реклама партнерів:
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Моє Життя » Ваше здоров'я! » Ваше здоров'я! (Здоров’я: ОБОРЕЖНО, ВОРОГ НА ПОРОЗІ або ЩО ТАКЕ «МІГРЕНЬ»)
Ваше здоров'я!
Chatte Дата: П'ятниця, 31-Сер-2007, 08:24 | Повідомлення # 1
Новий читач
Група: Модератори
Постів: 4
Репутація: 0
Статус: Offline

Мігрень – одне з найстародавніших і найпоширеніших захворювань, відомих людству. Відомий старогрецький лікар Гален (ІІ століття нашої ери) назвав це захворювання «гемікранією», що в перекладі з грецької позначає «половина голови», відображаючи одну з особливостей хвороби. До нас цей термін прийшов з французької (migraine).

Поняття "мігрень" визначається таким чином: пароксизмальні стани, що виявляються нападами інтенсивного головного болю пульсуючого характеру, періодично повторюються, локалізуються переважно в одній половині голови, в основному в очноямковий-лобовий-скроневій області, що супроводжуються в більшості випадків нудотою, блювотою, поганою переносимістю яскравого світла, гучних звуків, сонливістю та млявістю після нападу.

Багато хто із знаменитих людей страждав мігренню. Серед них були Юлій Цезарь, Ісаак Ньютон, Фредерік Шопен, Зігмунд Фрейд, Чарльз Дарвін, Лев Толстой, Альфред Нобель, Карл Маркс, Едгар По, Антон Павлович Чехов Петро Ілліч Чайковський і багато інших.
Це загадкове захворювання, що вражає в основному молодих, активних людей, описане ще в письменах Шумерської цивілізації за 3000 років до Різдва Христова, пройшло крізь століття і з завидною постійністю мстить тим, хто негуманно ставиться до свого організму.
У Стародавній Греції причиною мігрені вважали злих духів, що оселилися в голові, тому хворих намагалися лікувати, розкриваючи їм череп, щоб духи могли відлетіти. Способи лікування головного болю описані в працях Гіппократа, Цельса та інших стародавніх лікарів. Відомий римський лікар Гален, як раніше мовилося, підкреслив одну з важливих особливостей мігрені – локалізацію больових відчуттів в половині (hemi-) голови (-krania). Гален вперше припустив, що основна причина мігрені полягає в зміні стану кровоносних судин.
У зв'язку з тим, що механізми виникнення мігренозних атак дуже складні, вивчення даного захворювання продовжується і на сучасному етапі. Воно полягає в дослідженні генетичних, нейрофізіологічних і імунологічних аспектів розвитку мігрені, а також – у пошуку ефективних лікарських препаратів для її лікування.

Мігрень є хронічним захворюванням з епізодичними загостреннями
. Багато людей, страждаючих мігренню, живуть в постійному страху перед нападом. Оцінка якості життя у таких людей нижча, ніж у людей, які мають такі хронічні захворювання як гіпертонія, цукровий діабет та ішемічна хвороба серця. Мігрень – одна з найбільш частих причин звернень по невідкладну медичну допомогу. Напади інтенсивного головного болю позбавляють пацієнтів працездатності на 2-3-4 дні, що дає їм право на беззастережне отримання лікарняного листа. Адже не секрет, що дільничні лікарі неохоче дають лікарняний лист за відсутності підвищеної температури тіла. В даному випадку, мігрень складає виключення.
Найвищі показники поширеності цього підступного захворювання спостерігаються в найбільш продуктивні роки життя людини у віці від 20 до 45 років. Жінки страждають мігренознимі нападами, як правило, в 2-3 рази частіше за чоловіків. Причиною мігрені є спадковий чинник і чинники зовнішньої дії.

Розрізняють два види мігрені: мігрень з аурою - 20% випадків (“класична”) і мігрень без аури - 80% (проста, звичайна).
Мігрень з аурою - форма, при якій нападу болю передує комплекс фокальних неврологічних симптомів (зорові, чутливі, рухові порушення). Для мігрені з аурою окрім названих ознак обов'язковими є наступні положення: жоден симптом аури не повинен тривати більше 60 хвилин; повна оборотність одного або більш за симптоми аури, що свідчать про фокальну церебральну дисфункцію; тривалість "світлого" проміжку між аурою і початком головного болю не повинна перевищувати 60 хвилин.
Мігрень без аури характеризується настанням нападу без яких-небудь виражених розладів безпосередньо перед його початком. Проте, у хворих в перебігу декількох годинників до нападу можуть спостерігатися дісфорія (зміна настрою), дратівливість, зміна апетиту. Сукупність цих симптомів називають передвісниками.

Перебіг нападів мігрені складається з декількох фаз. Так напади мігрені за аурою складаються з чотирьох фаз:
• продромальна фаза, зустрічається у 70% людей, страждаючих мігренню, і супроводжується змінами в емоційній сфері (зниженням працездатності або навпаки, збудженням, підвищенням апетиту або його відсутністю та ін.) Триває перша фаза біля 2-х днів.
• фаза аури, характеризується появою аури перед фазою головного болю. Аура частіше виявляється порушенням зору (у 75% випадків), а саме, спалахи світла, крапки, яскраві плями і зигзаги. Рідше зустрічаються інші симптоми, що включають оніміння, колення в руках, порушення мови і слабкість. Фаза аури нетривала і триває не більше 60 хвилин.
• фаза головного болю зі всіма супутніми симптомами. У типовому випадку біль носить односторонній характер (гемікранія), але не менше чим в 40% випадків вона буває двосторонньою або, починаючись з одного боку, розповсюджується по всій голові. Біль інтенсивний, пульсуючий, частіше в лобовий-скроневій або очноямковій області, посилюється при фізичному навантаженні. Сторона болю може мінятися від нападу до нападу. Інтенсивність болю наростає протягом 30 хвилин – 2 годин, потім стабілізується, і після чого впродовж декількох годинників її вираженість зменшується. Під час нападу у хворих наголошується підвищена чутливість до світла і звуків. Типовими є нудота, рідше блювота.
• Постдромальна фаза, її ще називають «похміллям мігрені». Вона супроводжується розбитістю, втомою або навпаки, надзвичайною свіжістю і триває до 2-ої доби.

Напади мігрені без аури складаються з трьох фаз:
• як і при мігрені з аурою це фаза продромальних явищ, але тривалість цієї фази - кілька годин, нерідко вона взагалі відсутня.
• фаза виникнення болю. На початку приступу біль звичайно локалізується в лобово-скроневій області, очному яблуці, переважно з однієї сторони, характер болю пульсуючий, рідше - що ломить, що розпирає; інтенсивність болю наростає протягом 2-5 годин. Біль супроводжується посиленням болючих відчуттів від яскравого світла, голосних звуків, різких заходів. Будь-який дотик до тіла може стати нестерпним. Протягом приступу головний біль може поширитися на всю половину голови або рідше на всю голову, тоді пульсуючий біль переміняється відчуттям розпирання, "розколювання", здавлювання, виникають нудота, похолодання дистальних відділів кінцівок, озноб. Середня тривалість - від 8 до 20 годин.
• поступове "загасання" болю, млявість, сонливість, розбитість (від декількох годин до доби).

На жаль, мігрень має ускладнення. До них відносяться мігренозний статус і мігренозний інсульт. Мігренозний статус є серією важких, наступних один за одним нападів, які виявляються багатократною блювотою і, не дивлячись на лікування, що проводиться, тривалістю більше 72 годин. У такій ситуації необхідна госпіталізація хворого. Друге ускладнення – це мігренозний інсульт. Доведено, що ризик виникнення інсульту у пацієнтів, страждаючих мігренню з аурою, зростає в 13 разів в порівнянні з пацієнтами, страждаючими мігренню без аури. Британські учені в своїх дослідженнях неодноразово підтверджували той факт, що частота нападів так само грає важливу роль в розвитку інсульту. Якщо частота нападів мігрені більше 12 на рік, то у таких пацієнтів ризик розвитку інсульту підвищується в 2,6 раза. Важливий факт, що у жінок страждаючих мігренню, які одночасно приймають проти заплідні пігулки, ризик інсульту підвищується в 8 разів.

Які ж подразники можуть викликати мігренозний напад? Їх декілька.
Психогенні - стрес, постстрессовий період, неспокій, депресія.
Средовищне - яскраве світло, виблискуючі вогні, флуоресцентне освітлення, надмірне захоплення TV, комп'ютером, поїздки в транспорті, погодні чинники і зміна кліматичних умов, а також запахи (причому для кожного хворого існує своя певна їх “специфічність” і алергічний фон).
Гормональні - менструація, овуляція, оральні контрацептиви, гормональна терапія.
Пов'язані з сном - недосипання або, навпаки, надмірний сон. Для мігрені характерні головні болі вихідного дня або першого дня відпустки. Зазвичай вона так і називається “Мігрень вихідного дня“.
Дієтичні - алкоголь (сухі червоні вина, шампанське, пиво), їжа, багата нітритом (шинка, бекон, салямі), шоколад, какао, горіхи, яйця, молоко, помідори, селері, витриманий сир, цитрусові, кока-кола. Тривалі перерви між їжею також здатні викликати мігрень.
Різноманітні - черепно-мозкова травма, фізична напруга, перевтома. Напади мігрені можуть провокуватися і в період загострення хронічних захворювань кишечника і підшлункової залози, що пояснюється участю цих органів в обміні таких біологічних активних речовин як серотонін, брадікинін, гістамін і ін., що грають у свою чергу важливу роль в регуляції мозкового кровообігу.
Лікарські препарати - нітрогліцерин, гістамін, резертін, ранітідін, естроген.
На питання, звідки ж береться цей головний біль, намагалися дати відповідь учені у всі часи. І, не дивлячись на таке глибоке коріння, вони до цих пір не прийшли до єдиної точки зору. Це захворювання має генетичну природу, частіше по материнській лінії. Але при цьому одні дослідники вважають, що успадковується патологія судин головного мозку, інші – патологія тромбоцитів. Але більшість схильні звинувачувати в цих стражданнях «гормон радості» – серотонін, який володіє сильною судинозвужувальною дією.

В результаті досліджень було встановлено, що безпосередньо перед початком нападу рівень серотоніна в крові катастрофічно підвищується, приводячи до сильного звуження судин мозку. В результаті цього до нервових клітин мозку не поступає достатньої кисню, і вони починають «гальмувати»: з'являється сплутана мова, порушується зір і так далі. У крові серотонін швидко перетворюється на іншу речовину, і рівень його падає. У відповідь на це судини сильно розширюються, виникає пульсуючий головний біль. Тривалість болю, якщо не приймати лікарських засобів, залежить від здатності організму врівноважувати виниклий дисбаланс серотоніна.
Щоб не допускати нападів мігрені потрібно знати наступне:
1. Не варто надмірно вживати сирі, копченина, алкоголь, кока-колу, горіхи, сосиски, шоколад, каву.
2. Цією ж особливістю володіють деякі медикаменти: нітрогліцерин, гістамін, резерпін, ранітідін, гормональні протизаплідні засоби та інші.
3. Дбайливо ставитися до свого організму. Не слід перевантажувати його як розумовими, так і фізичними навантаженнями. Слід уникати стресових ситуацій, не уривати час від сну заради галасливих розваг. А також не нехтувати режимом дня і дієтою, тоді перемога над хворобою забезпечена.

Напади мігрені сильно ускладнюють життя страждаючим цією недугою, тому її варто лікувати. В період передвісників – аури – варто прийняти або аспірин, або анальгін, або парацетамол, або спазмолгон, або седалгин, запиваючи міцним чаєм. Але майте на увазі, що ці засоби ефективні тільки на початку нападу, коли судини звужені. В період розширених судин (коли біль стає пульсуючим) їх застосовувати не варто: стан може тільки погіршати. В останні роки створені препарати, які здатні зупинити сильний напад мігрені. Це – зоміг, імепрон. Вони перешкоджають викиду серотоніна. Окрім медикаментозної терапії при всіх формах мігрені можна використовувати раціональну психотерапію, а також такі засоби, як аутотренінг, голкотерапія, масаж, ізометрична релаксація, місцеві фізіотерапевтичні дії і т.п.

На жаль, наше життя повне несподіванок, і не все залежить від нас. Тому, якщо ви помітили, що організм дає збій і починається напад мігрені, то все ж таки варто звернутися до лікаря. Необхідно пам'ятати, що чим раніше ви розпізнаєте початок мігрені, тим більше надії на успіх.

Тополь Олена

Дререла: http://www.migraine.ru/ http://hemicrania.aptekaonline.ru/ http://www.bional.com.ua/index.php?file=publication&id=16 http://smbr.ru/rz/mg.htm http://medi.ru/doc/8381002.htm http://www.migren.com.ua/?m=116


Chatte

Відредактовано: Chatte - П'ятниця, 31-Сер-2007, 09:02
 
jarochkafootwear Дата: Середа, 05-Чер-2019, 22:01 | Повідомлення # 2
Новий читач
Група: Користувачі
Постів: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Найголовніше і воно ж найважче - спокій.
[code]<a>https://kum.net.ua/</a>
 
Sayonara Дата: Вівторок, 02-Чер-2020, 14:29 | Повідомлення # 3
Новий читач
Група: Користувачі
Постів: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
А головне, буває, як накриє, і все - туши світло, зливай воду. Не допомагає нічого. Треба просто лягти десь в куточок і перетерпіти. Останнім часом навчилась вгамовувати біль на самому початку, не чекаю, що воно пройде. А ще з цією погодою, то дощ, то сонце, дах зовсім їде.
 
Форум » Моє Життя » Ваше здоров'я! » Ваше здоров'я! (Здоров’я: ОБОРЕЖНО, ВОРОГ НА ПОРОЗІ або ЩО ТАКЕ «МІГРЕНЬ»)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Loading...

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини




Loading...