реклама партнерів:
Головна » "Чернігів стародавній" запрошує на виставку картин талановитого живописця Сергія Васильківського та етнографічної колекції Юрія Дахна

"Чернігів стародавній" запрошує на виставку картин талановитого живописця Сергія Васильківського та етнографічної колекції Юрія Дахна


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
10 листопада о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (в Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття виставки картин Сергія Васильківського, українського художника ХІХ- поч. ХХ ст., а також унікальної колекції старожитностей Юрія Дахна із села Москалі Чернігівського району. На презентацію запрошені народні майстри, які продемонструють вміння вишивати рушники, сорочки, ікони.

Сергій Іванович Васильківський народився 1854 року в мальовничому містечку Ізюмі на Харківщині. Середовище і оточення, в якому зростав майбутній художник, було особливо благодатним для формування творчої особистості. Його дід-чумак, який походив з козацького роду, привив молодому Сергієві інтерес до української старовини, а мати – любов до народних пісень і фольклору.
Васильківський навчався у Петербурзькій академії мистецтв. Успішне навчання доповнювалося враженнями від виставок передвижників та поїздок на батьківщину. Він створив низку відомих пейзажів «Весна в Україні», «Влітку», «Кам’яна балка», «На околиці», що дозволили йому взяти участь у конкурсі на золоту медаль та всеросійській академічній виставці. За пейзажні етюди, в яких художник передавав мальовничість української природи, він отримав 5 срібних і одну малу золоту медаль, а за картину «На Дінці» – велику золоту і право на зарубіжну поїздку для фахового вдосконалення.
У 1886 році він виїхав за кордон. Сергій Васильківський жив у Франції і подорожував Англією, Іспанією, Італією, Південною Африкою та Німеччиною, де познайомився з колекціями художніх музеїв За кордоном він продовжує малювати і згодом здобув європейське визнання.
Сергій Іванович був надзвичайно працьовитим, писав 45-50 творів кожного року. Його картини наслідували чистий пейзажний живопис.
1888 року Васильківський повертається на батьківщину. І твори 1890-1900-х років, написані в Харкові, стали найвищим досягненням художника, найбільшим здобутком українського класичного живопису. Сергія Івановича Васильківського називають поетом українського малярства за надзвичайну ліричність його пейзажних та історичних творів.
На виставці в Національному заповіднику «Чернігів стародавній» експонуються картини С.Васильківського із колекції Національного художнього музею України: «Сторожа запорізької вольниці», «Різдвяні святки на Полтавщині», «Вітряки», «Село Опішня», «Ранок», «Коропів хутір», «Пейзаж з хатою» та ін.

Юрій Дахно ще з шкільних років захопився фольклором та етнографією. Його прадід вишивав. Можливо, цей інтерес перейшов і до онука. Він захопився колекціонуванням старовинних речей.
Нині в колекції Юрія Володимировича – речі, зібрані у селах Шибиринівка, Москалі та Антоновичі. Він може годинами з любов’ю і захопленням розказувати про кожен предмет своєї колекції. У збірці вишивані рушники, сорочки, наволочки, скатертини, історичні документи, є навіть титульна сторінка із зошита українського композитора Григорія Верьовки.
В експозиції Національного заповідника «Чернігів стародавній» представлена лише частина речей із колекції Юрія Дахна. Поряд з ними експонуються твори Сергія Васильківського, одного з найвидатніших українських пейзажистів кінця ХІХ - початку ХХ ст. Картини і старожитності об’єднує любов до України, її минулого.

Джерело: "Чернігів стародавній"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини