реклама партнерів:
Головна » Єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон благословив жителів села Жукля до миру і любові до ближніх. Фото

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон благословив жителів села Жукля до миру і любові до ближніх. Фото


Коментарі: 4 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
13 вересня 2009 року єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон з архіпастирським візитом відвідав с. Жуклю Корюківського району де у Свято-Покровському храмі очолив Божественну Літургію.
На святкове урочисте богослужіння зібралося практично все село, а маленькі дітки зустріли архіпастиря хлібом-сіллю та побажали владиці многих та благих літ. Але зранку віруючі села не змогли потрапити до свого храму…його заблокували ще у ночі представники Чернігівської єпархії УПЦ Московського Патріархату…
Відомо, що вночі з 12 на 13 вересня близько 4 години ранку представники Чернігівської єпархії УПЦ Московського Патріархату на чолі з прес-секретарем єпархії прот. Захарією Керстюком прибули до храму та намагалися виламати двері храму. Коли виламати двері їм не вдалося – вони заблокували вхід до церкви (один зі священиків МП навіть прив’язав себе до дверей) і віруючі ніяк не могли потрапити до свого храму.
Після прибуття і зустрічі преосвященнійшого владики Іларіона всі присутні пішли до храму і зустріли супротив зі сторони представників УПЦ МП (всіх було близько 50-ти), які не впускали духовенство та віруючих села до їхнього храму. В результаті цієї провокації відбулася сутичка між віруючими села Жуклі та представниками УПЦ МП, під час якої священик МП (ім’я не будемо вказувати з етичних міркувань) застосував на простих людей слізогінний газ.

Слід зазначити, що дехто з представників УПЦ МП були у нетверезому стані, але завдяки мобілізованій дії працівників правоохоронних органів конфлікт завершився мирно, віруючі відігнали провокаторів та під дзвін церковних дзвонів зайшли всією громадою до храму на молитву.
Преосвященнійшому владиці під час богослужіння співслужили: секретар Чернігівської єпархії протоієрей Роман Кіник, благочинний Корюківського району протоієрей Тарас Баїк, благочинний Ніжинського району протоієрей Сергій Чечин, настоятель храму протоієрей Ілля Бідняк та духовенство регіону. З благословення намісника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря високопреосвященнійшого митрополита Димитрія під час богослужіння співслужив насельник монастиря ієродиякон Фотій (Давиденко). Прикрашав урочисте богослужіння спів архієрейського хору Свято-Катериниського кафедрального собору.
Під час Божественної Літургії єпископ Іларіон рукоположив у сан священика диякона Олега Худаска.
Розкриваючи духовний сенс євангелького благовістя, чернігівський архіпастир закликав всіх мати любов до Бога і ближніх. «Підтверджувати свою віру ділами, справами милосердя, взаємною допомогою один одному, молитвою за ближніх, вміти прощати один одному. До цього треба прагнути, без цього ми не успадкуємо вічного життя» – ось ті тези, які підкреслив єпископ Іларіон у своїй проповіді.
Преосвященнійший владика закликав паству до сугубої молитви за тих, хто їх проклинає, щоб Господь просвітив серця злих, і подав селу мир та Своє благословення.
Завершилося урочисте богослужіння многоліттям та спільною світлиною.

фото: Олександр Ясенчук
Джеерло: прес-служба Чернігівської єпархії

Довідка:

У селі Жукля Корюківського району Чернігівської області є прекрасний трьохпрестольний Свято-Покровський храм. У 2009 році виповнюється 95 років від дня освячення цього храму-красеня. Починаючи з 90-х років ХХ ст. у Жуклі існувала православна громада УПЦ (МП) і були священики, які духовно опікувались селом. Проте останні три роки у селі не було постійного священика, але сюди навідувався священик з сусіднього села, який не звершував регулярно богослужіння у храмі, а лише приїздив для звершення церковних треб (похорони і т.і.). Це звичайно викликало незадоволення з боку як громади так і жителів села Жукля. Громада зверталася до Чернігівської єпархії УПЦ (МП) з проханням про надання постійного священика, але їхнє прохання залишалося без задоволення…
28 серпня відбулися збори громади, під час яких затвердили зміни і доповнення до статуту громади згідно з якими Свято-Покровська парафія с.Жукля Корюківського району Чернігівської області перейшла у підпорядкування Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.
Незабаром до с.Жукля був направлений священик, якого радісно сприйняли жителі села.
Слід зазначити, що перехід Свято-Покровської громади у юрисдикцію Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату відбувався відповідно до чинного законодавства України.


Захисники Чернігівської єпархії УПЦ (МП)







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини