реклама партнерів:
Головна » Всім по 5! Курс долара в Україні тепер встановлюють депутати?

Всім по 5! Курс долара в Україні тепер встановлюють депутати?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна рада прийняла закон про переведення усіх роздрібних валютних кредитів в гривню за докризовим курсом. Банки чекають від цього збитків на 100 мільярдів гривень. Президент може накласти вето. Про це пише німецьке видання DW.

Пізно ввечері у четвер, 2 липня парламент без обговорення прийняв в третьому читанні і в цілому законопроект 1558-1, яким зобов`язав банки перевести усі роздрібні валютні кредити в гривню по курсу, який діяв на момент підписання кредитних договорів. Це означає, що реструктуризація повинна проводитися за курсом 4,95-5 гривень за долар, який діяв у 2006-2008 роках, коли було видано більшість валютних позик.

За цей законопроект, ініційований депутатами від "Народного фронту", віддали свої голоси 229 народних депутатів.

За даними Незалежної асоціації банків України, зараз загальна кількість споживчих валютних кредитів становить близько 240 тисяч, з яких іпотечних договорів - 74 тисяч. Загальний портфель споживчих валютних кредитів - приблизно 6,5 мільярдів доларів, з яких іпотека становить 3,5 мільярда доларів.

Регулятори проти
Уряд та регулятори негативно ставляться до такого шляху вирішення проблем валютних позичальників. Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що прийняття цього закону – це виклик справедливості в Україні. "Сьогодні одні громадяни України, що взяли позики в банках, незважаючи на кризу, справно платять по своїм кредитам. Інші громадяни взагалі не беруть кредити, аби не брати на себе ризики, що асоціюються з ними. Треті взяли валютні позики, але домовилися з банками про добровільну реструктуризацію цих кредитів і продовжують сплачувати їх. Але чомусь депутати вирішили подбати про інтереси лише зовсім невеликої частини позичальників, що взяли валютні кредити", - написала пані Яресько на своїй сторінці в Facebook.

Національний банк вже підрахував, що така конвертація обернеться для банків збитками на суму близько 100 мільярдів гривень збитків. "Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних і збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб",- повідомив банківський регулятор.

Несправедливість для інших
Банкіри вважають закон популістським і побоюються негативних наслідків від нього. Крім того, це є несправедливим по відношенню до інших громадян, що обслуговують кредити в національній валюті, а також до вкладників, зауважують критики. "Всі клієнти, які колись брали кредити в гривні будуть відчувати себе обдуреними, адже ставки за їхніми кредитами були вище. По суті, законопроектом пропонується перекласти вирішення проблеми валютних позичальників на банківську систему, і як наслідок, на звичайних вкладників банків",- коментує DW директор департаменту стягнення роздрібної заборгованості банку "Фінанси та Кредит" Максим Кривощеков.

Учасники ринку прогнозують, що в результаті прийняття цього закону зросте кількість банків, які просто не зможуть віддавати депозити. Адже кредити погашатимуть по курсу 5,05 гривень за долар, а віддавати вкладникам депозити потрібно буде по курсу сьогоднішнього дня. "Цей закон прийняли лише для того, щоб на деякий час заспокоїти громадськість. Але треба не конвертувати кредити по якомусь курсу, а зміцнювати гривню",- прокоментував DW голова громадської організації, що займається допомогою вкладникам банків при поверненні їх депозитів "Захист українського народу" Богдан Цимейко.

Рівний розподіл ризиків
Фінансисти пропонують вирішити проблему виплати валютних кредитів шляхом рівного розподілу відповідальності між банками, позичальниками і державою. "Ми підтримуємо ініціативу вирішення питання реструктуризації валютних позик при таких курсових коливаннях, але поспішне прийняття такого проекту без зважених рішень і механізмів взаємодій "держава-банк-клієнт" може негативно позначитися на банківській системі в цілому. Крім того, варіанти виходу із ситуації з валютними кредитами повинні захистити банки від не доброчесних позичальників, які і можуть повертати кредити, але не хочуть, чекаючи послаблень на законодавчому рівні",- говорить заступник начальника управління організації кредитування физичних осіб банку "Хрещатик" Андрій Осипов.

Деякі депутати відразу ж почали заявляти про наміри відкликати свій голос при прийнятті цього законопроекту, пояснюючі це тим, що вони "не розібралися". "Чесно, не розібрався. Там реально такий бардак стояв. Напишу заяву про відкликання голосу",- повідомив у Facebook народний депутат Олександр Черненко (Блок Петра Порошенка).

"Друзі, я поступив як ідіот. Завтра відкликаю голос. Для мене був шок, коли прийшовши додому і переглянувши підсумки голосування, виявив, що законопроект прийнято в цілому",- також повідомив депутат Ігор Луценко (Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина").

МВФ - проти
Проти такого методу вирішення цієї проблеми виступає і Міжнародний валютний фонд. У Меморандумі про співпрацю з ним українського уряду вказано, що у разі прийняття такого закону, президент накладе на нього вето. Але парламент вже рік намагається прийняти цей закон. Попри всі можливі наслідки, народні депутати не планують здаватися, навіть якщо закон буде заветовано.

"Меморандум - це не закон, а лише рекомендація. Ми живемо в Україні, і у нас є свій уряд, а не МВФ. Тому ми маємо піклуватися про своїх громадян, - каже народний депутат, голова комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної ради Сергій Рибалка (Радикальна партія Олега Ляшка).- Якщо буде застосовано право вето, то ми знову подамо такий законопроект".






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини