реклама партнерів:
Головна » ЦВК оголосила про початок з 11 вересня виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування

ЦВК оголосила про початок з 11 вересня виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Центральна виборча комісія офіційно оголосила про початок з 11 вересня виборчого процесу з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року, передає УНІАН.
Відповідне оголошення зробив на засіданні ЦВК голова комісії Володимир Шаповал.
"Центральна виборча комісія оголошує про початок 11 вересня виборчого процесу чергових виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року, крім виборів Київського міського голови, депутатів Київської міської ради та Тернопільської обласної ради", - сказав Шаповал.
Новий закон про місцеві вибори рясніє неадекватними нормами, вважає заступник голови ЦВК
Новий закон про місцеві вибори рясніє неадекватними нормами, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна.
Вона розкритикувала нове виборче законодавство. "Прикладом неадекватності є те, що територіальні виборчі комісії формуються до висунення і реєстрації кандидатів. Тобто в результаті ми можемо одержати тервиборчкоми, сформовані не суб`єктами виборчого процесу, що саме по собі алогічно", – заявила Усенко-Чорна.
За її словами, відсутність правового регулювання в питанні відбору і відхилення кандидатур до складу комісій – ще одна серйозна прогалина. Закон передає майже всі повноваження в цій сфері вищестоящим комісіям, що істотно знижує ступінь об`єктивності та прозорості виборчого процесу.
"Найнеперевершенішою" нормою закону Усенко-Чорна вважає вимогу присутності в день виборів і при підрахунку голосів лише трьох членів комісії. "Виборча комісія – це колегіальний орган, а цією нормою знищується сама природа колегіальності. Наприклад, в дільничній виборчій комісії може бути 24 члени. Ділимо на три і одержуємо, що у нас на одне й те саме питанню може бути чи не вісім різних рішень", – пояснила заступник голови ЦВК.

- Усенко-Чорна назвала головну проблему нового закону про місцеві вибори
Головна проблема нового виборчого законодавства щодо місцевих виборів – безпрецедентно стислі терміни виборчої кампанії. Про це заявила заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна.
За новим законом, виборча кампанія скорочується з 90 до 50 днів. Усенко-Чорна вважає, що ця норма просто перетворює на фарс деякі обов`язкові виборчі процедури. "Перш за все, слід відзначити скорочення до двох днів термінів для оскарження бездіяльності або певних дій виборчих комісій, а також інших суб`єктів виборчого процесу. Такі терміни просто вихолощують право на оскарження", – упевнена заступник голови ЦВК.
Ще одна проблема – можливість скасування реєстрації кандидата. "Попередня редакція закону надавала кандидату час для виправлення помилок в документах для реєстрації. Тепер же ці терміни номінальні, і скористатися правом для подачі виправлених документів практично неможливо", – заявила Усенко-Чорна. Унаслідок швидкоплинності виборчого процесу так само маловірогідною залишається можливість у судовому порядку оскаржити результати виборів.

- Дефіцит бюджетних коштів на місцеві вибори перевищив 300 млн грн
Дефіцит бюджетних коштів на місцеві вибори перевищив 300 млн. грн. Жанна Усенко-Чорна сказала: "Дефіцит – ще одна сумна традиція. На сьогодні ми виходимо на 302 млн. грн. дефіциту бюджетних коштів, які мають бути виділені як субвенції для місцевих бюджетів. Тобто 620 тис. членів ДВК і 216 тис. членів ТВК можуть не одержати вчасно своїх зарплат".
Крім того, розповіла Усенко-Чорна, "нам не вдалося модернізувати електронну систему "Вибори" для обробки подань партійних організацій при формуванні складу тервиборчкомів. А без автоматизованої обробки даних укластися у встановлений законом чотириденний термін буде дуже складно. Обсяг роботи величезний: відсіяти двійників, перевірити, чи не включена одна й та ж людина до складу різних комісій, що траплялося раніше досить часто. Та й рівень підготовки документів, найымовырныше, залишатиме бажати кращого". Тому, сказала заступник голови ЦВК, "в умовах гострого цейтноту існують серйозні побоювання, що окремі виборчі процедури і навіть цілі етапи виборчого процесу здійснюватимуться із запізненням"

- Шаповал упевнений, що комісія впорається з організацією виборчого процесу на майбутніх виборах
Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал упевнений, що комісія впорається з організацією виборчого процесу на майбутніх місцевих виборах.
"Нездоланних труднощів для ЦВК я не бачу", - заявив він журналістам у п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
Відповідаючи на запитання про те, які, все ж таки, перешкоди можуть виникнути в організації виборчого процесу, він зазначив, що в організаторів виборів завжди виникають складнощі, при цьому вказавши на недосконалість виборчого закону.
"Щоразу, коли починаються вибори - така вже в нас традиція - з'являється багато нового... буде складатися нова практика", - зазначив Шаповал.
Коментуючи висловлювання одного зі членів ЦВК про те, що у зв'язку зі скороченими строками виборчої кампанії будуть можливі запізнювання окремих етапів виборів, він підкреслив, що це - особиста думка лише одного зі членів ЦВК.
"Якщо хтось із членів комісії виступає з коментарями чогось, це його власна думка. Це не позиція ЦВК", - заявив голова Центрвиборчкому.
"Я впевнений, що виборчий процес пройде за законом, а з боку ЦВК дії будуть здійснюватися винятково за законом", - наголосив Шаповал.

- Висування кандидатів на місцевих виборах в Україні триватиме до 2 жовтня
Висування кандидатів у депутати місцевих рад, а також на посаду сільського, селищного, міського голови в Україні розпочнеться 27 вересня і триватиме до 2 жовтня.
Це передбачено згідно з календарним планом основних організаційних заходів із підготовки та проведення місцевих виборів 31 жовтня, який було затверджено Центральною виборчою комісією на засіданні в п'ятницю.
Згідно з календарним планом, вже з 4 вересня відповідні місцеві партійні організації, які беруть участь у виборах, можуть надавати подання про включення своїх представників до складу обласних, районних і міських рад до 11 вересня включно
ЦВК має сформувати склад обласних, районних, міських територіальних виборчих комісій протягом п’яти днів - до з 11 до 15 вересня включно.
Голова ЦВК Володимир Шаповал заявив, що повний текст календарного плану буде розміщено на сайті ЦВК найближчим часом.
ЦВК на засіданні також затвердила порядок жеребкування для включення членів до складу виборчої комісії Автономної республіки Крим. Згідно з календарним планом, склад виборчкому Криму має бути затверджений не пізніше, ніж за 53 дні до дня виборів, тобто до 7 вересня включно.
Також ЦВК затвердила технічне завдання зі створення інформаційно-аналітичної системи "Місцеві вибори".

- Виборча кампанія щодо виборів у райради Києва почнеться в строк, заявляє глава ЦВК
Вибори в районні ради почнуться 11 вересня, незважаючи на наміри Київради ліквідувати їх, заявив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.
"Але ви ж чули, що ми оголосили (початок виборчої кампанії). На дану мить такої проблеми (з ліквідацією райрад у Києві) не існує", - заявив він журналістам у п'ятницю в Києві.
При цьому Шаповал відмовився коментувати припущення про те, що буде з виборчим процесом у випадку ліквідації райрад у Києві.
"Ви розумієте, якщо таке рішення буде прийнято, будемо й коментувати. Я ж не прогнозист. Коментарі подібних питань - доля політиків. Я, як особа з певним досвідом, не хотів би коментувати (цю тему) як політик ", - сказав він.
1 вересня Віктор Янукович підписав змінений закон про місцеві вибори.
Верховна Рада проголосувала за цей закон на позачерговій сесії 30 серпня. Автор законопроекту - лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Закон, зокрема, розширює можливість участі у виборах для усіх партій, а не тільки тих, які мають річну реєстрацію на місцях.

Довідка
Законом знято обмеження щодо можливості участі в місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, які утворені пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, і надана можливість всім місцевим організаціям партій висувати своїх кандидатів на виборах.
Крім того, законом змінено принцип формування складу територіальних виборчих комісій. Зокрема, буде збільшено склад територіальних виборчих комісій до 18 чоловік і надано право подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не тільки місцевим організаціям тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, але й усім місцевим організаціям партій, які зареєстровані в Україні.
Визначено і порядок відбору кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, куди входитимуть 15 чоловік від місцевих організацій політичних партій, які представлені у ВР, а також троє осіб з числа кандидатур, поданих місцевими організаціями партій, які визначатимуться шляхом жеребкування.
Однією з пропозицій передбачено, що "місцеві організації політичних партій, які сформували свою депутатську фракцію у ВР поточного скликання, можуть подати до складу відповідної територіальної виборчої комісії не більше 3 кандидатів".

Джерело: http://newsru.ua/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини