реклама партнерів:
Головна » Повернення Романа Шухевича

Повернення Романа Шухевича


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відоме харківське видавництво «Клуб сімейного дозвілля» започаткувало видавничу серію «Українці. Історія нескорених». Саме в ній була видана (3 лютого 2015 року підписана до друку і вже розійшлася по книгарнях країни) книга Олесі Ісаюк про Романа Шухевича.
Ця науково-популярна біографія легендарного діяча українського визвольного руху у 20-му столітті є спільним проектом видавництва «Клуб сімейного дозвілля» (Харків) та Центру досліджень визвольного руху. Рецензент – кандидат історичних наук, відомий український дослідник Володимир В’ятрович.
На початку видання читача зустрічає фото уважного, дуже серйозного на вигляд малюка у віці щонайбільше 2-х років. Мабуть, ніхто не міг тоді уявити, що перед нами – майбутній засновник українського рекламного підприємства, Головний Командир Української повстанської армії (УПА) і відомий український політик.
У книзі дуже докладно описано популярною мовою про життєвий шлях родини Романа, його дитячі і юнацькі роки. Закінчивши з дуже гарними навчальними досягненнями гімназію і Львівський політехнічний інститут, він врешті отримав фах інженера з будівництва мостів і шляхів сполучення. Але обставини життя зробили з нього політика, підприємця і військового.
У книзі докладно описано його діяльність спочатку в Українській військовій організації (УВО), потім – в Організації українських націоналістів (ОУН), одним із лідерів якої він врешті став. Багато цікавого дізнається читач і про діяльність започаткованої Романом Шухевичем разом із його діловими партнерами рекламної фірми ФАМА, яка увірвалася в цей сегмент бізнесу тогочасної Польщі і зайняла в ньому чільне місце в кінці 1930-х років.
Про діяльність Романа Шухевича на посаді Головнокомандувача УПА і його діяльність по перетворенню її в потужну армію також докладно описано у книзі. Мусимо повідомити, що досвід діяльності УПА докладно вивчався в США, коли в 1960-х роках там створювали спецпідрозділи «Зелених беретів» та й в інших країнах – членах НАТО. Та і в колишньому СРСР досвід діяльності УПА теж ґрунтовно вивчався у спеціалізованих навчальних закладах Міністерства оборони і КГБ.
Мабуть великою несподіванкою для багатьох стане оповідь про родину пана Романа. Зокрема про те, як його дружина Наталія Шухевича переховувала від німців під час війни єврейську дівчинку.
Роман Шухевича загинув 5 березня 1950 року в бою з військовими тодішнього МГБ (майбутній КГБ), які до того 9 років полювали на нього. Цікаво, що за 3 роки по тому пішов із життя і Йосип Сталін, якому, мабуть, доповіли про цей успіх МГБ.
У незалежній Україні Роман Шухевича повернувся до нащадків як один із тих, що сприяв її поверненню на політичну карту Європи і всього світу.

ПРО АВТОРА КНИГИ: Олеся Ісаюк народилася у 1987 року у Львові. Закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка. Історик – за фахом. За власною оцінкою: сангвінік за темпераментом; вперта непосида – за характером. Науковий працівник Центру дослідження визвольного руху. Працює у Львові в національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького». Завершує докторантуру в Університеті Марії Складовської-Кюрі (Люблин, Польща).

Леонід Лапай, м. Чернігів




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини