реклама партнерів:
Головна » Україна зістрибує з ядерної голки Росії

Україна зістрибує з ядерної голки Росії


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна денонсує угоду з Росією про добудову двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції. Київ поступово зменшує залежність від Москви у ядерній енергетиці. Завадити може лише корупція. Про це пише німецьке видання DW.

Кабінет міністрів України у середу, 8 липня, ухвалив рішення про початок процедури денонсації угоди з Росією про добудову третього і четвертого енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Завершити денонсацію своєю постановою невдовзі має Верховна Рада. "Кабінет міністрів пропонує парламенту невідкладно денонсувати угоду з Російською Федерацією щодо добудови блоків Хмельницької АЕС номер 3 і 4 у зв'язку з невиконанням Російською Федерацією зобов’язань, які вона брала відповідно до цієї угоди", - заявив на засіданні уряду прем’єр Арсеній Яценюк.

Причини розірвання угоди
Україна хоче заощадити і не будувати енергоблоки "з нуля", а використати корпуси, будівництво яких багато років було заморожене через брак коштів. Будівля третього енергоблоку готова на 75 відсотків, а четвертого - на 28. Утім, як повідомили DW у Національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом", у порушення підписаної 2010 року угоді російська сторона відмовилася використовувати існуючі конструкції і запропонувала будувати на новому майданчику. Це збільшило вартість проекту з 4,6 мільярда доларів до 10,5 мільярда, заявляють в українській держкомпанії. У "Росатомі" поки не прокоментували причини провалу співпраці з "Енергоатомом".

Крім того, Україну не влаштовують умови кредитування, запропоновані російською стороною. "Вони обіцяють одне, а роблять інше. Обіцяли на 85 відсотків вартості будівництва і проектування видати державний кредит Російської Федерації під низькі відсотки. А потім російська сторона раптом почала пропонувати комерційний кредит під значно вищі відсотки", - пояснила ситуацію у розмові з DW експерт Асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна. За її словами, впродовж декількох років сторони намагалися домовитись, однак після військової агресії Росії стало зрозуміло, що проект нежиттєздатний і з політичної точки зору.

Новий чеський партнер
Після відмови від співпраці з "Росатомом" щодо добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС новим партнером у цьому проекті стане, як очікується, чеська компанія Skoda JS, з якою вже відбулися попередні переговори. Планується залучити кредит Чеського експортно-імпортного банку, а також кошти "зацікавлених європейських та китайських інвесторів", повідомили в "Енергоатомі". Повертати валютні позики допоможе експорт електроенергії до Польщі. Згідно з рішенням уряду, ухваленим на початку червня, для цього другий енергоблок Хмельницької АЕС 2017 року буде відключено від української енергосистеми і підключено до новоствореної експортної електромережі.

Щодо співпраці зі Skoda JS, щоправда, є чимало скептиків. До них належить і експертка Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян. Критики зауважують, що чеська компанія не є справжньою альтернативою російським компаніям, адже вона належить "Газпромбанку" і є дочірнім підприємством російської компанії "Об’єднані машинобудівні заводи". "Важливо проводити конкурс на виконання проекту прозоро, залучивши до нього світових флагманів ядерної енергетики, а не компанії з російським капіталом і менеджментом", - переконана Слободян.

Експертка зауважує також, що на співпрацю з чеською компанією кидає тінь корупційний скандал, пов’язаний з розслідуванням у Швейцарії кримінальної справи проти голови комітету Верховної Ради з питань енергетики Миколи Мартиненка. Як повідомляли навесні чеські і швейцарські ЗМІ, політика підозрюють у тому, що він за хабарі сприяв чеській компанії в отриманні контракту.

Наталія Слободян вважає, що краще було би залучити до будівництва одного зі світових лідерів ринку, приміром, американську компанію Westinghouse.
Натомість Ольга Кошарна переконана, що альтернативи Skoda JS немає. "Це єдина компанія, яка може поставити реактор ВВЕР у вже існуючі конструкції. В іншому разі довелося би будувати "з нуля", що значно дорожче", - каже експертка "Українського ядерного форуму". Вона додає, що Skoda JS хоч і належить росіянам, але є саме чеською компанією, яка працює за законодавством ЄС.

Кінець російської монополії
Зменшення енергетичної залежності від Росії - однин з державних пріоритетів України. Постачання газу вже вдалося значною мірою диверсифікувати. На початок 2015 року реверсні поставки з країн ЄС вже становили близько чверті від обсягу імпорту, а до кінця року "Нафтогаз" планує довести цей показник до 50 відсотків. Натомість залежність від російського палива у ядерній енергетиці залишається майже стовідсотковою. "Це суперечить простій логіці, коли стратегічна галузь енергетики знаходиться під повним контролем країни-агресора", - каже Наталія Слободян.

Добудова двох енергоблоків ХАЕС Росією лише закріпила би це становище. Міждержавною угодою, яку Київ тепер хоче денонсувати, передбачається, що Україна зобов’язується використовувати на добудованих російським "Атомстройэкспортом" енергоблоках виключно російське ядерне паливо. Раніше Росія вже гарантувала собі монопольне право поставок на два енергоблоки на Хмельницькій і Рівненській АЕС, вклавши кошти у їх добудову.

Паливо від американців
Ця ситуація не влаштовує український уряд. Кабмін Арсенія Яценюка відновив започаткований за президентства Віктора Ющенка 2005 року курс на диверсифікацію постачальників. У березні 2015 року на третьому енергоблоці Південноукраїнської АЕС було успішно завершено третій цикл дослідної експлуатації тепловиділяючих збірок з паливом Westinghouse. "Зауваження щодо експлуатації відсутні", - повідомили DW в "Енергоатомі". У червні компанія звернулася до регулюючих органів із пропозицією розширити дослідну експлуатацію палива Westinghouse на інші реактори.

Планується, що наступним на американське паливо з 2016 року перейде п’ятий блок Запорізької АЕС. "Westinghouse є найкращою альтернативою для розвитку атомного сектора енергетики та диверсифікації постачання палива для АЕС", - зазначає Наталія Слободян. Як повідомили DW у прес-службі американської компанії, Westinghouse та "Енергоатом" домовилися суттєво збільшити поставки палива на українські станції до 2020 року. Раніше кардинально зменшити залежність від російського ядерного палива Україні не вдасться. "У нас контракт з російською компанією ТВЕЛ до 2020 року. Ми зобов’язані купувати у них певні обсяги", - каже Ольга Кошарна. Утім, щонайменше три блоки українських АЕС, які не прив’язані до російських контрактів, протягом наступних років перейдуть на паливо Westinghouse.

Експерти прогнозують, що невдовзі український уряд ініціює денонсацію ще однієї угоди з Росією - про будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні. Ольга Кошарна вказує на те, що цей проект також збільшував залежність від Росії. Адже російські компанії надавали технології лише у користування, але не продавали їх. "У випадку конфлікту ми би просто не могли виробляти паливо, якби Росія заборонила використання технології", - каже експертка.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини