реклама партнерів:
Головна » Анексований Севастополь на рублях не хвилює Київ?

Анексований Севастополь на рублях не хвилює Київ?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Рішення росіян зобразити на нових рублевих банкнотах Севастополь в Україні зустріли коментарями в соціальных мережах та повною байдужістю з боку політиків. Про це пише німецьке видання DW.

Підсумки голосування в Росії щодо нового дизайну російських рублів, на котрих мав бути зображений анексований Севастополь, не викликали ажіотажу в Україні. Політики повністю проігнорували результати цього голосування. Їх більше непокоїть дискусія щодо запровадження візового режиму з Росією у відповідь на затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка, подовження мораторію на продаж української землі, а також можливий вихід Росії з мінських домовленостей та нове загострення воєнної ситуації на лінії зіткнення на Донбасі.
Опитані експерт пояснюють байдужість політиків та української влади до нового дизайну російських рублів тим, що насправді не відбулося нічого такого, чого б українці не могли очікувати від Москви. "Зовсім не дивно, що окупант продовжує політику колонізації та експлуатації природних ресурсів та інших можливостей Криму, а також його історії та кльтури", - заявив в інтерв'ю DW голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ", кадровий український дипломат Богдан Яременко.

Активні відгуки у соцмережах
Українська преса відгукнулася на результати голосування про новий дизайн російських грошей переважно лише інформаційними повідомленнями. Користувачі соціальних мереж були активнішими. Багато хто з них просто змагався у насмішках над новим дизайном рублевих купюр. Один з користувачів написав, що насправді "Севастополь з'явиться на 200 гривнях, а Далекий Схід - на 2000 юанів". Дехто запропонував у відповідь заборонити в Україні будь-які операції з російським рублем.

Інші користувачі нагадують, що "Херсонес Таврійський прикрашає українські гривні вже 20 років". Нарешті, ще дехто погодився, що "конкурс на нові банкноти у Росії затіяли, щоб відвернути увагу від вливання у фінансову систему великого обсягу надрукованих рублів".

Візуальна легітимація анексії
"Спробою візуально закріпити Крим за Росією", вважає рішення зобразити на рублях Севастополь керівник київського Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Він вважає, що офіційна Москва хоче таким чином привчити своїх громадян і міжнародне співтовариство до того, що Крим та Севастополь залишаться російськими. "Це така спроба легітимації анексії Криму та Севастополя, нахабний спосіб фіксації своєї юрисдикції. Це схоже на те, як тварини мітять свою територію", - відзначив експерт у розмові з DW.

На його думку, українська реакція на зображення Севастополя на рублях може бути політичною або публіцистичною. Але для офіційного Києва набагато важливіше перейматися іншими кримськими проблемами, зокрема активно протестувати проти заборони Москвою Меджлісу кримськотатарського народу та закликати світову спільноту підтримувати цей протест. "З юридичного погляду народ, що проживає на своїй території, позбавлений права на своє представництво. Київ повинен також протестувати проти захоплення людей та арештів українських громадян, як це сталося з Романом Сущенком", - відзначив Фесенко.

Анексія Криму та Севастополя зараз є значним тягарем для російського бюджету, заявив в інтерв'ю DW київський політолог Олександр Палій. Він вважає, що Києву взагалі не варто звертати увагу на дизайн російських рублів, а робити натомість усе можливе, щоби добиватися посилення санкцій Заходу стосовно Росії, проводити реформи, накопичувати економічну потугу та готуватися до повернення своїх незаконно захоплених територій, яке, за оцінками експерта, може статися впродовж кількох років. "А до того хай Росія несе весь тягар економічної та політичної відповідальності за Крим та Севастополь", - підсумував експерт.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини