реклама партнерів:
Головна » Теракт в Осло. Відео

Теракт в Осло. Відео


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Поліція Осло (Норвегія) заявила, що вибух, який прогримів в урядовому кварталі був терактом. В результаті семеро людей загинули, ще дві людини отримали важкі поранення.
За останніми даними 15 людей отримали поранення, у них переломи, рвані рани, травми голови, у деяких зачеплені внутрішні органи.
Поліція висловила впевненість, що існує зв'язок між вибухом у столиці та стріляниною в молодіжному таборі на острові Утейя.
Начальник поліції Осло Свейнунг Спонхайм сказав: "Це була бомба". Потім він уточнив, що стався вибух, додавши, що "вибухи відбуваються внаслідок дії вибухових речовин".
Стало відомо також, що в урядовому кварталі було закладено ще кілька бомб, але вони не розірвалися.
Як стало відомо, невідоме ісламістське угрупування "Прихильники глобального джихаду" взяло на себе відповідальність за скоєння теракту, заявивши, що це було скоєно за публікацію норвежцями карикатур на пророка Мухаммеда.
Водночас, один з експертів в галузі протидії тероризму Атле Месой заявив, що в даному випадку мова може йти про атаку ісламістів.
Норвезькі ЗМІ нагадують, що після вбивства Усами бен Ладена американськими спецслужбами "Аль-Каїда" попереджала про можливі атаки в західних країнах.
Інший експерт з тероризму Торі Бйорген звернув увагу на вибір місця вибуху: урядові будівлі як символ і центр політичної влади Норвегії.
За словами одного з очевидців, в урядовій будівлі, де знаходиться офіс прем'єр-міністра Йенса Столтенберга, вибуховою хвилею вибило майже всі вікна.
Сам прем'єр-міністр не постраждав. У центрі норвезької столиці було чути другий вибух, що послідував за першим. Але, пізніше стало відомо, що за другий вибух помилково прийняли наслідки першого: гуркіт від скла, що випав з віконной рами і розбилося об асфальт.
"Весь будинок затремтів. Ми думали, що це землетрус", - розповів журналіст місцевих ЗМІ, який був поруч. За його словами, навколо на вулицях повно скла і панував хаос.
За словами очевидців, пошкоджено не тільки будинок, в якому знаходиться офіс прем'єр-міністра, але кілька інших, в яких також розташовані кабінети чиновників уряду. З одного з будинків уряду підіймався чорний дим.
Відзначимо, що постраждалий район є осередком міністерств та інших урядових будівель, але зараз в Норвегії - сезон відпусток і більшість офісів були напівпорожніми.
За повідомленнями місцевих ЗМІ, весь центральний район норвезької столиці оточено, пропускають тільки поліцейських і машини швидкої допомоги.

Джерело: ТСН-світ



Не менше 80 людей стали жертвами норвежця, який влаштував стрілянину на острові Утойя, недалеко від Осло, де проходили молодіжні літні сбори, організовані правлячою Лейбористською партією.
У правоохоронних органах Норвегії не виключають, що число жертв може ще зрости. Всього в таборі перебували близько 700 людей.
Подвійний теракт потряс столицю Норвегії в п'ятницю, 22 липня. Спочатку стався вибух у комплексу урядових будівель в центрі Осло, де розміщуються канцелярія прем'єр-міністра, а також міністерства енергетики, промисловості та юстиції. Жертвами вибуху, за даними поліції, стали семеро людей, більше 19 були поранені. Прем'єр-міністр Норвегії, лідер Трудової партії Йенс Столтенберг, і інші чиновники не постраждали.
Через декілька годин чоловік у поліцейській формі відкрив стрілянину в молодіжному таборі на острові поблизу норвезької столиці.
Влада затримали підозрюваного у стрільбі на острові і заявили, що він "поза всяких сумнівів" пов'язаний з вибухом в центрі столиці. Офіційно відповідальність за теракт поки на себе ніхто не взяв. Між тим, в поліції не пов'язують подію з міжнародними терористичними організаціями і заявляють про зв'язки арештованого з правим екстремізмом. Правляча Трудова партія представляє ліві політичні сили.
Деякі ЗМІ називають ім'я заарештованого і публікують його фотографію, проте поліція відмовляється підтвердити особу затриманого, пояснюючи, що все це належить встановити слідству.
Нагадаємо, за даними норвезьких ЗМІ, невідоме ісламістське угруповання "Прихильники глобального джихаду" на своєму веб-сайті опублікувало повідомлення, в якому ідеться, що вибух в урядовому кварталі і атака на молодіжний політичний форум лише перша реакція на публікацію норвезькими ЗМІ карикатур на пророка Мухаммеда.
Водночас поліція затримала двох підозрюваних в Осло після вибуху в урядовому кварталі. Обидва затриманих - вихідці з мусульманських країн.

Джерело: ТСН-світ






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини