реклама партнерів:
Головна » Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято "В сім'ї вольній, новій…" завітало на Чернігівщину

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято "В сім'ї вольній, новій…" завітало на Чернігівщину


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Цього року Чернігівщина прийняла від Черкащини естафету проведення Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій», яке проводиться в Україні з 1981 року.

Спершу заходи в його рамках відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року, з метою вшанування пам’яті поета, художника, мислителя Тараса Шевченка, популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, урочистості стали проводити щороку в одній із областей.

Шістдесят відомих письменників із Києва та закордону приїхали вчора на Придесення. Як відомо, цього року Міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній новій» проходить у нашому краї.

21 травня вранці учасники заходу поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку на Валу. Потім відбулися творчі зустрічі в університетах, бібліотеках, музеях, школах, військових частинах міста.

Урочисте відкриття свята пройшло у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка.

Перед його початком високоповажні гості оглянули тематичні виставки, підготовлені обласним історичним музеєм ім. В.Тарновського, обласною бібліотекою ім. В.Короленка, обласним художнім музеєм ім. Г.Галагана та обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв.

Офіційно відкрив свято голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він відзначив, що творчість Тараса Шевченка ніколи не втратить своєї актуальності та закликав присутніх до збереження та популяризації його творчої спадщини.

Вітаючи учасників, організаторів та гостей заходу, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч побажав усім незабутніх вражень від перебування на Чернігівській землі та зачитав звернення Президента України до учасників і гостей свята.

У ньому Глава держави, зокрема, зазначив:

«Уся історія України, як і історія Європи, підтвердила істинність Кобзаревого бачення шляхів к майбутнє. Шевченко завжди був та залишається абсолютно актуальним, його слово і нині вчить, надихає, об’єднує українців і всіх вільних людей по всьому світу у боротьбі за свободу та гідність.

Прокладаймо шлях до Кобзаря – до вершини незламного духу, віри у Бога, у свої сили та свій народ. Прислухаймось до його великої мислі:
«А всім нам вкупі на землі
Єдиномисліє подай
І братолюбіє пошли».

Найкращим ушануванням генія буде Україна – вільна, соборна, демократична європейська держава, яку він виборював кожним своїм рядком, яку наш народ сьогодні виборює у протистоянні з агресором».

Петро Порошенко також висловив вдячність усім, хто доклав зусиль до проведення цього мистецького свята та побажав ім. успіхів та перемог із мудрим Шевченковим словом.

Перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий зачитав вітання Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

Наш край пишається тим, що понад 20 населених пунктів області зберігають пам’ять про те, що їх відвідував Великий Кобзар.

За словами Ігоря Ліхового, поет любив Чернігівщину. Неодноразово буваючи на Чернігівщині, поет надихався її краєвидами, спілкуванням з людьми, які його розуміли і підтримували.

В наші дні пам’ять про Великого Кобзаря відображена в назвах вулиць, найменуваннях обласного академічного українського музично-драматичного театру та Національного педагогічного університету, численних пам’ятниках.

Багато уродженців Чернігівщини – поетів і письменників, науковців і архітекторів – удостоєні найвищої творчої відзнаки України за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Першими Диплом та Почесний знак лауреата у галузі літератури у 1962 році отримали наш земляк Павло Тичина та Олесь Гончар. Наразі Чернігівщина має 37 лауреатів Шевченківської премії.

Учасників свята також привітали голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Павло Мовчан, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України Сергій Гальченко, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Після урочистого відкриття присутні переглянули Театралізований пролог концертної програми: «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє», а також концертну програму за участю кращих професійних мистецьких колективів Чернігівщини.

Пізніше почесні гості взяли участь в урочистому відкритті виставки Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна», яка проходила в рамках Міжнародного літературно-мистецького свята «В сім'ї вольній, новій» у виставковій залі обласного осередку Національної спілки художників України.

Вітаючи всіх присутніх, голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв назвав виставку яскравою мистецькою частиною Шевченківського свята і наголосив, що її експозиція спонукає до осмислення минулого й сьогодення України. Керівник висловив сподівання, що «Мальовнича Україна» справить гарне враження як на чернігівців, так і гостей міста. На завершення голова обласної ради побажав всім учасникам художньо-мистецького заходу миру та наснаги для служіння Україні та її народові.

Вже сьогодні літератори вирушать до Канева, а завершиться велике свято у столиці – покладанням квітів до пам’ятника Кобзареві у парку Шевченка біля Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

























Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини