реклама партнерів:
Головна » До Українського інституту національної пам'яті передано унікальні документи, що відображають життя та діяльність гетьмана П.Скоропадського

До Українського інституту національної пам'яті передано унікальні документи, що відображають життя та діяльність гетьмана П.Скоропадського


Коментарі: 0 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 24 листопада, в Музеї гетьманства відбулася передача понад 2000 унікальних архівних документів Служби зовнішньої розвідки України до Українського інституту національної пам'яті та вже згаданого музею.
Участь в заході взяли: Ігор Юхновський – в. о. Голови Українського інституту національної пам'яті, Владислав Верстюк – заступник голови Українського інституту національної пам'яті, Микола Маломуж – Голова Служби зовнішньої розвідки України, Галина Ярова – директор Музею гетьманства.
Документи виявлені і опрацьовані Галузевим державним архівом Служби зовнішньої розвідки України, відповідно до Указу Президента України "Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні" і розкривають нові сторінки з життя та діяльності видатного українського діяча – гетьмана Павла Скоропадського.
Микола Маломуж зазначив, що виявлені документи потрапили до МДБ СРСР після капітуляції нацистської Німеччини у 1945 р, а в 1946-1947 рр. – до МДБ УРСР. Всього налічується 2247 документів, більшість з яких є оригінальними і написані українською мовою.
Ігор Юхновський подякував Голові Служби зовнішньої розвідки України за виявлені документи і наголосив на важливості дослідження постаті гетьмана Скоропадського, його державницької діяльності за кордоном.
Переважна більшість документів датуються другою половиною 30-х років, головно – 1935-1939 рр. Частина матеріалів – це листування П. Скоропадського з сином Данилом.
За словами Владислава Верстюка, для науковців найбільшу цінність становлять оригінальні листи гетьмана П. Скоропадського до сина Данила та представників "Союзу Гетьманців Державників" у різних країнах світу. Дотепер більшість з зазначених документів були засекреченими і недоступними для дослідників.
Данило Скоропадський, який, вирішуючи справи Союзу Гетьманців Державників, шукаючи партнерів для фінансування організації, українських видань, які передавали ідеї і переконання гетьманців, а також політичних партнерів для підтримки Союзу, подорожував Канадою і США, Бельгією, Великобританією та ін., постійно інформував батька про стан подій, паралельно описуючи події світового політикуму Старого і Нового світу. Павло Скоропадський, натомість, інструктував його і давав вказівки, як вчинити краще в тому чи іншому випадку, на що звернути увагу в першу чергу.
Частина документів – це переписка Данила Скоропадського з Головним Обозним Канадійської Области Союза Гетьманців Державників Америки Михайлом Гетьманом, який одночасно займався виданням "Українського робітника" – видання Союзу Гетьманців Державників та Головним Отаманом Гетьманських Січей Америки і Канади Олександром Шаповалом про поточні справи.
Неабияку цінність мають окремі матеріали: Виступ Гетьмана П. Скоропадського на святкуванні 22-ї річниці заснування "Українського Союзу Хліборобів-Державників" 1 січня 1943 року, Загальна інструкція "В справі представників гетьманської управи в Америці й Канаді", автором якої є Д. Скоропадський, листування з кліром Греко-католицької церкви за кордоном, який визнавав П.Скоропадського, як українського лідера, та ін. Головною думкою цих документів є: "Ми готові йти на величезні жертви. Ми маємо нашу ясно окреслену думку про те, що треба, щоб Український Нарід міг жити й розвиватися" (Цит за док. Слово ясновельможного пана Гетьмана Павла Скоропадського на святі 22-ї річниці заснування "Українського Союзу Хліборобів-Державників").
Галина Ярова, як директор Музею гетьманства, подякувала за надані документи і зазначила що вони будуть серйозним доповненням вже існуючої експозиції і зможуть краще поінформувати відвідувачів музею про цю видатну постать української історії.

За матеріалами: Українського інституту національної пам"яті







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини