реклама партнерів:
Головна » Відомий бренд таксі Uber планує працювати в Україні. Плюси та мінуси

Відомий бренд таксі Uber планує працювати в Україні. Плюси та мінуси


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Американський сервіс замовлення таксі Uber планує вийти на український ринок. Соцмережі вже вибухнули радістю та схваленням.

Uber: «Ми хочемо бути по всьому світу. Й Україна – не виняток»

Вранці 25 червня частина французьких таксистів заблокували дорогу до двох паризьких аеропортів. Протестували проти сервісу UberPop, який, за словами учасників акції, відбирав їхній заробіток і діяв поза законом. За чотири дні в газеті Le Monde з’явилося повідомлення про арешт керівника Uber France і Uber Europe. А 30 червня в Мережі вже обговорювали інцидент у США, де водій Uber прострілив своєму пасажиру ногу.

Втім, велика частина українців скандальну низку історій пропустила повз себе: для нашої країни $50-мільярдний американський стартап є еталоном сучасного успішного бізнесу. Такий висновок можна зробити, вивчивши записи соціальної мережі Facebook від 1 липня. Саме цього дня на сайті Uber з’явилася вакансія на посаду керівника київського офісу, яку українці активно «шерили» на своїх сторінках.

В околицях Парижа водії таксі, які влаштували страйк, вимагали заборони на роботу сервісу Uber. Причин для цього було кілька: послуги американського стартапу значно дешевші, оскільки машини Uber не виплачують ліцензію, не вимагають сплати великих податків і зборів. Достатньо лише підписатися на сервіс, отримати смартфон із необхідним софтом – і можна виходити на роботу. Для порівняння, офіційним таксі необхідно купувати ліцензію вартістю понад сотні тисяч євро на рік.

Того ж вечора, 25 червня, глава МВС Франції Бернар Казньов розпорядився заборонити роботу Uber у країні. Пізніше з тією ж вимогою виступив президент країни Франсуа Олланд. Одних слів протестувальникам виявилося недостатньо, і вже 29 червня в Парижі було затримано главу Uber France Тібо Самфаля і керівника європейського офісу компанії П’єра Гор-Коті.

Вся справа в інноваційній формі роботи сервісу: Uber зв’язує водія й пасажира, але позиціонує це як інформаційну послугу, а не замовлення таксі

У мережі з’явилася неправдива інформація, що арешти пов’язані з діяльністю всього Uber. Насправді, правоохоронні органи країни ведуть розслідування виключно навколо підрозділу UberPop. Його особливість у тому, що водієм таксі може стати буквально кожен користувач: потрібен лише смартфон і авто віком до 5 років. Зі свого боку Uber не несе жодної відповідальності за стан водія, знання міста і не платить жодних податків, що дозволяє знизити вартість поїздки приблизно на 20%.

Минулого року діяльність UberPop визнали незаконною в Бельгії. Потім протести відбулися в Німеччині, Іспанії та Франції. Паризькі таксисти, які є особливо радикальними у своїх діях, вирішили вдатися до крайніх заходів і домогтися повного скасування роботи саме сервісу.
Цікавий момент полягає в тому, що офіційно UberPop заборонено у Франції ще 1 січня 2015 року, але через брак необхідного законодавства юристам компанії вдається відбиватися від нападок уряду. Вся справа в інноваційній формі роботи сервісу: Uber зв’язує водія й пасажира, але позиціонує це як інформаційну послугу, а не замовлення таксі. А автомобілі Uber і UberBlack (люкс-версія), які мають офіційні дозволи, далі їздили Парижем і під час погромів.

Привіт, Україно
Uber – це найскандальніший стартап в історії. Справа в тому, що новий сервіс таксі не люблять традиційні перевізники через нижчі ціни і небажання працювати за правилами: без ліцензій, оглядів та сплати податків. Відповідно, профспілки багатьох європейських і американських країн активно намагаються заборонити роботу Uber у своїх містах. Через те, що немає контролю за водіями, страждає й сам сервіс. Практично щомісяця в інтернеті з’являються історії про злочини водіїв Uber. Нещодавно в Індії намагалися зґвалтувати дівчину, а перед цим в Америці хлопцю розбили голову молотком.

Щоправда, це не заважає Uber активно розвиватися й завойовувати нові території, крок за кроком відсуваючи своїх конкурентів. Наприклад, у Китаї два найбільші конкуренти таксі об’єдналися в одну компанію заради боротьби з Uber. Тревіс Каланік, засновник і CEO проекту, виклик прийняв: стартап залучив додатковий мільярд доларів для захоплення китайського ринку – найбільшого у світі.
Агресивна експансія – одна з причин такого швидкого зростання: за 6 років стартап виріс до оцінки в $50 млрд і залучив приблизно $6 млрд інвестицій. Сьогодні сервіс працює у 57 країнах, охопивши понад триста міст. Прихід в Україну був лише питанням часу: Uber працює в Польщі, Росії, Чехії, Угорщині, Румунії і практично в усіх європейських країнах.

Прес-служба компанії Uber запевнила Forbes, що Україна становить великий інтерес для стартапу. На цей момент команда Uber вивчає ситуацію у країні, а також розробляє стратегію виходу на ринок. Для запуску офісу шукають главу місцевого представництва із 7-річним досвідом роботи у сфері маркетингу або інвестбанкінгу. Отримати додаткові коментарі про час виходу на український ринок від керівництва європейського представництва не вдалося зі зрозумілих причин (комунікація з тюремної камери виявилася ускладненою навіть у Європі).

Що Uber дасть українцям?
Головна зручність Uber полягає в тому, що це повністю мобільний застосунок. Він вимагає від користувача лише ввести точки початку й закінчення маршруту на мапі. Немає потреби чекати на смс-повідомлення або зворотний дзвінок від оператора: якщо автомобіль є, замовлення почне відображатися на мапі всередині програми, можна відстежити, де перебуває водій.

До того ж, користувачі зможуть повністю відмовитися від готівки. Банківська картка прив’язується до акаунту користувача в однойменному застосунку, з якої після завершення поїздки списується вказана раніше сума грошей. Немає потреби шукати решту або сперечатися про те, скільки ж дійсно коштувала поїздка.
В Uber є адекватна система оцінювання водіїв. Якщо вони погано виконують свою роботу, або не знають дорогу, або автомобіль брудний – можна виставити низьку оцінку, і більше пасажир його не побачить. Це створює додатковий стимул для водіїв, підвищує конкуренцію. Водії, до речі, також можуть виставляти пасажирам оцінки. І якщо середній бал низький, машину буде знайти досить важко.

Останній аргумент у бік Uber – зниження вартості поїздок. Під час виходу на новий ринок стартап максимально знижує власну маржу, а часом працює собі у збиток. Це дозволяє набрати базу клієнтів і створити ядро пасажирів, які стануть активними користувачами сервісу.

«Вітаміни росту»
Сьогодні компанія Uber – найдорожчий стартап у світі з оцінкою в $50 млрд. Інвестори чекають від Тревіса Каланіка виходу на IPO (дивіться фотогалерею Forbes), але CEO проекту не поспішає залучати гроші через публічне розміщення: кожен скандал негативно позначатиметься на вартості компанії. Натомість Каланік вкладає гроші у вихід на нові ринки й розробку системи безпілотного керування автомобілем, залучаючи додаткові гроші від інвесторів. Forbes простежив, як Uber використав заледве не всі можливі раунди й успішно продовжує зростати.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини