реклама партнерів:
Головна » В Україні назріває війна за храми

В Україні назріває війна за храми


Коментарі: 14 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Представники української партії влади готуються до намічених на жовтень парламентських виборів передати у власність Української православної церкви Московського Патріархату (УПЦ МП), найвідоміші православні святині країни - Києво-Печерську лавру, Почаївську лавру та Свято-Богоявленський монастир у Тернопільській області, - пише Тетяна Івженко у російській Независимой газете.
Опозиція і Київський Патріархат мають намір перешкодити цьому. Назріваючі церковно-політичні скандали здатні відвернути суспільство від соціально-економічних проблем.
У Верховній Раді вже зареєстрований до розгляду законопроект Про повернення об'єктів культурної спадщини релігійних організацій. Він передбачає, що уряд зобов'язаний протягом трьох місяців з моменту вступу закону в дію передати названі монастирі у власність УПЦ МП. Один з авторів законопроекту депутат Василь Горбаль пояснив НГ: "Потрібно просто наводити порядок, оформити де-юре ту ситуацію, яка існує де-факто Православна Церква Московського Патріархату і зараз розпоряджається об'єктами, які внесено в документ".
Депутат зазначив, що Рада Європи давно вимагає від Києва провести реституцію - повернення церковної власності, але через надмірну політизацію питання жоден склад парламенту не зміг підготувати та затвердити відповідний законопроект. "Але колись потрібно з чогось починати Ситуація не може бути вічно невизначеною, це породжує безліч непотрібних суперечок, пов'язаних із власністю, із земельними питаннями", - сказав депутат. Він уточнив, що до другого читання документа інші Церкви - і Київський Патріархат, і Автокефальна, і Греко-католицька - зможуть внести свої пропозиції про передачу їм у власність тих об'єктів, якими вони де-факто розпоряджаються. На думку Горбаля, це дозволить уникнути нагнітання атмосфери у суспільстві.
У Київського Патріархату інший погляд на проблему. Патріарх Філарет, дізнавшись про ініціативу депутатів від партії влади, провів прес-конференцію, під час якої заявив: " Ми хочемо, щоб і Почаївська лавра, і Києво-Печерська лавра залишилися у власності держави, усього українського народу. А коли об'єднаємося (всі українські православні Церкви - НГ) і створимо одну Церкву, то тоді все це буде належати одній українській Церкві та українському народові". Філарет пообіцяв, що його прихожани будуть захищати православні святині від зазіхань Московського Патріархату.
Українська опозиція готова підтримати Київський Патріархат. У заяві партії Наша Україна сказано, що дії влади "ставлять під загрозу знищення культурної спадщини України". Депутат від Блоку Юлії Тимошенко, який очолює парламентський комітет з питань культури і духовності Володимир Яворівський уже зареєстрував у Верховній Раді свій законопроект, що забороняє відчужувати об'єкти культурної спадщини на користь релігійних організацій. Він припустив, що депутати від партії влади діяли якщо не під диктовку, то на догоду патріархові Кирилу. Ще один представник цього комітету, відомий український поет Павло Мовчан, заявив українським ЗМІ: "Такий реверанс у бік УПЦ МП перед виборами говорить про те, що правляча партія має намір заручитися на виборах підтримкою їхніх прихожан".
Керівник Міжнародного інституту демократій Сергій Таран сказав НГ, що замість підтримки влада може отримати нові розбрати у суспільстві. "Можливо, ставиться завдання відволікти увагу громадян від нагальних проблем, від економіки і соціальних питань Але вносити заради цього в суспільство такі подразники як питання мови, релігії, історії, - це дуже небезпечний шлях Українське суспільство таке, що тут не може бути компромісу Можна роздражнити і роздратувати виборців до такого ступеня, що виникне загроза силового протистояння між різними регіонами країни Краще не торкатися настільки небезпечних питань ", - .. вважає політолог.
Керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, навпаки, упевнений, що передача у власність Церков тих об'єктів, якими вони і так користуються, регулярно здійснюючи богослужіння, вирішила б ряд проблем, у тому числі у суспільстві. "На мій погляд, не цілком нормально, правильно і по-європейськи зберігати на територіях церковних святинь якісь музеї, створені у період радянського атеїзму. Крім того, у держави не вистачає коштів, щоб утримувати ці об'єкти у нормальному стані, забезпечувати їх збереження . А Церква може собі дозволити витрати на такі потреби", - сказав експерт НГ.
Міністр культури України Михайло Кулиняк в інтерв'ю газеті Дзеркало тижня запевнив, що на сьогодні мова не йде про ліквідацію національно-культурних заповідників та музеїв, розташованих на території культових споруд: "Навпаки, охоронна складова у роботі заповідника посилиться". Коментуючи питання про передачу храмів та прилеглих територій у власність Церков, міністр зазначив, що це варто обговорити із громадськістю.

Джерело: http://ua.korrespondent.net




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини