реклама партнерів:
Головна » Чому в Україні вмирає валютне кредитування

Чому в Україні вмирає валютне кредитування


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ставки за валютними депозитами українського населення знизилися до історичного мінімуму, констатували в НБУ. Банкам немає куди вкладати валюту через відсутність кредитування. Найближчим часом ситуація не зміниться. Про це пише німецьке видання DW.

В українців стає дедалі менше можливостей для того, щоб підзаробити на своїх валютних заощадженнях. Ставки по депозитах в іноземній валюті впали до історичного мінімуму, відзвітував Національний банк України (НБУ) 6 жовтня. За даними Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб, середня ставка за річними вкладами в доларах складає шість відсотків. Для порівняння: ще рік тому вона сягала майже 9 відсотків.

У НБУ це пояснюють тим, що фінансово-кредитні установи зараз не потребують валюти. "Банки не готові залучати валютні депозити, оскільки зараз немає попиту на валютні кредити. Банки, особливо з іноземним капіталом, платять символічну дохідність по таких вкладах. У деяких з них ставки становлять менше одного відсотка", - розповів директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук. За даними НБУ, з 2014 року, коли в Україні почалася нова хвиля кризи, депозитний валютний портфель громадян в усіх платоспроможних банків зменшився на 13,9 мільярда доларів, і зараз складає лише 8,7 мільярда доларів.

Відсутність кредитування
Зараз банки дійсно майже нікуди не можуть вкласти залучену на депозити валюту. Кредитування громадян в іноземній валюті було заборонене ще у 2011 році. Законодавством передбачений виняток - видача кредитів на лікування чи освіту за кордоном, але самі банки таких програм кредитування практично не мають. Щодо кредитів бізнесу, то банки видають валюту лише тим підприємствам, які мають валютну виручку. Однак юридичні особи і самі не беруть валютні позики через дуже високі ризики. Після того, як за останні два роки долар в Україні подорожчав втричі, багато хто з позичальників просто не зміг розрахуватись за своїми валютними кредитами. Внаслідок цього за останні два роки загальний кредитний портфель усіх банків у валюті зменшився на 17,2 мільярда доларів і зараз складає лише 21,3 мільярда доларів.
Головною причиною майже повної заморозки кредитування є відсутність платоспроможних позичальників. "Минулого року багато галузей економіки показали негативну динаміку. Тільки агросектор та декілька галузей, пов'язаних з продуктами харчування і торгівлею, показували приріст. Реальних умов для істотного поліпшення економіки зараз немає, а є тільки надія, що зростання ВВП в 1,5-2 відсотки так чи інакше станеться, і це вплине і на інші галузі", - констатує директор департаменту корпоративних продуктів та партнерства "Райффайзен Банку Аваль" Руслан Співак.

Крім того, великим стримуючим фактором для банків є те, що значна частина українських підприємств працює в тіні. "Проблема бізнесу в тому, що він не є прозорим. А банки зараз більш прискіпливо дивляться на клієнтів. Ключовими є не лише застави, які ми отримуємо по кредитах, а бізнес-модель підприємства і його грошові потоки", - говорить голова правління "Укрсоцбанку" Тамара Савощенко.

Зниження продовжиться
Банки підтверджують, що валюта їм майже не потрібна, і очікують, що ставки падатимуть ще нижче. "Валюта банкам сьогодні не потрібна, і процентні ставки в 1-4 відсотки річних є зараз буденними. Ми поки що не дійшли до негативної процентної ставки по валютних депозитах, але рано чи пізно дійдемо до якоїсь символічної цифри", - прогнозує голова правління "Вектор Банку" Вадим Березовик.
Тим не менш, в українців зараз немає іншої альтернативи для розміщення своїх грошей, окрім банківських рахунків. "Вкладник - це, в першу чергу, інвестор, який вибирає, розмістити йому кошти в банківський сектор або купити акції. Однак в Україні такої альтернативи немає. У населення немає можливості просто вкласти свій ресурс в якесь підприємство - доведеться пройти всі кола пекла. Тому залишається тільки вкласти гроші в банки", - констатує заступник голови правління "Банку Форвард" Дмитро Яковлєв.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини