реклама партнерів:
Головна » Всеукраїнська Рада Церков стурбована ситуацією навколо розгляду законопроекту про мови

Всеукраїнська Рада Церков стурбована ситуацією навколо розгляду законопроекту про мови


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловлює стурбованість ситуацією, яка склалася в результаті внесення до порядку денного і розгляду Верховною Радою законопроекту Про засади державної мовної політики.
Про це йдеться у зверненні до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та народних депутатів Всеукраїнської Ради Церков.
"З прикрістю і смутком ми змушені констатувати, що кожного разу, перед важливими виборами в нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу і вносять розколи і непевність в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія ", - наголошується в документі.
Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій крім того висловлюють глибоку стурбованість громадською напругою, що виникла навколо питання "життя нашої держави як функціонування мови і загроза сепаратизму".
Представники Церков та релігійних організацій нагадують, що вони зверталися з цього приводу до громадськості і політичних діячів ще в 2006 році, і висловлюють прикрість, що в 2012 році це доводиться робити знову.
"Мова - це дар Бога людям, - говориться в зверненні ВРЦ до українського народу. Її покликання - єднати, а не розділяти людей, допомагати взаємному розумінню, а не сіяти ворожнечу. Переконані, що в нашій державі не повинно бути місця протиставленню мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але і закріплений обов'язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов ".
Тому представники церков і релігійних організацій закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів дотримуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його вирішення ворожнечу і ненависть, пам'ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але і перед Богом.
"Так само відповідально потрібно поставитися і до питання сепаратизму, який становить загрозу незалежності й суверенітету нашої держави. України пройшла болісний шлях до об'єднання своїх історичних земель в єдиній державі. Наш народ віддав мільйони життів за свою соборність, свободу і незалежність. Одним з його найбільш великих досягнень можна вважати вміння знаходити порозуміння, мирно розв'язувати навіть найскладніші питання. Це наше загальне якість потрібно цінувати, як найдорожчий скарб ", - зазначають представники церков.
Вони звертають увагу на те, що їх конфесії різними мовами й по-різному прославляють Бога та здійснюють своє служіння. "Між нами відбуваються дискусії, і ми по-різному ставимося до багатьох питань. Але заради спільного блага, заради єдності українського народу, заради забезпечення прав і свобод кожного, хто живе в Україні, ми знаходимо розуміння і спільно працюємо на благо нашої Батьківщини, до чого закликаємо і всіх наших співгромадян ", - йдеться у зверненні.
Керівники церков закликають весь український народ, без розрізнення на Схід і Захід, Центр, Північ і Південь до порозуміння та співпраці, до злагоди, єднання і консолідації у розбудові нашого спільного дому - України.

Під зверненням підписалися Філарет Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України; Володимир Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України; Любомир (Гузар) Верховний Архиєпископ Української Греко-католицької Церкви кардинал; Маркіян Трофим'як, заступник Голови Конференції Римо -католицьких Єпископів України, єпископ.
Також підписалися В'ячеслав Нестерук Президент Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн баптистів; Михайло Паночко, Єпископ Церкви християн віри євангельської України; Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви; В'ячеслав Горпинчук, Єпископ Української Лютеранської Церкви; Василь Райчинець, Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри Україні; Анатолій Глуховський, президент Українського Біблійного Товариства; Аблаєв Еміралі, муфтій Духовного управління мусульман Криму; Якоб Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, Об'єднання іудейських релігійних організацій України.

Нагадаємо, 25 травня народний депутат України, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція Партії регіонів і надалі буде працювати в напрямку ухвалення закону про мови.
Як повідомлялося, 24 травня Рада завершила засідання, так і не проголосувавши за законопроект про мови через що виникла бійки між депутатами - опозиція прорвалася до президії, щоб перешкодити його прийняттю.

Джерело: Новинар




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини