реклама партнерів:
Головна » Яку політику щодо України веcтиме новий президент Польщі Анджей Дуда?

Яку політику щодо України веcтиме новий президент Польщі Анджей Дуда?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Анджей Дуда, який здобув перемогу на виборах президента Польщі, почне виконувати обов’язки голови держави на початку серпня. Він представляє опозиційну до діючого польського уряду політичну силу – партію «Право і справедливість». Як обрання нового президента вплине на політику Варшави щодо України?
Радіо Свобода запитало про це кількох польських експертів.

Польські оглядачі та політики різних партій визнають, що перемога 43-річного Анджея Дуди у президентських перегонах стала для них великою несподіванкою. За цього – донедавна мало відомого – опозиційного політика віддали свої голоси 51,5 відсотки поляків, які взяли участь у другому турі виборів у неділю.

За дотеперішнього президента Броніслава Коморовського проголосували 48,5 відсотків виборців. Три місяці тому 60 відсотків опитаних соціологами польських виборців говорили, що вони голосуватимуть за Коморовського.

Сильні і слабкі сторони Дуди-політика

Ян Пєкло, голова Фонду польсько-української співпраці PAUCI, який мешкає у Кракові, рідному місті Анджея Дуди, успіх земляка пояснює його особистими якостями. Він каже, що Дуда – це енергійна людина, юрист із науковим ступенем кандидата наук, який вже 10 років функціонує в політиці. Пєкло нагадує, що Дуда працював держсекретарем у канцелярії президента Леха Качинського, був депутатом місцевої ради на регіональному рівні, а також депутатом Європарламенту.

«Він є динамічною людиною, відкритою, добре говорить англійською. Я думаю, що саме динаміка, молодість, свіжий погляд на політику, незаяложені формулювання, які він використовує у своїх виступах, допомогли йому виграти ці вибори», – сказав Ян Пєкло.

Анджей Шептицький, політолог із Варшавського університету, перелічує сильні та слабкі сторони Дуди-політика. «Якщо йдеться про сильні сторони, то однозначно, це духовна спадщина покійного Леха Качинського, який був дуже зв’язаний з Україною, і старався з нею тісно співпрацювати. Дуда посилається на цю спадщину, сподіваюся, він ставиться до цього серйозно», – зазначає політолог.

Шептицький зазначає, що Дуда обіцяє бути активним президентом, зокрема у закордонній політиці. Серед слабких місць новообраного президента Польщі експерт називає імідж партії, яку Дуда представляє. Його партію «Право і справедливість» чимало європейських політиків вважають євроскептичною. А це, наголошує Шептицький, може зменшити ефективність лобіювання Польщею українських інтересів у ЄС.

Павел Залевський, голова Польсько-українського форуму та колишній євродепутат, вважає, що для того, аби Дуда міг впливати на політику ЄС щодо Росії та України він мусить серйозно попрацювати над своїм іміджем в ЄС. Залевський розповів: «Анджей Дуда не проявив себе в Європейському парламенті якоюсь діяльністю, яка мені запам’яталася б з точки зору міжнародної політики. Гадаю, що він – це своєрідна чиста картка. Якщо він захоче продовжити політику Броніслава Коморовського, то має такі можливості. Та йому потрібно буде здобути прихильність Заходу, який вже тепер налаштований щодо нього критично».

Ян Пєкло прогнозує збереження дотеперішнього курсу щодо України «у палаці польського президента». Він розмірковує: «Підтримка України на її шляху до євроінтеграції надалі залишатиметься польським пріоритетом. Сьогоднішні закордонні ЗМІ пишуть, що позиція президента Дуди щодо російської політики в Україні може бути більш рішучою, хоча мені здається, що заяви нового польського президента будуть дуже схожими до тих, які робив попередній президент Польщі».

В цілому, зазначають польські експерти, складно говорити, якою саме буде політика президента Дуди щодо України, оскільки у своїй виборчій кампанії він зосередився на внутрішніх польських проблемах.

Багато залежатиме від осінніх парламентських виборів

Анджей Шептицький наголошує, що вибори президента – це далеко не кінець «польського політичного калейдоскопу». Як одностайно твердять експерти, подальша доля польської політики щодо України вирішуватиметься восени. У вересні поляки обиратимуть парламент, який у свою чергу сформує новий уряд.

Павел Залевський пояснює: «Президент дуже важливий, та закордонну політику реалізує уряд. Якщо Анджей Дуда до осінніх виборів ініціюватиме якісь процеси щодо України, то мусить це робити разом із урядом. А уряд настроєний так само як президент Броніслав Коморовський, тож я не вважаю, щоб до парламентських виборів із цим були якісь проблеми».

Анджей Шептицький звертає увагу на певний парадокс польського політичного життя, який може впливати на ставлення Варшави до українських проблем. Якщо на вересневих парламентських виборах переможе опозиційна партія «Право і справедливість», каже він, то виступи президента Дуди в українських питаннях будуть відносно поміркованими. Натомість, якщо при владі залишатиметься теперішня партія влади «Громадянська платформа», президент Польщі може робити гостріші заяви, ніж ті, які робитиме уряд. Мовляв, таким чином він показуватиме свою незгоду з політикою кабміну, сформованого його політичними опонентами.

Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини