів був оточений нацистами, а 22-го – до міста підійшли підрозділи Червоної армії, які допомогли Вермахту добити оборонців Бресту. Тоді ж у Бресті відбувся спільний радянсько-німецький військовий парад. Територіальний поділ Польщі між СРСР і Німеччиною був завершений 28 вересня 1939-го підписанням договору про дружбу і кордон.

Коли відразу по тому Німеччина розпочала «мирний наступ» на Англію та Францію, Радянський Союз оголосив ці країни агресорами, а компартіям Англії та Франції через Комінтерн надійшла інструкція критикувати свої уряди та схиляти їх до укладення мирної угоди з Німеччиною.

У 1939-1940 роках СРСР офіційно визнав та встановив дипломатичні відносини з країнами-сателітами Німеччини та її союзниками: Словаччиною, Маньчжоу-Го, урядом Віші маршала Петена у Франції.

Радянське керівництво обмінювалося зі своїми берлінськими колегами вітальними телеграмами з приводу переможних воєн над сусідами, радянська преса і пропаганда виправдовувала всі агресивні дії гітлерівців і обливала брудом «англо-американських паліїв війни». Радянський Союз надав німецькій армії вигідні військово-морські бази на території Кольського півострова, з якого Вермахтом у березні 1940-го була атакована Норвегія. СРСР постачав «Люфтваффе» метеорологічними зведеннями під час бомбардування Британських островів. Радянський криголам здійснив складний шлях Північним Льодовитим океаном і провів через Берингову затоку німецький рейдер «Шиф-31», який потопив кілька англійських кораблів. Активна співпраця мала місце і на рівні спецслужб. НКВС та гестапо координували між собою репресивні акції на території Польщі, був створений спільний навчальний центр, а також проведено ряд спільних конференцій у Кракові і Закопані. Однією із форм співпраці стала кількаразова передача до рук гестапо німецьких комуністів, що втекли в Радянський Союз після приходу до влади Гітлера. Більшість із них були знищені.

Завдяки торгівельним зв’язкам з СРСР, Німеччина на першому етапі Другої світової війни успішно долала економічну блокаду Британії, отримуючи від Сталіна всю необхідну для військової економіки сировину. До 22 червня 1941-го німецька промисловість отримала від Радянського Союзу 865 тис. тонн нафти, 140 тис. тонн марганцевої руди, 14 тис. тонн міді, 3 тис. тонн нікелю, понад 1 млн тонн лісоматеріалів, 2736 кг платини, 1 млн 463 тис. тонн зерна тощо. Через радянську територію відбувався транзит стратегічної сировини та продовольства з країн Тихоокеанського басейну та Близького Сходу.

Водночас Німеччина усіляко підігравала анексії і прискореній радянізації прибалтійських країн. Наприкінці 1940-го СРСР був близький до вступу до військового союзу «країн Вісі» – Троїстого пакту, укладеного 27 вересня 1940-го між Німеччиною, Італією та Японією. На заваді стали лише непомірні апетити сталінського уряду.

Радянський Союз з вересня 1939-го по червень 1941-го залишався союзником Третього Райху, поставляючи йому необхідні для ведення агресії в Європі сировину, матеріали, інформацію.

Саме на згадку про пакт Молотова-Ріббентропа Європейський парламент проголосив 23 серпня Європейським днем пам’яті жертв сталінізму та нацизму.


Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті



Фото: Момент підписання Молотовим пакту. (www.istpravda.com.ua)






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини