реклама партнерів:
Головна » Катастрофа теплохода "Булгарія" на Волзі нагадала росіянам фільм жахів

Катастрофа теплохода "Булгарія" на Волзі нагадала росіянам фільм жахів


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Катастрофа теплохода "Булгарія" на Волзі, який затонув за лічені хвилини, все більше нагадує фільм жахів, вважають журналісти, які збирають розповіді очевидців: корабель пішов під воду під музику, люди борсалися в мазуті і билися за місце на плоту.
З 208 людей, які перебували на борту, врятувати встигли лише 79. Уже виявлені тіла 54-х загиблих, інші вважаються зниклими безвісти – серед них дуже багато дітей. Сподівань знайти кого-небудь живим практично немає.
Круїзний корабель пішов під воду 10 липня у 2,5 км від берега поблизу села Сюкєєво в Татарстані. Як розповідають очевидці, теплохід тонув під безперервну музику, посеред плями мазуту, в якому борсалися люди, намагаючись вижити. Пасажири боролися за місця на рятувальному плоту, багато дітей на момент трагедії залишилися в ігровій кімнаті.
Свою історію розповів Руслан Забіров, який врятувався, але втратив вагітну дружину. "Булгарія", за його словами, тонула з музикою: до останнього моменту в каюті грала музична п'єса, жодних сигналів SOS не було. "Я відчув недобре, коли рівень води в графині буквально встав", - згадав Руслан.
Він розповів, що надягнув на дружину рятувальний жилет і спробував вийти на палубу, щоб перевірити, що трапилося. Але судно різко нахилилося і почало тонути. Він намагався вибити скло ілюмінатора і сильно поранив руки і ноги, зараз вони перебинтовані.
Від напору води скло лопнуло і Руслана викинуло назовні. Його дружина Лія вважається зниклою безвісти. "13 липня ми мали йти на УЗД, дізнатися, хлопчик у нас буде або дівчинка", - каже Руслан, який 1 липня відзначив шість років подружнього життя.
"На воді я побачив пліт, на якому вже почалася паніка серед тих, хто вижив. Бачу, мужик сидить - плаче, як врізав йому, кажу нічого серед дітей сльози лити. Разом з іншими добровольцями зв'язав кілька плотів, щоб люди, панікуючи, не перевернули їх. Діставати людей з води перемазаних в мазуті було дуже важко. Я в олії, вони в мазуті, тягнеш – зісковзують", - пригадав він.
Старший бортпровідник судна Тетяна Комарова розповіла, що рятувальні жилети були в кожній каюті. "Я особисто їх розносила. Однак у момент НП багато пасажирів перебували на нижній палубі і не встигли вийти", - зазначила вона.
На "Булгарії", за її словами, мало працювати п'ять провідниць, але на момент аварії було всього дві. "У нас було дуже багато пасажирів. Адміністратори рейсу мені сказали, що у нас 135 пасажирів, я роздала постільну білизну, проте люди все підходили й підходили, говорили, що їм не вистачає комплектів", - згадує вона.
Як повідомлялося, за регламентом на цьому теплоході мало перебувати не більше 120 пасажирів.
За фактом аварії судна порушено кримінальну справу за статтею "Порушення правил безпеки руху та експлуатації внутрішнього водного транспорту, що призвело до смерті з необережності двох або більше осіб". Максимальне покарання винним - сім років в'язниці.
Як з'ясували слідчі, судно відчалило з Казанського річкового порту з непрацюючим лівим двигуном і помітним правим креном.
"Наразі слідчі розглядають всі без винятку версії події. Можу сказати, що вже точно встановлено, що при виході з порту в Казані у теплохода вже тоді спостерігався крен на правий бік і, можливо, саме ця технічна несправність судна і стала причиною аварії.
Але, повторюю, що на даний момент слідчі розглядають й інші версії ", - повідомив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін.
Катастрофа "Булгарії", побудованої в 1955 році в Чехословаччині, стала найбільшою катастрофою на російських річках майже за 30 років. Як дізналися російські журналісти, майже за 60 років активної експлуатації корабель жодного разу капітально не ремонтувався, однак лише місяць тому успішно пройшов техогляд.

Джерело: ТСН-світ






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини