реклама партнерів:
Головна » Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у червні 2011 року

Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у червні 2011 року


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1 червня – Міжнародний день захисту дітей.
Рішення про відзначення 1 червня Міжнародного дня захисту дітей прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини – одним із пріоритетів у своїй діяльності.

День захисту дітей.
В Україні цей день відзначають із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. Із 27 вересня 1991 року для України набула чинності Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок, сприяти наданню їй відповідних можливостей для цього.

4 червня – Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії.
19 серпня 1982 року на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.

5 червня – Всесвітній день довкілля.
Всесвiтнiй День довкiлля був установлений Генеральною Асамблеєю Органiзацiї Об'єднаних Нацiй у 1972 р. В Україні День навколишнього середовища відзначається щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98. Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

День працівників водного господарства.
Професійне свято України. Відзначається щорічно у першу неділю червня.
Свято встановлено в Україні «…Ураховуючи вагомий внесок працівників водогосподарсько-меліоративного комплексу у розвиток водного господарства і меліорації земель, задоволення потреб населення і галузей національної економіки у водних ресурсах…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників водного господарства» від 18 березня 2003 року № 226/2003.

День працівників місцевої промисловості.
Професійне свято України. Відзначається щорічно в першу неділю червня.
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи вагомий внесок працівників місцевої промисловості у розвиток економіки держави…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників місцевої промисловості» від 20 серпня 2002 року № 726/2002.

6 червня – День журналіста.
Щорічне професійне свято працівників засобів масової інформації України.
Свято встановлено 25 травня 1994 року Указом Президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів. За дату святування вибрано 6 червня – день прийняття (6 червня 1992 року) Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів.

12 червня – День працівника фондового ринку.
Професійне свято України. Відзначається щорічно 12 червня.
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значний внесок працівників фондового ринку у прискорення економічних реформ та створення реальної ринкової економіки, роль фондового ринку в процесі залучення інвестицій в економіку України, поліпшенні інвестиційного клімату…» згідно Указу Президента України «Про День працівника фондового ринку» від 11 березня 2008 р. № 202/2008.

День працівників легкої промисловості.
Професійне свято працівників галузі легкої промисловості України. Відзначається щорічно у другу неділю червня.
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників підприємств і організацій легкої промисловості України…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників легкої промисловості» від 9 червня 1994 року № 285/94.

День Святої Трійці.
Православне свято. Святкується Церквою на п'ятдесятий день після Великодня, тому його називають ще П'ятидесятницею.Одне з трьох головних християнських свят поруч з Різдвом та Великоднем, належить до двонадесятних свят Православної Церкви.

14 червня – Всесвітній день донора.
Відзначення Дня донора затвердили у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я. Щороку свято відзначають у багатьох країнах, його підтримують та координують Всесвітя організація охорони здоров'я та численні громадські організації.

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухами.
Генеральна Асамблея проголосила 17 червня «Всесвітнім днем боротьби з опустелюванням і засухою» в 1995 році у зв’язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням 17 червня 1994.
Державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з опустелюванням і наслідками засухи та про хід здійснення Конвенції по боротьбі з опустелюванням. Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища

19 червня – День медичного працівника.
Професійне свято працівників галузі охорони здоров'я України. Відзначається щорічно у третю неділю червня.
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників установ і закладів охорони здоров'я України…» згідно з Указом Президента України «Про День медичного працівника» від 3 червня 1994 р. № 281/94.

Всесвітній день біженців.
Всесвітній День на присвяту африканським біженцям, котрий відзначається в кількох країнах 20 червня.
У 2001 році Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла спеціальну резолюцію вираз солідарності з Африкою, в якій знаходиться велика кількість біженців, і яка традиційно проявляє до них свою великодушність. Згідно даної резолюції Генеральна Асамблея в 2001 році відзначала п'ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців 1951 року. Тоді ж Організація африканського єдності (ОАЄ) погодилася з тим, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців – 20 червня.

22 червня – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.
День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні – день пам'яті в України. Відзначається щорічно 22 червня.
Встановлено напередодні 60-ої річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

23 червня – День державної служби.
Професійне свято України. Відзначається щорічно 23 червня. Припадає також на День державної служби Організації Об'єднаних Націй.
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи роль державної служби у процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про День державної служби» від 4 квітня 2003 року № 291/2003.

День державної служби ООН.
20 грудня 2002 року 57-а Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію 57/277, яка проголосила 23 червня Днем державної служби ООН, який відзначається щороку. Крім того, ООН закликала держави-члени організовувати в цей день спеціальні заходи, що освітлюють внесок державної служби у процес розвитку.

25 червня – День митної служби України.
Свято України. Відзначається щорічно 25 червня у день прийняття Верховною Радою України в 1991 році Закону про митну справу в Україні.
Свято встановлено в Україні «…враховуючи важливу роль митної служби у забезпеченні єдності та цілісності митної території України, розширенні та зміцненні зовнішньоекономічних зв'язків із зарубіжними країнами…» згідно з Указом Президента України «Про День митної служби України» від 22 червня 1992 року № 353.

26 червня – Міжнародний день на підтримку жертв тортур.
У 1997 р. за рекомендацією Економічної й Соціальної Ради Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 червня Міжнародним днем ООН на пдтримку жертв тортур. Цей день проводиться з метою викорінення тортур та інших жорстоких, нелюдських чи принижуючих людську гідність видів поводження та покарання.

Всесвітній день боротьби зі зловживанням наркотиками і їх незаконним обігом.
У 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день борьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співробітництво в цілях досягнення міжнародної спільноти, вільної від зловживання наркотиками. Рішення прийняте 7 грудня 1987 року на основі рекомендації Міжнародної конференції по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним обігом 1987 року, яка 26 червня прийняла Всеохоплюючий план майбутньої діяльності по боротьбі зі зловживаннням наркотичними засобами.

День молоді.
Свято України. Відзначається щорічно в останню неділю червня.
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи молодіжних об'єднань і організацій України…» згідно з Указом Президента України «Про День молоді» від 22 червня 1994 р. № 323/94.
Як правило, відзначається масовими гуляннями та розвагами переважно в містах. «Це свято енергії, самоствердження і любові. Молодість – це не лише прекрасний період у житті кожної людини, а й особливий стан душі».

27 червня – Всесвітній день рибальства.
Святкується щороку, починаючи з 1985 року. Свято встановлене рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984 р. в Римі.

28 червня – День Конституції України.
Свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України в 1996 році.
У червні 1996-го депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня – загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів.

Джерело: "Чернігів стародавній"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини