реклама партнерів:
Головна » Активістів організації "Севастополь-Крим-Росія", які вимагали приєднати Крим до Росії, засудили до 3 років тюрми

Активістів організації "Севастополь-Крим-Росія", які вимагали приєднати Крим до Росії, засудили до 3 років тюрми


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Апеляційний суд Криму виніс вирок активістам громадської організації "Севастополь-Крим-Росія" Валерію Подьячому і Семену Клюєву, які звинувачувалися СБУ в посяганні на територіальну цілісність України.
Вони засуджені на 3 роки позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання вироку на 1 рік. Активісти вважають вирок несправедливим і обіцяють його оскаржити, а представники націоналістичних організацій Криму навпаки вважають, що вирок суду надто м'який, пише "Коммерсант-Украина".
Валерій Подьячий з вироком не згоден. Він заявив, що не вважає себе винним. "Віктор Янукович та його команда, по суті, ще не відійшли від необандерівської політики в плані захисту російського населення. Права росіян продовжують утискатися", - сказав Подьячий, пообіцявши подати касаційну скаргу на це рішення.
Його підтримує голова української філії російського Інституту країн СНД Володимир Корнілов. "Таке рішення свідчить про подвійні стандарти в українському суспільстві. Коли одні люди спокійно роздумують про можливе відділення Донбасу або Галичини, їх тільки критикують в Інтернеті. А коли подібні заяви роблять проросійські активісти, їх починають переслідувати", - сказав Корнілов.
Представники націоналістичних сил Криму до рішення суду віднеслися позитивно. "Якби в Росії хтось виступив з подібними заявами, він давно видобував би руду в Сибіру", - вважає голова кримської обласної організації Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук.
"Якщо Подьячий та його друзі так хочуть жити в Росії, то хай скористаються програмою переселення співвітчизників і їдуть до Росії, - заявив Овчарук, підкресливши, що вирок є надто м'яким. - За таке слід давати реальні терміни, щоб сепаратисти скуштували тюремної баланди і облишили свої злочинні думки".

Нагадаємо, в січні 2008 року Головне управління СБУ в АРК порушила проти Семена Клюєва і Валерія Подьячего кримінальну справу за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу ("посягання на територіальну цілісність і недоторканність України") за те, що вони публічно закликали приєднати Крим до Росії. Зокрема, Семен Клюєв звернувся до Верховної ради АРК з проханням прийняти декларацію про возз'єднання Криму з Росією і оголосити півострів територією, що знаходиться під юрисдикцією Російської Федерації.
11 грудня 2009 року Апеляційний суд АРК засудив Семена Клюєва до 4 років позбавлення волі, відклавши виконання вироку, враховуючи похилий вік підсудного - 68 років. Семен Клюєв оскаржив вирок у Верховному суді. Його адвокати доводили, що він апелював до конкретного державного органу - Верховної ради АРК, тому таке звернення не можна трактувати як протиправне.
Крім того, на думку адвокатів, вирок суперечить практиці Європейського суду з прав людини, згідно з якою демократія дозволяє висувати і обговорювати будь-які політичні програми, що навіть ставлять під сумнів наявний державний лад, - за умови, що ці програми не завдають збитку самій демократії. Верховний суд прийняв сторону захисту, після чого справу повернули на повторний розгляд до Апеляційного суду АРК.

Джерело: ТСН







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини