реклама партнерів:
Головна » Донбас український чи російський? Історична реальність

Донбас український чи російський? Історична реальність


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У недавньому своєму інтерв'ю Президент РФ В.Путін каже: «После революции большевики по разным соображениям, пусть Бог им будет судья, включили в состав Украинской союзной республики значительные территории исторического юга России. Это было сделано без учёта национального состава жителей, и сегодня это современный юго-восток Украины».

Але реальність зовсім інша...
Українське населення від початку і постійно переважало над російським на південному сході України

Сформувати вірне уявлення про етнічний склад населення регіону в різні історичні періоди можна на основі результатів спеціальних історичних досліджень, даних переписів населення, а також старих етнографічних карт. Визнаним науковим авторитетом у цій сфері вважається російський вчений В.М.Кабузан.

У своїй праці «Заселення Новоросії (Катеринославської та Херсонської губерній) в ХVIII — першій половині ХIХ століття (1719–1858)» на основі аналізу великого матеріалу, в тому числі, матеріалів ревізій XVIII-XIX століть, учений подає детальну картину національного складу Новоросії у зазначений період. За даними В.М.Кабузана, максимальну частку від загальної чисельності населення краю українці становили в 1745-му – 96,86%, а мінімальну в 1779-му – 64,76%. При цьому росіяни у жодному повіті не були більшістю, а часто були навіть другим за чисельністю етносом, поступаючись молдаванам, німцям та іншим поселенцям. Зважаючи більш високі темпи української та інородської колонізації, питома вага російського населення з 1779 по 1857 рр. навіть скоротилася на 2,22% (з 9,58% до 7,63%).

З кінця ХІХ століття, про етнічний склад регіону можна дізнатися з матерів переписів населення (проводились у таких роках: 1897, 1926, 1939, 1959, 1970, 1979, 1989, 2001).

Ці дані знову ж свідчать про стабільне переважання саме українського населення.

Наочне уявлення про етнічний склад населення українського південного сходу нам дають етнографічні карти. Вже одна з перших етнографічних карт слов’янського населення, складена чеським вченим П.Й.Шафариком в 1842 р., демонструє, що більшість південно-східних територій населяли малороси (українці). Те ж саме ми бачимо і на пізніших картах.

Зважаючи на ці беззаперечні дані, не полишає відчуття, що сучасні російські політологи, за прикладом гоголівського Чичікова, «населили» південний схід України новими «мертвими душами». Можливо, Микола Васильович, якби дожив до наших часів, присвятив би цьому третю частину відомого роману?

Додатково до мапи Шафарика:
Павел Йозеф Шафарик (1795-1861) – видатний словацький та чеський мовознавець, етнограф, просвітник. У 1842 році він видав книжку “Слов’янський народопис”, яка заклала основи слов’янської етнографії і користувалася великим успіхом – витримала три видання.

Ще популярнішою стала етнографічна карта з цього видання – “Слов’янські землі”. З різними доповненнями етнографічна карта Шафарика перевидавалася у західноєвропейських довідкових та навчальних виданнях – спочатку німецькомовних, а згодом французьких та інших. Зокрема, точно за Шафариком показані слов’яни на етнографічній карті Європи у німецькому навчальному атласі Бергауза у 1847 році. Аналогічно виглядають ареали проживання народів і на французькій “Етнографічній карті Росії” (1852).

На думку українського дослідника Ростислава Сосси, на карті Шафарика вперше окреслено етнічні межі українського народу – “малорусів” (для зручності наводимо також карту, на якій ці межі виділені жирною лінією). Поряд з великорусами, малорусами і білорусами Шафарик, за мовним критерієм, виокремлює і “новгородців”. Пізніше вони зникнуть з етнографичіних карт. На карті Шафарик спробував передати назви в транскрипції мов місцевих народів, і в результаті ми спостерігаємо типово українскі назви міст: Lviv, Černihiv, Charkiv, Mykolajiv і т.д.

Цікаво, що Павел Шафарик був одним із ініціаторів скликання Слов’янського конгресу в Празі у 1848 році. У цьому представницькому заході взяли також участь галицькі та закарпатські українці (русини) з Австрійської імперії. Під час Конгресу вони заявили про належність русинів з Австрії до “15-мільйонного малоруського народу”, що проживає у Російській імперії. Ними ж було підняте питання про необхідність виокремлення власної адміністративної одиниці в Австрії шляхом поділу коронного краю Галичина на польську та русинську частини.

інф. Лікбез






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини