реклама партнерів:
Головна » Патріарший візит на свято до Чернігова. Фоторепортаж

Патріарший візит на свято до Чернігова. Фоторепортаж


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З нагоди престольного свята кафедрального собору великомучениці Катерини та дня пам’яті преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет 7 грудня 2012 р. відвідав Чернігів.
Архіпастирські візити саме цього дня до древнього княжого міста над Десною, до козацької святині – Катерининської церкви, стали вже традиційними: від 2009 р. Патріарх Філарет тут щороку 7 грудня очолює святкове богослужіння.
Розділити радість свята прибули також і архієреї Київського Патріархату: архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, який у 2008-2012 роках очолював Чернігівську кафедру, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Владикам співслужили близько тридцяти священиків, а величний собор був наповнений богомольцями – як мешканцями Чернігова і Сіверського краю, так і паломниками з інших куточків України.
Цьогорічне святкування мало особливий характер, адже вперше на загальноцерковному рівні було прославлено преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського. Священний Синод Київського Патріархату минулого року причислив його до лику святих для місцевого шанування, а цього року, беручи до уваги численні свідчення про чудеса, благословив прославляти у всій Церкві.
На в’їзді до Чернігова Святійшого Патріарха Філарета зустрів архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та від імені влади – начальник Відділу у справах релігій Чернігівської облдержадміністрації Олексій Степаненко. А за п’ять хвилин Предстоятеля вітали на алеї перед Катерининським собором духовенство, парафіяни, козаки та двоє маленьких україночок, які йшли перед Святійшим Владикою, розкидаючи з кошиків пелюстки квітів. На жаль в роки панування богоборства Катерининська дзвіниця була знищена, але Патріарха Чернігівщина все одно вітала дзвонами, які лунали у записі.
На порозі храму чудовим караваєм, віршами та теплими побажаннями Предстоятеля Київського Патріархату привітала заслужена артистка України та парафіянка церкви Раїса Борщ. А у самому храмі за відповідним чином свого Патріарха зустріли священнослужителі.
Після вхідних молитов та облачення Предстоятель увійшов до вівтаря для того, щоби освятити нову металеву ризу, яка завдяки пожертві мецената раба Божого Андрія нещодавно прикрасила престол кафедрального собору Чернігівської єпархії. А далі розпочалася Божественна літургія, яку своїм чудовим співом прикрасив хор собору під керівництвом Миколи Борща.
Під час малого входу, беручи до уваги труди з розбудови храмів та парафіяльного життя, Святійший Патріарх Філарет підніс до сану протоієрея настоятеля церкви Преображення Господнього в м. Носівка та благочинного Носівського району священика Василя Петухова.
Понад сто причасників приступили до Святих Христових Таїн, а наприкінці літургії всі присутні уважно вислухали Патріаршу проповідь про подвиг святої Катерини та преподобного Меркурія.
Після архіпастирського слова духовенство та вірні вирушили на традиційний під час храмового свята хресний хід, молитовно призиваючи великомученицю Катерину і преподобного Меркурія Чернігівського. Молебень до святих продовжився у храмі перед іконою великомучениці з часточкою її мощів та ракою з мощами ігумена з Бригинців отця Меркурія. Патріарх прочитав молитви до святої Катерини і святого Меркурія, а потім він, архієреї та духовенство під спів величань приложилися до ікони і мощей.
Завершилося урочисте богослужіння словом подяки на адресу Святійшого Патріарха, яке виголосив архієпископ Євстратій, та співом многоліття.
Перед храмом Предстоятель дав інтерв’ю для місцевих медіа, а потім благословив приготований козаками до свята куліш.
Від Катерининського собору Патріарх Філарет відбув до обласної державної адміністрації, де відбулася зустріч Предстоятеля Київського Патріархату з головою Чернігівської ОДА Володимиром Хоменком, головою Чернігівської обласної ради Анатолієм Мельником, його першим заступником Іваном Коробкою та Чернігівським міським головою Олександром Соколовим. У зустрічі також взяли участь архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.
Спілкування пройшло у теплій, невимушеній атмосфері. Говорили про історію та сьогодення Чернігово-Сіверського краю, державно-церковні відносини, про суспільні виклики, які стоять перед Україною. На пам’ять про зустріч Володимир Хоменко подарував Патріарху Філарету карту Чернігівського князівства, а також книги про минуле й сьогодення Сіверської землі. У свою чергу Предстоятель Київського Патріархату подарував керівникам області й міста ювілейний тритомник про своє служіння, присвячений 50-літтю архієрейства та 45-літтю перебування на Київській кафедрі.
Після зустрічі з керівництвом області й міста Патріарх Філарет відбув на обід, який пройшов у ресторанному комплексі «Градецький».
По завершенню трапези Святійший Владика у студії телеканалу «Дитинець» дав інтерв’ю, в якому розповів про мету свого візиту, про взаємовідносини з Московським Патріархатом, про ставлення Церкви до біометричних документів та чуток про кінець світу 21 грудня і про багато іншого.
Завершився візит Предстоятеля Київського Патріархату на кордоні міста Чернігова, де архієпископ Євстратій взяв у Патріарха Філарета благословення та побажав Його Святості щасливого повернення до столиці.

Джерело: Прес-служба Чернігівської єпархії













































































Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини