реклама партнерів:
Головна » Україна – країна IT-технологій. TOP-10 успішних стартапів (ФОТО)

Україна – країна IT-технологій. TOP-10 успішних стартапів (ФОТО)


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У часи кризи чи не єдиною галуззю в Україні, в яку й надалі йдуть інвестиції, є сфера інформаційних технологій. Про цікаві і популярні у світі стартапи з позначкою Made in Ukraine пише німецьке видання DW.

Автори проекту StartupBlink з Хорватії та Швейцарії підрахували, скільки стартапів налічується у світі: від Кремнієвої долини до Мадагаскару та Кенії. База постійно оновлюється, зараз в ній близько 68 тисяч проектів. Майже половина - у США. У Європі лідирує Великобританія (4303 стартапи), за нею Німеччина (близько тисячі) та Франція (близько 900). При цьому, якщо у Франції всі підприємницькі сили зосереджені в основному в Парижі, то у Німеччині більшість стартапів припадає на Берлін (545), Кельн (142), Мюнхен (124) та Гамбург (101).

Показник України на мапі - 452, Києва - 268. Це хороший результат, який означає, що в Києві стартапів стільки ж, скільки в Стокгольмі, вдвічі більше ніж у Празі та Мілані, і дещо менше ніж в Гонконзі. До того ж, Україна регулярно постачає таланти до Кремнієвої, чи як її називають Силіконової долини - всесвітнього центру ІТ.

Робот для домашніх тварин
Саме тут, у Сан-Франциско, базується один з найцікавіших українських стартапів - Petcube. “Якщо ми не знаємо, що нам належить здолати, то зможемо досягнути ще більшого", - любить казати один із засновників проекту 26-річний Олександр Нескін з Дніпропетровська. Разом із своїми товаришами-однолітками Ярославом Анжюком з Києва та Андрієм Кленом з Черкаської області він спроектував та вже успішно продає робот, що приділяє увагу домашнім тваринам, коли вдома немає господарів.

Окрім офісу в Сан-Франциско, Petcube має ще й офіс у Києві. Лінію виробництва молоді підприємці налагодили у китайському Шеньчжені, де вже виготовили попередні замовлення, яких назбиралось близько 1800. Свого часу проект встановив український рекорд за кількістю зібраних коштів на Kickstarter - 251 тисяча доларів США, а також був названий кращим українським стартапом та кращим хардверним стартапом Європи.

Портативні спалахи
Ще один український хардверно орієнтований проект - iblazr - є сучасним портативним LED-спалахом для смартфона. Зараз його можна купити не тільки онлайн, але й в офіційному магазині Apple на П'ятій авеню в Нью-Йорку, де зазвичай займають багатогодинні черги за будь-якою iPhone-новинкою.

Загалом гаджет вже продається більш, ніж в 17 країнах світу, але мало хто знає, що все почалося у самому центрі Києва, завдяки молодим підприємцям, які працювали для свого успіху по 16 годин на добу. Старт проекту також відбувся на краудфандинговій платформі Kickstarter, де українці зібрали втричі більше, ніж планували: 157 тисяч доларів замість 58 тисяч. “Ми дуже задоволені, що не відмовились реалізувати власну ідею”, - каже у розмові з DW один із засновників проекту 25-річний донеччанин Влад Тисленко.

Можна і без державної підтримки
Китайський Шеньчжень став частим місцем подорожі для ще одних винахідливих українців - 30-річного Назара Білоуса та 28-річних Ігоря Кіщака та Дмитра Бариського зі Львова. Тут, на одній з найбільш відомих фабрик Foxconn виробляються iPod і iPhone, замовлення для PlayStation та Amazon Kindle, а тепер ще й український розумний годинник LaMetric. Не дивлячись на відсутність підтримки зі сторони держави, релокацію з України підприємці не розглядають.

“Я щойно повернувся з CES (найбільше Consumer Electronic Show, що проходить у Лас-Вегасі - Ред.), тому можу поділись власними спостереженнями: серйозно стартапи підтримують лише Франція, Ізраїль та США. Всі решта мало що в цьому напрямку роблять зі сторони держави - Україна не виняток”, - розповідає DW Назар Білоус. Важкі умови праці лише допомагають, вважає Назар: інших варіантів, окрім рухатись вперед, нема.

Бізнес на валізах
Співзасновники музичного плеєра VOX для Мас OS - 31-річиний Петро Бондаревський з Полтави та 27-річний Іван Абламський з Миколаєва - вимушені розриватись між Україною та США, адже їхній продукт - улюбленець тисяч користувачів “маків”. Загалом дітище українців вже користується попитом у більше, ніж 135 країнах світу.

Цього року підприємці планують таки перемістити бізнес у Сан-Франциско, що однак не завадило їм привабити в Україні 400 тисяч доларів інвестицій від AVentures Capital. "Головне - розуміти, що працюєш не заради грошей, а заради вищої мети, тому що грошова мотивація виснажується майже миттєво", - розповідає DW Петро Бондаревський. Він радить молодим підприємцям мати глобальні амбіції і дуже уважно обирати інвесторів. "Кращими є ті, які мають ліпші зв'язки, аніж ті, хто дає вищу оцінку проекту. - пояснює Бондаревський. - Важливою, звісно, є і команда. Але з цим в Україні проблем немає".

Сортування спогадів
Великі перспективи України в IT-секторі відзначає й 33-річний киянин Олександр Лісовський, співзасновник сервісу ZZ Photo. Його проект допомагає навести лад в домашній бібліотеці фотографій і вже був названий кращим інтерактивним стартапом України, а також потрапив до списку 150 найкращих стартапів світу за версією австрійської конференції Pioneers.

"Звичайно, у нас були думки перенести бізнес за кордон", - розповідає DW Олександр Лісовський. За його словами, через напружену ситуацію на Сході України багато IT-компаній переїздять до Польщі, як більш стабільної країни. "Звісно, ми сподіваємось, що ескалації конфлікту не буде, але, про всяк випадок, приготували план евакуації команди за кордон", - пояснює стартапер. В Україні, на думку Лісовського, теж є чим зайнятись: незважаючи на велику кількість спеціалістів, на ринку все ще відчувається дефіцит кадрів.

Емоційні підприємці з України
Не дивлячись на численні успіхи, самореалізації українців нерідко заважає страх, невпевненість в собі та лінь, вважає Анна Петрова, генеральний директор тренінг-компанії Startup Ukraine. "Ще одна причина - нестача профільних знань, як втілити власну ідею для бізнесу", - пояснює DW Петрова. Університетам, на її думку, не вистачає освітнього блоку, що розвивав би такі навички, як розуміння та постановка цілей, тайм-менеджемент і самопрезентація.
За словами експертки, на відміну від академічного навчання, стартаперів вчать створювати бізнес з нуля без великих капіталовкладень та дають базові знання в усіх напрямках одночасно: від основ фінансового менеджменту і маркетингу до продажів й HR. "На старті підприємцям все доводиться робити самостійно, - каже Петрова у розмові з DW, – Але українці багато рішень приймають емоційно, подекуди нехтуючи фінансовими прорахунками, і саме це нерідко призводить до великого успіху".

Ці слова Петрової підтверджує і Ярослав Ажнюк з Petcube. "У мене є особиста мрія, щоб з'явилась компанія, яка зробить українську кухню модною у світі, - зізнався він DW. - Я думаю про розростання якої-небудь "Пузатої Хати" у всесвітню франшизу на зразок "МакДональдсу" або появу кіосків-дерунарень на кшталт кебабних у Європі, у яких можна було би замовляти ситні деруни з різними начинками і зі сметаною, звичайно ж!"


Покращувач селфі Looksery
Одеський проект зі штаб-квартирою у Сан-Франциско можна порівняти з надпопулярним нині Instagram (але Looksery покращує фотографії та відео за допомогою фільтрів у реальному часі, а не лише після того, як знімок було зроблено). Одесити вже підписали першу ліцензійну B2B угоду на свою унікальну технологію з азіатським медіа-холдингом, сумарна виплата по якій сягатиме 5 мільйонів доларів.


3D-крамниця Kwambio
В українському магазині Kwambio – дуже незвичний асортимент товару, тому що вазу для квітів, кухонне приладдя, арт-об'єкти, взуття або біжутерію після покупки треба буде надрукувати на власному 3D-принтері. Онлайн-платформа для дизайнерів та користувачів таких принтерів базується у Нью-Йорку та планує старт на квітень цього року. Розробники вже отримали 500 тисяч доларів перших інвестицій.


Робот для тварин Petcube
Створений українськими розробниками Petcube - це своєрідний робот для догляду та розваги домашніх улюбленців. Керувати ним дуже просто - треба лише завантажити додаток для смартфона, після цього можна спілкуватися з тваринами й спостерігати, як невеликий алюмінієвий куб, устаткований Wi-Fi, камерою, мікрофоном, динаміком і червоним малопотужним лазером, грається з твариною, поки вас нема вдома.


LED-спалах Iblazr
Iblazr - LED-спалах, який українці розробили спеціально для тих, хто полюбляє робити селфі або знімати на камеру гаджету за умови поганого освітлення. Це лише один із трьох проектів молодої компанії Concepter: українці працюють також над стабілізатором для зйомки відео на смартфон Cinezis й над месенджером Morzr, який працює в умовах відсутності мережевого зв'язку.


Розумний годинник LaMetric
Цей розумний годинник, зроблений львів’янами, може повідомляти не лише час і температуру за вікном, але й важливу бізнес-аналітику. Наразі це найуспішніший український краудфандинговий проект, який зібрав $370 тисяч, при тому, що "просив" всього $69 тисяч. Виробляють LaMetric на одній з найбільш відомих китайських фабрик Foxconn, де народжуються iPod і iPhone.


Музичний плеєр VOX
Простий і зручний український плеєр VOX від компанії Coppertino став альтернативою прослуховуванню музики в iTunes та нагадує своїм функціоналом популярний колись Winamp. VOX вже завантажили більш ніж 600 000 разів, ним користуються майже в 135 країнах світу, а сумарний обсяг інвестицій в проект склав більше 500 тисяч доларів.


Органайзер фотографій ZZ Photo
Цей сервіс приводить до ладу домашню фотобібліотеку, сортуючи знімки за різними параметрами. Наприклад, підписує друзів за іменами, розпізнає фото з відпустки, і навіть знаходить котиків на фото, чого не вміє відома Picasa від Google. ZZ Photo названий кращим інтерактивним стартапом України, а також потрапив до списку 150 найкращих стартапів світу за версією австрійської конференції Pioneers.


Швидка граматична допомога Grammarly
Офіси компаніі Grammarly - сервісу перевірки англійського правопису, яким користується вже 5 мільйонів людей у всьому світі - знаходяться у Києві та Каліфорнії. Проект майже невідомий в Україні, але експерти оцінюють його щонайменше у 100 мільйонів доларів: платний веб-сервіс, на думку спеціалістів, заробляє майже 20 мільйонів доларів на рік і це наразі навіть не весь можливий потенціал проекту.


Мобільний сканер Scanner Pro
Додаток Scanner Pro, який перетворює iPhone на сканер, а будь-який документ, сфотографований камерою гаджету – у повноцінний PDF-файл високої якості, оцінили вже 7 мільйонів користувачів у 150 країнах. Корпорація ж Apple в офіційному Apple Store назвала його додатком тижня. Компанія Readdlе, що створила цей додаток, ніколи не приймала інвестицій та не збирається переїздити з рідної Одеси.


Цифровий прибиральник CleanMyMac
Софт для очищення ПК від зайвих файлів CleanMyMac створив 27-річний українець Олександр Косован. Успіх проекту підтверджують не лише мільйони користувачів, але й той факт, що Facebook купив офіційну ліцензію цієї програми на 3500 своїх співробітників. Косован ніколи інвестицій не приймав, але тепер і сам став інвестором, заснувавши на двох з партнером венчурний фонд SMRK у 10 мільйонів доларів.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини