реклама партнерів:
Головна » Шокуюче зречення Папи Римського Бенедикта Шістнадцятого. Вперше за 600 років

Шокуюче зречення Папи Римського Бенедикта Шістнадцятого. Вперше за 600 років


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У понеділок Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий оголосив про своє зречення від святого престолу, хоча зазвичай понтифіки перебували на цій посаді до кінця життя. Ватикан посилається на слова самого Папи, в миру – 85-річного Йозефа Алоїза Ратцінґера, про те, що він більше не має фізичних сил виконувати функції глави понад мільярда католиків світу через погіршення стану здоров’я. Це рішення стало несподіванкою.
Таке зречення Папи – перше за останні 600 років з того часу, коли Папа Григорій Дванадцятий так само зрікся престолу у1415 році. Щоправда, тоді йшлося про гостру політичну і релігійну боротьбу та долання схизми серед конкуруючих претендентів на престол. Сьогодні ж основний мотив відречення Бенедикта Шістнадцятого – власний стан здоров’я.
Ось як заявив у понеділок про це відречення Папи речник Ватикану Федеріко Ломбарді: «Папа Римський каже, що він неодноразово звіряв свою душу перед Богом. Це було глибоко особисте рішення, ухвалене в час молитви перед Богом, який довірив йому цю місію, котру він виконує. «Я прийшов до впевненості, що мій фізичний стан, враховуючи мій нинішній вік, не дає можливості виконувати ці функції». Це – головний мотив такого рішення».
Федеріко Ломбарді, далі цитуючи Папу, також додав, що Бенедикт Шістнадцятий завершить свої функції після 20:00 28 лютого.
Це рішення чинного Папи готує ґрунт для нового конклаву (таємної ради) кардиналів з метою виборів нового глави католицької церкви. Це засідання очікують у кінці березня. Виступаючи у понеділок перед кардиналами у Ватикані, Бенедикт Шістнадцятий висловив прохання, щоб ці церковні збори визнали його «недієздатність».

Реакція в світі
Кардинала Йозефа Ратцінґера обрав на престол конклав кардиналів у 2005 році. Він став Папою після смерті свого попередника Івана Павла Другого у віці 78 років.
У Берліні речник канцлера Ангели Меркль Стефан Сейберт заявив у понеділок про «зворушення і здивування» таким кроком Бенедикта Шістнадцятого. Сама ж Ангела Меркель наголосила пізніше у понеділок: «Бенедикт Шістнадцятий є і залишиться одним із найбільш видатних мислителів нашого часу».
В Італії прем’єр Маріо Монті заявив, що «глибоко шокований» неочікуваною новиною з Ватикану.
В Ізраїлі зокрема головний рабин Йона Метцґер позитивно відгукнувся про міжцерковну діяльність нинішнього Папи Римського та зазначив при цьому, що відносини між Ізраїлем та Ватиканом ніколи не були кращими, ніж за правління Бенедикта Шістнадцятого.

Папа пережив чимало труднощів
Спостерігачі кажуть, що Папа Бенедикт мав чимало проблем під час правління. Його папство було відзначене триваючим донині скандалом про сексуальне насильство над неповнолітніми, до якого виявилися причетними деякі представники церкви. Ватикан намагався загасити цей скандал. Сам Папа зізнавався під час візиту до США у 2008 році, що він почувався «глибоко зганьбленим» цим скандалом: «Я визнаю біль, який церква в Америці пережила внаслідок сексуального зловживання над підлітками. Жодні мої слова не можуть передати біль і приниження, котрі завдані такими злочинами. Важливо, щоб постраждалим приділили більше любові і особистої уваги».
У 2010 році Бенедикт Шістнадцятий визнав, що католицька церква не була достатньо пильною, достатньо відповідальною перед сексуальними зловживаннями її служителів.
У минулому році Ватикан вразив скандал із викраденням одним із службовців Папи документів церкви. Паоло Ґабріеле пояснював свій вчинок намаганнями розкрити корупцію в керівництві церквою. Зловмисника пізніше пробачили, напередодні Різдва.

Бенедикт Шістнадцятий збирався в Україну
Бенедикт Шістнадцятий отримав по церковній лінії запрошення відвідати Україну для участі у відзначенні 1025-річчя хрещення Русі-України улітку цього року. Це підтвердив речник Української греко-католицької церкви Ігор Яців зі Львова.
Але офіційного запрошення від влади Києва Папа так і не дочекався. Останній раз Україну відвідав ще Іван Павло Другий. Це було влітку 2001 року.

Василь Зілгалов
Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини