реклама партнерів:
Головна » Автор фільму «Корюківка. Злочин проти людяності» передав міжнародну нагороду громаді відродженого міста

Автор фільму «Корюківка. Злочин проти людяності» передав міжнародну нагороду громаді відродженого міста


Коментарі: 0 Національна ідея

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
21 червня 2013 року у м. Корюківка Чернігівської області до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні проведено меморіальні заходи.
Традиційно з самого ранку керівники Корюківської райдержадміністрації, Корюківської районної ради, Корюківської міської ради, представники підприємств, організацій, установ, громадськості та свідки трагедії початку березня 1943 року відвідали усі місця пам’яті загиблим воїнам-захисникам та жертвам цивільного населення у місті, поклали квіти до пам’ятників і могил.
Цього року представники влади і громадськості також здійснили покладання квітів на місці перепоховання 231 жертви знищення Корюківки на території майбутнього Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Як відомо, перепоховання проведено 1 березня 2013 року під час відзначення на державному рівні 70-х роковин Корюківської трагедії.

Біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини гітлерівським загарбникам, на місці найбільшого розстрілу 500 жителів міста у колишньому ресторані, який 2 березня 1943 року карателі спалили, керівники району, міста, представники громадськості та свідки трагедії провели меморіальний мітинг.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко поінформував про рішення Сніжани Потапчук, автора документального фільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності» передати нагороду міжнародного фестивалю до Корюківки. Він зачитав її звернення до корюківчан і свідків Корюківської трагедії, де кінодокументалістка повідомила: «Документальний фільм, над яким ми спільно трудилися у грудні минулого року і який вийшов в ефір Першого Національного телеканалу в день відзначення 70-тих роковин Корюківської трагедії – 1 березня 2013 року під назвою «Корюківка. Злочин проти людяності», був відмічений першим місцем членами журі VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь», що проходив у м. Волгоград Російської Федерації. Від щирого серця і пошаною до Вас, передаю Вам нагороду, яку отримав фільм. Ця нагорода – знак поваги і уваги до Вас. Ваше горе пережите під час Великої Вітчизняної війни почуте серцями сотень – тисяч людей! Вашому болю співчувають!»

Диплом першого ступеню VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» та статуетку (модель монументу «Батьківщина-мати кличе!» на Мамаєвому кургані «Історико-меморіального музею-заповіднику «Сталінградська битва» у м. Волгоград Російської Федерації), були урочисто передані на зберігання та створення відповідної експозиції директору Корюківського історичного музею Олексію Бакуті.

С. Бутко розповів учасникам заходу, що на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» продовжуються роботи зі створення Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Експертну перевірку проходить проектна документація, із державного бюджету на будівництво в цьому році виділено 10 млн. грн.

Дослідники Українського інституту національної пам’яті та Корюківського історичного музею, чернігівські історики також продовжують з’ясування всіх обставин цієї найбільшої каральної акції нацистів знищення населеного пункту разом із цивільним населенням у Другій світовій війні в Європі (1939–1945). 15 травня ц.р. презентовано нове видання Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської обласної ради, Українського інституту національної пам’яті та Пошукового агентства по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією» – збірник документів і матеріалів «Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочини проти цивільного населення», де представлені документальні матеріали та результати досліджень і про Корюківську трагедію.

Український інститут національної пам’яті продовжує виявлення винуватців знищення Корюківки. За допомогою Міністерства закордонних справ України та Посольства України у Федеративній Республіці Німеччині він отримав відповідь на запит від Центрального відомства з розслідування злочинів націонал-соціалістичного режиму ФРН. Тепер точно відомо, що каральну акцію організували та здійснили представники зондеркоманди 4а, також підтверджено інформацію від російських архівістів, що наказ про вбивство всіх корюківчан і спалення міста віддав тодішній начальник штабу 399-ї головної польової комендатури Байєр Бруно Франц (1888 р. нар., уродженець німецького м. Кассель, який помер у 1961 р.). Німецькі правоохоронці підтвердили, що нацистські карателі знищили майже 7 тисяч жителів Корюківки.

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв війни та поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини гітлерівським загарбникам.



Довідково:
Про нацистський злочин: 1 березня 1943 року нацистський каральний загін із міста Щорс прибув до селища міського типу Корюківка. Містечко було оточено. Всіх мешканців групами по 50–100 чол. зганяли у великі будинки і розстрілювали.
Одночасно до 10 машин із карателями прочісували всі хати й околиці населеного пункту і вбивали жителів у помешканнях та на вулицях.
Після знищення всіх знайдених жителів карателі містечко спалили. Очевидці казали, що дим і заграву від пожеж було видно у Щорсі, Сосниці, Холмах.
Акцію проведено 1 і 2 березня 1943 р. Пізніше, 9 березня карателі повернулися, щоб допалити селище і добити вцілілих.

Наслідки нацистського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців. В Акті Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 р. вказано, що 1 і 2 березня 1943 р., за підрахунками, здійснено вбивство 6700 чоловік, спалено 1290 будинків. Проте, реальна кількість загиблих, за оцінками дослідників і місцевої влади, є більшою від встановленої комісією. Порахувати всіх через спалення у будинках та велике число неофіційних поховань без зовнішніх ознак навесні-влітку 1943 р. було просто неможливо. Ускладнює оцінку втрат і те, що внаслідок цього злочину повністю припинили існування цілі родини і династії, про які вже нема кому згадати.

Корюківська трагедія 1–2, 9 березня 1943 р. за своїми масштабами є найбільшою кривавою каральною акцією нацистів знищення населеного пункту разом із цивільним населенням у Другій світовій війні в Європі (1939–1945).
Міжнародні нагороди фільму «Корюківка. Злочин проти людяності» Автор і режисер документальної кінострічки Сніжана Потапчук:

Диплом 1-го ступеня VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації у номінації «Кращий телевізійний нарис» вручили телефільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності». 31 травня 2013 року відбулося нагородження переможців VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації.

Диплом ІІ ступеня в номінації «Літопис великого подвигу» цей фільм отримав 13 травня 2013 року у Севастополі в Україні на IX Міжнародному фестивалі телевізійних і радіопрограм «Перемогли разом».













Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини