реклама партнерів:
Головна » Святковий подарунок Чернігову — будівництво біля Єлецького монастиря

Святковий подарунок Чернігову — будівництво біля Єлецького монастиря


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Своєрідний подарунок стародавньому місту Чернігову напередодні Дня незалежності України запланований на 22 серпня 2016 року. Цього дня намічено провести засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини. Головне питання: «Історико-містобудівне обґрунтування будівництва житлових будинків, офісних приміщень та підземного паркінгу по вул. Князя Чорного, 4а».
Ця земельна ділянка виділена у 2015 році в постійне користування КП «Чернігівбудінвест» (замовник будівництва), яке відповідно до постанови Чернігівського окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, велось з порушенням вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Таким чином вже понад десять місяців, як зупинено будівництво біля пам’яток архітектури національного значення, — комплексу споруд Єлецького монастиря. Тож КП «Чернігівбудінвест» та інвестор ТОВ «Геліодор» (Лев Соронович) поспішають, бо вже скоро й «білі мухи» прилетять…

До засідання Консультативної ради готується і громадськість. Не збирається відступати новостворена організація «Громадський комітет захисту історико-культурного середовища Чернігова». До її складу увійшли депутати міської та Новозаводської і Деснянської районних рад Чернігова, громадські активісти та представники низки громадських об’єднань.
Найголовнішим завданням організації є зупинення незаконного будівництва біля Єлецького монастиря. Нещодавно Громадський комітет надіслав звернення Чернігівському міському голові В.Атрошенку та директору КП «Чернігівбудінвест» В.Горбатову щодо недопущення будівництва житлових будинків в історичній частині Чернігова по вул. Князя Чорного, 4а. До звернення додано і 1150 підписів мешканців міста (вони зібрані протягом кількох днів). Чернігівці не бажають щоб поруч з археологічною пам’яткою національного значення — курганом «Чорною могилою» і одним з найдавніших монастирів в Україні, який відноситься до охоронної зони Національного архітектурного-історичного заповідника «Чернігів стародавній», споруджувалися житлові будинки інвесторами, які переслідують виключно свої приватні бізнесові інтереси, але вони не співпадають з інтересами більшості населення міста.
Крім того, наміри щодо цього будівництва не відповідають Генеральному плану м. Чернігова, котрий відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», розробляється та затверджується в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів і яким передбачено, що ця земельна ділянка має бути зайнята виключно зеленими насадженнями загального користування і будь-яке будівництво тут не передбачено навіть за прогнозованим розвитком цієї території.
До речі, нещодавно новопризначеним прокурором області Володимиром Комашкою на оперативній нараді заслухано стан досудового слідства у кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками зловживання службовим становищем службовими особами Чернігівської міськради при передачі одному з комунальних підприємств міста в обхід земельних торгів земельної ділянки під забудову в охоронній зоні історичної частини міста Чернігова по вул. Князя Чорного 4-а.
Відносно посадових осіб Чернігівської міської ради та комунального підприємства до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 364 КК України: зловживання владою або службовим становищем, допущене при відведенні земельних ділянок та надання дозволів на будівництво.

Громадськість вже неодноразово проводила акції протесту біля згаданого будмайданчика. Активісти наполягають на виділенні КП «Чернігівбудінвест» земельної ділянки під будівництво в іншій частині міста.

У Чернігові зберігся унікальний за своєю цілісністю архітектурно-ландшафтний комплекс. Однією із загроз знищення рідкісного архітектурного ансамблю Чернігова є будівництво біля пам’яток архітектури національного значення.

Громадський комітет захисту історико-культурного середовища Чернігова.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини