реклама партнерів:
Головна » Донецький суд скасував указ Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері (оновлено)

Донецький суд скасував указ Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері (оновлено)


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Донецький окружний суд визнав незаконним і скасував указ екс-президента Віктора Ющенка про присвоєння лідеру ОУН Степану Бандері звання Героя України.
Суд також виніс рішення стягнути з державного бюджету України 3 гривні 40 копійок, витрачені на судові витрати, на користь адвоката Володимира Оленцевича, який подав позов про скасування цього президентського указу.
У рішенні суду зазначено, що указ Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України був виданий з порушенням норм у зв'язку з тим, що Бандера ніколи не був громадянином України.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович під час візиту до Москви на початку березня пообіцяв розібратися з указами свого попередника щодо героїзації лідерів націоналістів.
Постанову щодо позбавлення Бандери звання Героя було зареєстровано і у Верховній раді (за поданням Компартії).
Натомість сам Віктор Ющенко заявив, що його рішення про присвоєння звань Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу не підлягають відкликанню, і поки своє слово у цьому питанні не скаже Конституційний суд, будь-які подібні спроби будуть незаконними.

Джерело: ТСН

Згідно із законом, Бандера буде автоматично позбавлений звання героя України 12 квітня, якщо відповідач не внесе апеляцію на рішення Донецького окружного адміністративного суду, який у п'ятницю, 2 квітня, визнав відповідний указ екс-президента Віктора Ющенка незаконним.
Про це заявив позивач у справі щодо скасування присвоєння лідеру Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Герой України адвокат Володимир Оленцевич
"Указ фактично скасував суд. Через десять днів він автоматично буде недійсним. Якщо не буде апеляції, то президент не повинен нічого робити. Януковичу до цього не треба докладати ніяких зусиль. А якщо його почнуть смикати з приводу скасування указу, то він може спокійно посилатися на рішення суду ", - пояснив Оленцевич.
У свою чергу міністр юстиції України Олександр Лавринович заявив, що суд виходив з юридичних, а не політичних підстав у справі про присвоєння Бандері звання Героя і роз'яснив, що судове рішення винесено на тій підставі, що указ Віктора Ющенка суперечив чинному законодавству про державні нагороди. При цьому Лавринович висловив думку, що мало хто буде вивчати текст рішення і звертати увагу на обставини його прийняття.
У той же час відповідаючи на запитання про те, чи можливі в Україні акції протесту у зв'язку з даним рішенням суду, міністр сказав:
"Я розумію, що будь-яке рішення буде використовуватися в корисливих цілях, незалежно від того, яким би це рішення не було. Використовувати історію та історичних осіб у сучасному політичному житті - це не тільки неправильно, а це набагато гірше, це вже за межею добра і зла ", - заявив міністр.
"Справжні герої не вимагають таких кроків від президентів. Я думаю, що і Тарас Шевченко, і Леся Українка, і Ярослав Мудрий не образилися, що їм не присвоєно звання Героя України", - підсумував Лавринович.

У НУНС вважають політичним замовленням рішення суду про скасування указу про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.
Про це заявив заступник лідера фракції НУНС Тарас Стецьків.
"Рішення суду не правове, це було зрозуміло з самого початку. Суд не мав права навіть розглядати таке рішення. Донецькому суду не підсудні такого роду укази президента", - сказав депутат.
Він додав, що це рішення може бути легко оскаржено і, що воно і буде оскаржено в судовому порядку.
Стецьків назвав це рішення "політично заангажованим і політично мотивованим", додавши, що воно є "спробою дати псевдоюридичну можливість" чинному президенту Віктору Януковичу скасувати указ попереднього президента Віктора Ющенка.
"Це чиста політика. Політично заангажоване рішення, і з правової точки зору тут навіть нічого коментувати", - заявив Стецьків.
На його думку, не має значення, хто буде звертатися до суду з апеляцією з цього питання. Він також висловив упевненість, що це буде зроблено обов'язково.
"Це буде зроблено обов'язково. Чи зробить це онук Бандери, або зроблять це народні депутати, не має значення", - підкреслив Стецьків. На його переконання, це рішення Донецького суду "може бути легко скасовано будь-яким іншим судом".

За матеріалами: ТСН







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини