реклама партнерів:
Головна » Пасхальне послання архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія

Пасхальне послання архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату
Всечесні отці, дорогі брати і сестри!


ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Знову ми, християни, вітаємо один одного цими радісними словами, які вперше почули жінки-мироносиці від ангелів біля Живоносного Гробу.
Знову святкуємо ми Світле Христове Воскресіння – свято над святами і торжество над торжествами, як іменує його Церква.
Знову наповнюється наше серце духовним піднесенням.
В ці дні ми вітаємо один одного словами «Христос Воскрес!» і відповідаємо «Воістину Воскрес!» не лише тому, що такою є традиція. Цим самим ми сповідуємо свою особисту віру в істинність Воскресіння Христового – ту віру, яку ми прийняли від проповіді апостолів, ту віру, яка є, за свідченням апостола Павла, наріжним каменем християнського сповідання, «бо якщо Христос не воскрес, то даремна віра ваша, ви все ще у гріхах ваших» (1 Кор. 15:17).
Воскресінням Своїм Ісус Христос звільнив людство від рабства гріху і злу, під яке людина підпала через порушення волі Божої прабатьками нашими Адамом і Євою. Якщо до Христового Воскресіння зло і його начальник диявол мали над людством абсолютну владу і ніхто, навіть старозавітні праведники, не могли звільнитися від неї, то після Воскресіння ця абсолютна влада зла над нами зруйнована. Тому і називаємо Ісуса Христа нашим Спасителем – бо Він дійсно спас нас від рабства гріху і вічної смерті. Він відкрив нам врата Раю, Він дарував нам життя вічне, про що свідчить і Писання: «Як у Адамі всі помирають, так у Христі всі оживуть» (1 Кор. 15:22).
«Так написано і так належало постраждати Христу, і воскреснути з мертвих на тертій день, і щоб проповідувалося в ім’я Його покаяння і відпущення гріхів між усіма народами…» (Лк. 24:46-47) – говорить Євангеліє.
Господь наш Ісус Христос звершив усе, необхідне для нашого спасіння. І тепер лише від кожного з нас залежить – чи приймемо ми Його дар вічного блаженного життя.
Абсолютна влада зла над людиною знищена. І хоча бачимо, що зло продовжує діяти в людях, нині воно має над нами лише ту владу, яку ми самі даємо йому – даємо, коли порушуємо волю Божу і чинимо гріхи. Тому, щоби прийняти дар життя від Воскреслого Христа, маємо самі потрудитися для очищення від гріхів. Потрудитися у покаянні, змінюючи своє життя так, щоби бути нам справді рабами Божими, а не рабами гріха.
Серед усіх свят Церква найбільше вшановує Христове Воскресіння. Адже окрім 40 днів богослужбового відзначення Пасхи ми згадуємо Воскресіння Господнє також і кожного тижня. І все це для того, щоби постійно нагадувати нам про життя вічне і наш обов’язок трудитися для того, щоб його осягнути.
Тож, святкуючи Великдень, вітаючи одне одного, пам’ятаймо про духовне значення Пасхи Христової і про той важливий обов’язок, який покладається Воскреслим Спасителем на кожного з нас.
Сердечно вітаю зі Світлим Воскресінням Христовим боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, а також всіх християн і весь побожний народ, який проживає на древній Чернігово-Сіверській землі! Нехай мир, віра, надія і любов супроводжують вас у всі дні життя вашого.
Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами по всі дні до кінця віку!
Амінь.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ЄВСТРАТІЙ,
Архієпископ Чернігівський і Ніжинський


ПАСХА ХРИСТОВА, 2012 р.
м. Чернігів






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини