реклама партнерів:
Головна » Народні та православні свята. Перший Спас (Маковій)

Народні та православні свята. Перший Спас (Маковій)


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
14 серпня – Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці (в народі – Перший Спас). Маковія. Початок Успенського посту.
Свято православної церкви, що прийшло з Візантії, де було встановлене не пізніше IX ст., полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю для «відвертання хвороби», для очищення міста від злих духів, які приносили, за давнім уявленням, епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували й воду, щоб стала чистою і щоб ішли дощі у посушливу пору року.
У Київській Русі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер, де вода освячувалася, і після цього всі купалися та купали худобу, щоб очиститися від нечистої сили та запобігти хворобам. Обрядові освячення води церква надає великого значення, тому що, за переказом, саме в цей день 988 р. охрестився князь Володимир. Під час цього свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклоніння йому, а після літургії – хресний хід від води.
Цього дня церква відзначає також пам’ять семи мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, матері їх Соломії та вчителя їх Єлеазара, які у 166 р. до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога й були за це жорстоко покарані.

Свято винесення хреста Господнього у народному побуті має декілька назв: Перший Спас (тобто скорочене від Спаситель – одне з імен Ісуса Христа), Спас на воді, або Мокрий Спас; Медовий Спас. Найбільш поширена його назва в Україні – Маковія, що теж має церковне походження. Під впливом асоціації незнайомого слова «Маккавей» зі знайомим «мак» виник народний варіант свята – Маковія, і все у цей день було пов’язане з цією рослиною, адже мак для українців – символ плодючості. На Маковія у церкві святять воду, осінні квіти та мак. Після освячення квіти та голівки маку кладуть за образи й зберігають там до весни. Раніше цей мак розсіювали по городу, а засушені квіти дівчата на Благовіщення вплітали у волосся – «щоб не випадало». Крім звичайного городнього маку, святили ще й дикий мак-видюк, що, за повір’ям, застосовують від відьом. Треба лише обсипати посвяченим диким маком дім – і можна вже нічого не боятися. Обрядовою їжею цього дня є «шуліки» – печені коржі, поламані на шматочки й облиті медом та розтертим маком. У народі кажуть: Перший Спас – це проводи літа; Перший Спас – перша сівба озимих; відцвітають троянди – падають холодні роси, з Першого Спасу – холодні роси. У цей час починають відлітати ластівки. Отже, ластівка весну починає, осінь накликає.

У Перший Спас починається Успенський піст, що триває два тижні.
Цей піст присвячений Пресвятій Богородиці й триває з 14 до 28 серпня. За суворістю він схожий на Великий піст, послаблюється тільки по суботах і неділях, а також під час свята Преображення Господнього. У народному побуті цей піст має назву Спасівка. Існує легенда, що Спасівка – це продовження Великого посту. Розповідають, що спочатку Бог призначив постувати дев’ять тижнів, але людям було дуже важко витримати такий довгий піст, і святі отці почали просити Господа, щоб він скоротив його. Тоді Бог розділив Великий піст на дві частини: сім тижнів залишив весною перед Великоднем і два тижні постановив поститися наприкінці літа перед Спасом. Ось чому, за народним віруванням, у Спасівку треба так само суворо поститися, як і у Великий піст.

Тетяна Миколайко, "Чернігів стародавній"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини