реклама партнерів:
Головна » Криворізький Ленін стояв на зруйнованому радянською владою храмі

Криворізький Ленін стояв на зруйнованому радянською владою храмі


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Під постаментом колишнього пам’ятника Леніну в Кривому Розі співробітники місцевого Історико-краєзнавчого музею розкопують залишки старовинної церкви. Її фундамент виявили випадково, коли комунальники почали реконструкцію площі. На місці храму, якому понад сто років, археологи вже відшукали цінні артефакти. Але що робити далі з руїнами, поки ніхто не знає: музейники наполягають на продовженні розкопок, священики мріють про повне відновлення храму, а місцева влада поки не ухвалює рішень.
На місці, де стояв пам’ятник Леніну в Центрально-Міському районі Кривого Рогу, як виявилось, раніше був один з перших кам’яних храмів міста – Миколаївський, його збудували в ХІХ столітті. Цьому храмові передувало ще два – дерев’яні, однак вони з різних причин не вціліли. Після приходу радянської влади, у 30-ті роки минулого століття, церкву закрили, коштовні і речі вилучили під приводом «боротьби з голодом», а саму споруду розібрали по цеглині аж до фундаменту.

Залишки храму пробули під землею понад 80 років. Коли на місці колишнього Леніна розпочали роботи з реконструкції і комунальники зняли асфальті верхній шар землі, музейники помітили залишки фундаменту й взялись за розкопки. Цінні артефакти й руїни самого храму могли назавжди зникнути під новими шарами асфальту, якби не їхній ентузіазм, кажуть музейні працівники.

Під Леніним ховались цінні артефакти
Старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірина Стеблина, яка бере участь в розкопках, зазначає: на місці вже виявили цікаві знахідки – старі монети та цвяхи, а також фрагменти речей церковного вжитку. Найцікавіших артефактів очікують пізніше, коли працюватимуть всередині церкви. Хоча відомо, що головну святиню храму – ікону Святого Миколая Чудотворця в коштовному окладі – радянська влада ще у 20-і роки минулого століття вилучила й, імовірно, знищила.

«На цьому об’єкті розкопки тривають вже майже місяць. Знайдено декілька цікавих артефактів. Однією з перших була знайдена монетка 1935 року, які має історичну цінність. Наразі найціннішою й найдавнішою є монета в 20 копійок 1817 року. Такі монети були тут в обігу, коли ще не було цієї кам’яної церкви, а була ще та, стара, дерев’яна церква. Якось її загубили. Є монети 1851, 1853, 1878 і 1911 року», – розповідає Ірина Стеблина.

«Європейський варіант»
А втім, що робити далі з руїнами церкви й знахідками археологів, поки ніхто не знає: музейники наполягають на продовженні розкопок і музеєфікації частини фундаменту, священики мріють про відновлення храму в первісному вигляді, музейники кажуть, що поки зробити це неможливо: креслень чи світлин, які б показували його в деталях, немає.
Заступник директора місцевого музею, археолог Олександр Мельник розповідає про своє бачення долі історичного місця: хотілось би «візуалізувати» хоча б контури храму на площі, виклавши їх гранітом, а вже розкриту частину церкви, де наразі тривають розкопки, музеїфікувати, помістивши під скляний ковпак, як це роблять в країнах Європи, аби відвідувачі могли побачити, як будували в давнину. Згодом на місці колишнього пам’ятника Леніна – а це вівтарна частина старого храму – можна було б встановити скульптуру Святого Миколи Чудотворця, каже науковець.
«Ми зробимо так, як це в Європі вже сто років назад робилося: ми це розкриємо, законсервуємо, будуть пам’ятні знаки трьом храмам, інформація про них, макет», – сказав Олександр Мельник.

Доля історичної площі не визначена
Якою буде доля розкопаних залишків храму та самої історичної площі, у Кривому Розі поки не визначились. Секретар Криворізької міської ради Сергій Маляренко зазначає: остаточне рішення буде ухвалене після консультацій з істориками, духовенством та громадськістю.
«Безумовно, унікальна знахідка в нашому місті. Безумовно, перше, що ми повинні зробити, – це збереження, порядок тут. Проектів існує багато, кожен варто ретельно проаналізувати й ухвалити відповідне рішення. Працювати тут потрібно спільно і історикам, і духовенству, і міській владі. Це унікальний об'єкт для Кривого Рогу і він повинен бути збережений», – вважає Сергій Маляренко.

Поки ж криворізькі археологи провадять розкопки власними силами, без будь-якого фінансування з боку міського бюджету. Їм допомагають волонтери – студенти - історики. Не на мікрофон учасники досліджень зізнаються: бояться втратити час, адже первісний план реконструкції площі ніхто не скасовував, у будь – який момент будівельники можуть зажадати від них припинення розкопок.

2014 року в Кривому Розі було повалено пам’ятник Леніну в Центрально-Міському районі міста. Міліція тоді порушила кримінальне провадження за статтею «умисне пошкодження чужого майна», санкція якої передбачає позбавлення волі строком до 3 років. Про встановлення винних не повідомлялось.

Джерело: Радіо Свобода




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини