реклама партнерів:
Головна » Доки Україну в Раді Європи представлятиме Ківалов?

Доки Україну в Раді Європи представлятиме Ківалов?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Петиція на сайті президента України з вимогою відкликати депутата Сергія Ківалова з Венеціанської комісії набрала вже декілька тисяч підписів. Чи є шанси в опонентів одіозного політика? Про це пише німецьке видання DW.

Члени комісії при Раді Європи (РЄ) "До демократії через право" (Венеціанська комісія), на прохання урядів країн-членів РЄ, готують свою експертну незалежну оцінку законодавчих текстів з огляду на найліпші традиції європейського права. Згідно зі статутом комісії, до її складу входять "незалежні експерти, які досягли вершин у сфері функціонування демократичних інститутів" і які "повинні діяти від власного імені та не приймати будь-чиїх інструкцій".

Одіозний український політик Сергій Ківалов, якого було призначено представником України у Венеціанській комісії за часів президентства Віктора Януковича у березні 2013 року, заслужив собі сумнівної слави на посаді голови Центральної виборчої комісії України у 2004 році. Тоді його звинувачували у масштабних фальсифікаціях під час підрахунку голосів на президентських виборах. Ківалов навіть отримав у народі глузливе прізвисько "Підрахуй".

Лише за власним бажанням
14 вересня на сайті адміністрації президента України була зареєстрована електронна петиція "Про увільнення С. Ківалова від виконання обов'язків члена Європейської Комісії "За демократію через право". За два тижні свого існування ця петиція набрала понад три тисячі голосів. Проте навіть якщо до завершення тримісячного терміну від дня створення вона і збере 25 тисяч голосів, необхідних для того, щоб на неї прореагував президент Порошенко, відкликати Сергія Ківалова з комісії буде неможливо.
Як пояснив DW секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, згідно зі статутом, призначений представник країни у комісії повинен повністю відслужити свій чотирирічний термін. "Такого поняття, як "призупинення мандату" члена комісії немає", - наголосив Томас Маркерт. Член комісії може лише сам припинити свої повноваження достроково, якщо подасть у відставку за власним бажанням. На запитання DW, чи має керівництво Венеціанської комісії якісь претензії до роботи Сергія Ківалова, Томас Маркерт відповів: "Я не зовсім зрозумів запитання щодо "претензій". Пана Ківалова було призначено на чотири роки, і на цьому - крапка".

У Страсбурзі все знають
Природно, що працівники Ради Європи не мають права коментувати кандидатури політиків, яких держава-член організації пропонує на ті чи інші посади в органи РЄ. Проте особа Сергія Ківалова, який довгий час входив до складу української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), нерідко викликала у його європейських колег криві посмішки.

"Інформація про особливу роль, яку відігравав містер Ківалов у призначенні та звільненні суддів Україні, його специфічні уявлення про методи ведення бізнесу, звичайно, доходили до Страсбурга", - сказав один із співробітників секретаріату ПАРЄ у розмові з DW. Він також пригадав, яке обурення у багатьох депутатів асамблеї кілька років тому викликало призначення Ківалова доповідачем правового комітету асамблеї з питань реформування Європейського суду з прав людини. "Але ПАРЄ не може давати свої оцінки особистостям депутатів, яких делегують в асамблею національні парламенти", - наголосив співрозмовник.

"Треба просто зачекати"
Законного механізму зняття Ківалова з посади представника України у Венеціанській комісії просто не існує. Це у розмові з DW підтвердив і голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. За його словами, відставка Ківалова можлива лише за умови його власного бажання і "один раз йому це навіть пропонувалося, але він відмовився".
Проте депутат зазначив, що одним з можливих способів "переконати" скандального політика є громадський тиск. Ар’єв зауважив, що остання акція активістів громадського об’єднання "Автомайдан-Одеса", які штурмували "замок Гаррі Понтера" - будівлю прийомів Міжнародного гуманітарного університету в Одесі, підконтрольного Сергію Ківалову, "і є елементом цього громадського тиску". Проте Володимир Ар’єв дотримується думки, що українська влада у цьому випадку "має діяти у рамках закону і просто дочекатися 2017 року, коли завершиться дія мандату Ківалова", а "не уподібнюватися тому ж Януковичу", ухвалюючи якісь різкі, одноосібні рішення.



Бойкот Ківалову?
Тож поки що Сергій Ківалов буде продовжувати чотири рази на рік їздити до Венеції, де відбуваються сесії комісії, за рахунок українських платників податків, яких він теоретично представляє. Щоправда, за словами Ар’єва, українського представника у Венеціанці негласно бойкотують і не призначають його як експерта для підготовки висновків комісії щодо проектів законів, які туди надходять. "У нас дуже гарні стосунки з головою Венеціанської комісії Джанні Букікіо, і ми спільно знайшли спосіб, як обійти проблему Ківалова", - сказав Володимир Ар’єв. За його словами, діяльність Сергія Ківалова у "Венеціанці" наразі фактично заблокована і до його думки вже дослухаються набагато менше, ніж це було досі".




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини