реклама партнерів:
Головна » Вакцинація – питання національної безпеки України

Вакцинація – питання національної безпеки України


Коментарі: 1 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Та порятунок як дітей, так і дорослих від недуг, інвалідності та смертей.
Цю принципову позицію озвучила Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова на зустрічі з представниками ЗМІ, що відбулася в рамках другого модулю освітньо–роз’яснювального соціального проекту «Школа медичної журналістики» за темою «Вакцинація: тільки факти».
За словами керівника МОЗУ, щорічно вакцинація рятує життя трьох мільйонів дітей в усьому світі. Відтак щепленню альтернативи немає.
Інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності й смертей населення. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 24,7% усіх смертей у світі обумовлено інфекційною патологією. Що ж до дитячої смертності, то 63% від загальної кількості летальних випадків спричинені саме інфекціями. За офіційними даними, щороку у світі від пневмонії помирає 2 мільйони дітей, а внаслідок ускладнень кору – до 200 тисяч хлопчиків і дівчаток. Майже мільйон дітей занедужують на кашлюк (із них 350 тисяч помирають), 500 тисяч дітей гинуть від інфекції, викликаної гемофільною паличкою типу b, ще 500 тисяч народжуються з симптомами вродженої краснухи, майже 30 тисяч помирають від менінгококової інфекції.
Сумна статистика і в Україні. Як поінформував журналістів доктор медичних наук, професор, головний дитячий інфекціоніст МОЗУ Сергій Крамарєв, у нашій країні щороку помирає 300-350 дітей від класичних інфекційних захворювань ( із них 100 – 120 малюків віком до року). Більше половини хлопчиків і дівчаток можна було б врятувати, вчасно зробивши їм необхідні щеплення. Адже сьогодні є можливість захистити і дітвору, і дорослих від 27 найпоширеніших інфекцій.
З метою профілактики вакцинокерованих інфекцій щороку в світі використовується 550 мільйонів доз вакцин, і щеплення рятують життя трьом мільйонам дітей. Використання нових вакцин (їх планується впровадити в найближчі 5-15 років) допоможе врятувати щонайменше 8 мільйонів дітей.
Для успішної боротьби з інфекційними недугами в Україні запроваджена та діє Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007 – 2015 роки.
Для України питання імунопрофілактики сьогодні – одне із найважливіших та пріоритетних. Завдяки державній політиці в сфері імунопрофілактики і за сприяння міжнародних організацій вдалося різко знизити поширеність окремих інфекцій. Зокрема, кору, дифтерії, кашлюку, туберкульозу серед немовлят, – зазначала Раїса Богатирьова. З 2003 року Україна – територія, вільна від поліомієліту: не зареєстровано жодного випадку цієї недуги.
Боротьба з деякими інфекціями можлива, як наголошували фахівці – професор Сергій Крамарєв, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика Федір Лапій, медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, медичний менеджер ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» Наталія Васецька та менеджер із зовнішніх зв’язків Україна, Білорусь, Молдова та Кавказ цього товариства Марина Бучма – лише за допомогою профілактичних щеплень.
Так тільки завдяки вакцинації переможено деякі хвороби і нині їх не має в Україні. І,передусім, вже згаданий поліомієліт. А от дифтерія на початку 90-х років минулого століття спалахнула якраз після того, як у країні були проблеми з вакцинацією. Те ж саме можна сказати й про кір. Спалахи кору серед підлітків та молоді були спричинені порушеннями термінів вакцинації та ревакцинації.
Національний календар щеплень забезпечує захист від 10 керованих інфекцій – туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту. За роки Незалежності він переглядався 4 рази (у 1996, 2000, двічі – у 2011 роках). Чинний календар відрізняється від попереднього впровадженням та застосуванням інноваційних, ефективних та безпечних вакцин, розроблений провідними фахівцями та науковцями МОЗУ та НАМНУ. Згідно з вимогами ВООЗ він не має суттєвих відмінностей від схем імунізації, передбачених календарями щеплень інших кран світу.
Основне завдання імунопрофілактики – створення популяційного імунітету населення держави на рівні 95%. На думку Раїси Богатирьової, високого рівня охоплення щепленнями можна досягти, з одного боку, при достатньому рівні забезпечення імунологічними препаратами та відповідального ставлення населення до свого здоров’я, а з іншого – за умови грамотної інформаційної кампанії.
Антивакцинальні настрої в суспільстві надзвичайно небезпечні. Адже саме внаслідок антивакцинальних кампаній у 2008 і 2010 роках спостерігалася тенденція до різкого зниження рівня охоплення щепленнями дітей.
Дуже важливим є і виявлення причин порушення стану здоров’я дітей у після щеплення. Зазвичай поствакцинальний період протікає безсимптомно. Проте у деяких вакцинованих малюків можуть виникнути допустимі погіршення у стані здоров’я. Це – нестійкі патологічні (функціональні) зміни в організмі, індивідуальні за ступенем прояву. Такі діти потребують нагляду батьків та медичного нагляду, за необхідності – симптоматичного лікування.
Найважливішим є своєчасне виявлення причини, що призвела до погіршення здоров’я, яке в часі співпадає зі щепленням і надання медичної допомоги.
У процесі щеплення провідна роль належить таким чинникам, як якість вакцини, що застосовується, та стан здоров’я дитини чи дорослого, яким їх роблять.
- Щеплення від будь – якої вакцино керованої інфекції обов’язково має відбуватися з урахуванням індивідуальних особливостей стану здоров’я людини, – наголошував Федір Лапій.
До слова, Україна – єдина країна на пострадянському просторі, де розслідування випадків можливих несприятливих подій після імунізації – обов’язкова складова програми імунопрофілактики. Адже безпечність вакцинації – наріжний камінь загальнодержавної програми водночас з її ефективністю.
Медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова запевнила, що за 10 років в Україні не було жодної смерті, спричиненої щепленням. А в разі захворювання вакциновані діти набагато легше переносять інфекцію.
У журналістів виникало чимало запитань щодо якості вакцин. Та Раїса Богатирьова запевнила, що всі препарати, які використовуються для щеплень, зареєстровані в Україні і перед централізованим постачанням до регіонів проходять лабораторний контроль якості. Переважна більшість вакцин використовуються як в нашій державі, так і в провідних країнах світу.
Держава дбає про майбутнє. А ми, батьки, відповідальні за здоров’я і, без перебільшення, за життя своїх синів і дочок. Порятунок їх від небезпечних хвороб великою мірою в наших руках.

Ольга Чернякова, «Європейська Україна»
Фото автора












Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини