реклама партнерів:
Головна » Виставку «Українська Друга світова» представлено у Ніжині

Виставку «Українська Друга світова» представлено у Ніжині


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Нещодавно у м. Ніжин Чернігівської області в помешканні Центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя проведено відкриття виставки «Українська Друга світова».
Її створено у 2015 році до 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни зусиллями Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху.

Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.

У заході взяли участь Ігор АЛЄКСЄЄНКО, заступник Ніжинського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, представники Українського інституту національної пам’яті, місцевих органів влади, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, громадськості, науковці, краєзнавці і журналісти.

«Для Українського народу Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 року і завершилася 2 вересня 1945-го» – наголосила Олена ЄКИМЕНКО, модератор заходу, директор Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя. Вона відмітила вагомий внесок нашого народу у перемозі над нацизмом, який оплачено колосальними жертвами.

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті, поінформував: «Ця виставка є певним підсумком результатів досліджень українських істориків і створена відповідно засад державної політики національної пам’яті. На переконання її авторів правда завжди вигідна, корисна: вона застерігає, дає безцінний досвід, приклади наслідування і мобілізує, надихає на наступні звершення та успіхи».

Він підкреслив: ««Історія дійсно наочно показує, що українці великі воїни. Найбільшою трагедією нашого народу у Другій світовій війні було те, що його сини і доньки воювали в лавах чужих армій за чужі національні-державні інтереси, дуже часто один проти одного. І тільки в лавах Української повстанської армії вони воювали за свою свободу і незалежність. Ознайомлення з цією виставкою – це шлях до розуміння правди і волі українського народу».

Сергій ЗОЗУЛЯ, радник Ніжинського міського голови, старший науковий співробітник відділу історичного пам’яткознавства Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК (Київ), відзначив експонування виставки як важливу подію у Ніжині.

Він зауважив: «Представлені для широкого загалу історичні факти вщент руйнують міфи про Другу світову війну та участь у ній Українського народу, які десятиліттями нав’язувала комуністична імперія».
С. ЗОЗУЛЯ наголосив на актуальності подальшого вивчення повсякденного життя людей на фронті, під окупацією та в тилу під час такої катастрофічної події як війна.

Євген ЛУНЯК, захисник України в сучасній оборонній війні проти російської агресії, доктор історичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, висловив таку думку щодо фактів, представлених в експозиції: «Якби на Донбасі та в Криму всі знали правду про Другу світову війну, про радянську владу, то не було б і цієї війни, не було б окупації частини української території».

Сучасний фронтовик і науковець високо оцінив те, що українським символом відзначення Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні став червоний мак пам’яті. Він відмітив: «Цей символ пам’яті з давньої української козацької традиції. І не тільки: коли під час бою куля потрапляє у тіло, то рана схожа на мак…»

Віктор ЄМЕЛЬЯНОВ, науковий співробітник історичного відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, схвально оцінив експозицію виставки «Українська Друга світова» і згадав, як комуністична влада перешкоджала дослідникам і музейникам говорити правду про війну. Так, він зауважив, що діяльність підпілля ОУН на Ніжинщині показує, що вони боролися саме за незалежність України.

Співробітники Центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя разом із учасниками заходу провели акцію «Маки пам’яті», О. ЄКИМЕНКО представила книжкову експозицію про Україну в Другій світовій війні.

С. БУТКО ознайомив присутніх з експозицією виставки і передав бібліотеці нову книгу відомого чернігівського історика Тамари Демченко «Здобуття Батьківщини: життя та творчість Євгена Онацького» (Чернігів: ПП «Освітній центр», 2016. – 184 с.)

Організатори експонування: Управління культури і туризму Ніжинської міської ради та Ніжинська міська центральна бібліотека за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

У Чернігівській області виставка «Українська Друга світова» вже експонувалася у містах Чернігів і Прилуки.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України


Фото взяті з сайту "Нежатин"




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини