реклама партнерів:
Головна » Приготуйте смачну страву: гарбуз із рисом

Приготуйте смачну страву: гарбуз із рисом


Коментарі: 0 Українська кухня

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Приготувати цю страву дуже легко і для цього не потрібно багато часу.
Спочатку нарізаємо гарбуз на навеличкі кубики. Кидаємо в каструльку і заливаємо кип’ятком. Варимо 15 хвилин. Потім зливаємо воду. Поки вариться гарбуз ви встигнете зварити і рис. А родзинки залийте кип’ятком на 15 хвилин.
Коли всі компоненти готові візьміть пательню і змішайте гарбуз із рисом (в будь-якій пропорції) добавте родзинки та мед за смаком. Влийте трохи вершків і починайте тушити. Це займе приблизно 15-20 хвилин. Якщо почне пригорати, то добавте вершків і не забувайте помішувати.

Склад: рис, гарбуз, мед, родзинки, вершки

Смачного!

Все про гарбуза
У царстві овочів гарбуз здавна і по праву займає почесне місце. Важко знайти більш значний за розміром і формою овоч, а хімічний склад гарбуза перевершує всіх інших жителів овочевого царства за вмістом вітамінів і мінеральних речовин. Недарма гарбуз завжди користався величезною популярністю у багатьох народів, що живуть на різних материках. У казці про Попелюшку саме в кареті з гарбуза героїня відправилася на бал, перетворившись зі звичайної дівчини на справжню принцесу. Авіценна вважав гарбуз ліками практично від усіх захворювань.
У дикому стані невідомий. Вирощується по всій Україні. Харчова і кормова рослина. Використовується м'якушка і насіння. Достатньо солодкий на смак, за вмістом цілющих речовин гарбуз багатший за багатьох овочів.
Гарбуз - це аптека в мініатюрі. В його м'якушці багато цукрози, клітковини, фітіну. Він містить в собі калій, кальцій, магній, мідь, залізо, фосфор, кобальт, білки, ферменти, багатий набір вітамінів (С, В, РР), каротин.
У ньому чимало провітаміну А, вітамінів Е, С, РР, групи В. Наприклад, провітаміну А в п'ять разів більше, ніж у моркві, і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Тому офтальмологи рекомендують людям з порушенням зору вживати гарбуз та гарбузовий сік. В цьому овочі є також два вітаміни, що зустрічаються досить рідко. Це вітамін Т, що прискорює обмін речовин в організмі, і К, що необхідний для нормального згортання крові. В насінні є жирна олія, фітостерини, смолисті речовини, органічні кислоти, вітаміни С, В1. У листі до 600 мг вітаміну С. Рослина посухостійка, цінна культура як попередник хлібних культур. Олія з насіння - харчова. Крім того, насіння гарбуза застосовують для вигнання глистів з організму - насамперед бичачого, свинячого й карликового ціп’яків, широкого лентеця й інших стрічкових глистів, також вважається, що допомагають гарбузові насіння проти аскарид і гостриць.
Окрім цього, помаранчевий красень може похвалитися вдалим поєднанням мінералів та мікроелементів. Ще один козир «короля осені» – жовчогінний ефект. Але вживати гарбуз у сирому вигляді (як і всі овочі і фрукти) треба обережно при хворобах підшлункової залози і помітних проблемах з кишечником.
Наукова медицина та ветеринарія застосовують очищене насіння як сечогінне та проти солітера (в зеленій шкірці насіння міститься алкалоїд).
Інколи його застосовують і проти круглих глистів.
Чудовий ефект дає гарбузова дієта при серцево-судинних захворюваннях, порушенні обміну речовин, особливо, при ожирінні, захворюваннях печінки та нирок. Гарбуз-сечогінний засіб, він покращує моторну функцію жовчного пухиря, ліквідує запальні процеси в товстій кишці, його рекомендують при холециститах, ангіохолітах, колітах, при атеросклерозі.
М'якушка гарбуза підвищує діурез та посилює виділення з організму хлористих солей. Чарка гарбузового соку, випита на ніч, заспокоює нервову систему, сприяє нормальному сну. У літературі наводяться експериментальні дані про протипухлинну дію гарбуза на прищеплених тваринам клітин раку карциноми. Кашу гарбузову рекомендують їсти також при гіпертонії. Гарбуз застосовують і зовнішньо для компресів при екземах, опіках, висипах на тілі, при головних болях. У народній медицині при набряках, які пов'язані з порушенням роботи серця і нирок, беруть 2-3 гарбузових черешки (плодоніжок) подрібнюють їх, кип'ятять в пів літрі води 20 хвилин та випивають протягом дня по 100 мл за чотири рази.
Гарбуз відварений. Почистити: від шкірки та насіння, порізати на шматочки, залити гарячою посоленою водою, варити, доки не стане м'яким. Процідити, подавати на стіл з вершковим маслом,із сметаною або кминовою чи сухарною підливкою.
Гарбуз смажений. Очистити, нарізати тоненькими шматочками та посмажити на сковороді з жиром до готовності. Додати сметану або вершкове масло. Сіль та спеції — за смаком.
Найпростіша і смачна страва з гарбуза - скибочки, спечені в духовці. Гарбуз миється, очищається від насіння, шкірку можна залишити. Нарізані скибочки товщиною 1-2 см викладаються на деко і поміщаються в духовку, розігріту до температури 160°, на 20-30 хвилин. Якщо гарбуз почне підгоряти, переверніть скибочки на інший бік. Наслідки гарбуз “потерпить”, якщо її трохи посипати цукровим піском. Після остигання скибочки із задоволенням з'їдять і дорослі, і діти. Печений гарбуз ефективніше виводить хлористі солі з організму.
Каша, гарбузова. Варять гарбуз до готовності у невеликій кількості води, додають солі, варять 1 хвилину, засипають на 1 кг гарбуза 200 г рису і варять ще, поки рис не звариться. Таким же чином варять гарбуз із пшоном, або манною крупою. Щоб каша не вийшла дуже густою, треба влити трохи окропу. У готову кашу можна покласти вершкового масла. Для лікування серцево-судинних захворювань особливо корисна каша гарбузова із пшоном.
До речі, дуже смачні салати виходять з гарбуза і фруктів: персиків, ананасів, яблук, з динею.
Чарівні властивості гарбуза допомагають зберегти жіночу красу не тільки зсередини. Прекрасні маски з її м'якоті зроблять шкіру свіжою і сяючою.
Для зрілої шкіри рекомендується курс процедур (20 масок) з натертого на дрібній тертці сирого гарбуза. Кашка наноситься на марлеву серветку і накладається на обличчя на 15 хвилин, після маски обличчя обполіскується прохолодною водою. Процедура очищає і вітамінізує шкіру обличчя.
З потовченого в ступці сирого очищеного насіння гарбуза виходить прекрасна емульсія для догляду за шкірою всіх типів. На одну частину насіння потрібно додати 10 частин води і ретельно розтерти суміш. Готовою емульсією змащується обличчя на 15 хвилин, змити теплою водою. Результат - свіжа і відпочила шкіра.

Джерело: http://www.zdorov.gov.ua




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини