реклама партнерів:
Головна » Народна медицина. Корисний терен

Народна медицина. Корисний терен


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Пройти крізь зарості терну непросто. Хоч це і не ожина, але зусиль потрібно докласти чимало. Надто вже колючий найближчий родич сливи! Не даремно ж говорить приказка: «крізь терни до зірок»
Терен – кущ чи невисоке дерево заввишки 1-5 м. Листки у нього прості, черешкові, довгасті або довгастояйцеподібні, звужені біля основи. З країв вони городчасто-пилчасті, із залозистими зубчиками. Молоді листки опушені з обох боків, пізніше – голі зверху. Квітки правильні, двостатеві, одиночні, рідше по 2-3, білі чи зеленкуваті, на коротких квітконіжках. Цвітуть у травні. Плід – округла соковита чорна кістянка з сивою восковою паволокою. Дозріває у серпні. Терен введений в культуру, його часто вирощують у садах і палісадниках як живу огорожу. Добре відома харчова рослина – у їжу вживають ягоди.
Цілющі якості терну застосовують тільки в народній медицині.
Для приготування лікар­ських препаратів використовують майже всі частини рослини, за винятком деревини: квітки, плоди, листки, кору та корені. Квітки заготовляють у період повного цвітіння, а після їхнього в’янення одразу збирають листя. Сировину розстилають тонким шаром на тканині чи папері й сушать на відкритому повітрі під укриттям або у приміщенні з доброю вентиляцією. Плоди збирають після їхнього повного дозрівання і найчастіше використовують свіжими, але інколи і сушать. Свіжі плоди зберігають у погребі, у дерев’яній тарі, накритій зверху вологою тканиною. З них готують киселі, компоти, варення, повидло, роблять настоянки і наливки. Про запас плоди сушать спочатку на сонці, а потім досушують у спеціальних сушарках при температурі 45-50 °С.
Коріння терну заготовляють восени. Викопують, залишаючи основні корені для того, щоб рослина не загинула. Після збирання обтрушують землю і промивають у холодній воді. Потім корені ріжуть на шматки, розщеплюють уздовж і сушать у теплому приміщенні з доброю вентиляцією.
Кору збирають навесні з молодих бокових гілок, сушать під укриттям на повітрі й зберігають у сухому приміщенні.
У плодах терну містяться дубильні (1,7%) та ароматичні речовини, пектини (до 1%), яблучна кислота (3,3%), вітамін С (33 мг%), цукри (до 8,8%), глікозид пруназин, червоний пігмент і мінеральні солі. Квітки містять ефірну олію, ціаногенний глікозид, флавоновий глікозид кемпферин та його аглікон кемпферол, віск і мінеральні солі. У листі є дубильні речовини (до 3,4%), вітамін С (108-158 мг%), яблучна кислота, пектинові речовини і глікозид пруназин. Кора містить дубильні речовини (до 5%), а корені – флавоноїди.
Плоди терну (свіжі та сушені), а також настойки і відвари з них виявляють в’яжучу дію, їх рекомендують приймати при розладах діяльності шлунково-кишкового тракту, неспецифічних виразкових колітах, дизентерії, харчових отруєннях і кандидозах. Тернове вино — чудовий лікувальний напій при кишкових інфекціях. Свіжий сік з ягід корисно вживати при жовтяниці (гепатиті). Препарати з квіток поліпшують перистальтику кишечнику, виявляють сечогінну і потогінну дію, знижують артеріальний тиск. Так само, як і препарати з плодів, вони інтенсифікують обмін речовин в організмі. Призначають ці засоби при гастритах, спастичних колітах, атонії кишечнику, сечокам’яній хворобі, циститі, набряках, ревматизмі, фурункульозі та інших гнійничкових захворюваннях шкіри. Настої квіток і відвари плодів використовують при запаленні слизової оболонки ротової порожнини. Квітки терну звичайного застосовують також у гомеопатії. Листки рослини, заварені як чай, збільшують сечовиділення, поліпшують обмін речовин, виявляють відхаркувальну та проносну дію. Цей напій полегшує стан хворих, котрі страждають на хронічні запори, сечокам’яну хворобу, цистит і аденому передміхурової залози (простати). Корисно вживати чай з листя при шкірних висипаннях та сидячому способі життя.
Кора і корені виявляють жарознижувальну і потогінну дію. Відвари з них п’ють при високій температурі, а зовнішньо використовують для обмивань при різних запаленнях шкіри та для спринцювань при деяких гінекологічних захворюваннях.
Медова продуктивність терну невисока – 27-29 кг з 1 гектара насаджень, але це найцінніший травневий мед.
Відвар плодів. 2 столові ложки сушеної сировини на 500 мл окропу. Відварюють 10 хв., проціджують. Приймають по 1/2 склянки 4 рази на день до їди.
Настій квіток. 2 столові ложки сировини настоюють протягом 1 год. у 400 мл окропу, проціджують. Приймають по 1/2 склянки 4 рази на день до їди.
Чай з листків терну. Сушене листя терну заварюють і п’ють як чай.
Відвар кори чи коренів. 5 г подрібненої сировини на 200 мл окропу. Кип’ятять 15 хв., проціджують, охолоджують. П’ють малими ковтками. Жарознижувальний засіб.
Відвар кори чи коренів (зовнішнє). 5 г сировини на 200 мл окропу. Кип’ятять 15 хв., проціджують, охолоджують. Для обмивань і спринцювань.

Світлана ЯКИМЕНКО та Ірина БІЛИК
Джерело: Західний вісник






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини