реклама партнерів:
Головна » Прем’єра стрічки «Легіон. Хроніка Української Галицької армії 1918-1919»

Прем’єра стрічки «Легіон. Хроніка Української Галицької армії 1918-1919»


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
3 грудня (четвер) о 19.30
Будинок кіно (вул. Саксаганського, 6)

На прем’єрі фільм представлять його творці режисер Тарас Химич, автор сценарію історик Олександр Пагіря, а також Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

«Легіон. Хроніка Української Галицької армії 1918-1919» - це новий погляд на УГА. Документально-ігровий фільм знятий яскраво, динамічно, відверто. Неоднозначна історія тих років показана з точок зору всіх сторін-учасиць - цей баланс допоможе поглянути на події 1918-1919-х по-новому. Сюжетна лінія створена на основі спогадів очевидців.
Події у фільмі розгортаються в період 1918-1919 років, коли Австро-Угорська імперія доживала свої останні дні. Поляки, українці, чехи, угорці та південні слов’яни готувалися до проголошення незалежності своїх держав. Для українців вирішальним стає 1 листопада 1918 року, саме у цей день розпочинається повстання українських військових з лав добровольчого Легіону Січових Стрільців. Результатом стало проголошення самостійної держави на етнічних українських землях. Глядач побачить, яким чином розгорталися події на Галичині: стосунки з відродженою Польщею; загроза з боку більшовиків, які насували з Сходу; намагання Європи створити «санітарний кордон». А на тлі цього — історії людей, які в той чи інших спосіб стали свідками важливих подій, були їх рушійною силою або ж навпаки мовчазними спостерігачами.
Це - перший в Україні документальний фільм, знятий з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K, що забезпечує підвищену чіткість зображення. Над фільмом працювала команда Львівської студії "Invert pictures". У постановці боїв та відтворенні батальних сцен допоміг ветеран російсько-української війни Володимир Правосудов, а також військово-історичний клуб «Повстанець» (м. Київ). Ініціатором створення фільму є громадська організація Українська Галицька Асамблея, у рамках проекту documentary.org.ua.

Вхід на прем’єру вільний

Трейлер до фільму: https://www.youtube.com/watch?v=w9I4KOAEMz0

Подія на “Фейсбуку”: https://www.facebook.com/events/922276937842624/

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті
uinp.ua@gmail.com
тел.: +380 44 253-15-63, +380 95 628-16-01