реклама партнерів:
Головна » Київський патріархат вважає некоректним запрошення на інавгурацію президента Віктора Януковича глави РПЦ Кирила

Київський патріархат вважає некоректним запрошення на інавгурацію президента Віктора Януковича глави РПЦ Кирила


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Керівник інформаційно-видавничого управління Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій (Зоря) вважає некоректним запрошення патріарха Московського і всієї Русі Кирила на інавгурацію новообраного президента Віктора Януковича.
"Зважаючи на ті політичні обставини, якими завершилася виборча компанія, по-перше, що не можна говорити про впевнену перемогу або впевнену поразку, що спричиняє необхідність переможцеві знаходити взаєморозуміння з тією частиною України, яка за нього не голосувала, з огляду на це, безумовно, запрошення російського патріарха на інавгурацію президента незалежної України - крок не зовсім коректний", - заявив єпископ.
Зі слів Євстратія, позиція, яку займає Кирило, і концепція "Руського миру", яку він викладає, передбачають, що Україна повинна перебувати в сфері інтересів Росії, а це, на його думку, також ставить під питання коректність його участі в інаугурації президента.
Він нагадав, що колишній президент Леонід Кучма й чинний президент Віктор Ющенко після інавгурацій зустрічалися із представниками основних українських конфесій.
"Україна не моноконфесійна держава. В Україні є кілька основних конфесій. Президент Кучма й президент Ющенко це враховували під час церемоній їх інавгурації, оскільки і в 1999 році, і в 2005 році ці президенти після інавгурації мали зустрічі, спілкування з керівниками всіх основних українських конфесій у Софійськім соборі", - підкреслив єпископ.
У цьому зв'язку Євстратій вважає, що прояв особливого розташування до керівника іноземної церкви може бути сприйняте як неповага до українських конфесій.
"Це не тільки певний прояв неповаги до керівників українських конфесій інших, але це також ставить під питання статус митрополита Володимира як голови Української православної церкви Московського патріархату", - сказав він.
На думку єпископа, якщо Кирило благословить Януковича в день інавгурації, це буде виглядати дивно й може бути неоднозначно сприйняте в українському суспільстві.
Євстратій повідомив, що станом на понеділок УПЦ (КП) не одержувала запрошень на які-небудь заходи у зв'язку з інавгурацією.

«Відмовитися від участі в молебні за участю патріарха Російської православної церкви Кирила» рекомендує перший заступник голови Української народної партії Іван ЗАЄЦЬ новообраному Президенту України.
За словами ЗАЙЦЯ, «якщо ЯНУКОВИЧ погодиться на благословення керівника іноземної церкви, він не буде мати морального права присягати на Пересопницькому Євангелії, адже тоді інавгурація нового Президента України перетвориться на «помазання» намісника Малоросії». Так політик прокоментував запланований на 25 травня (День інавгурації нового Президента України) візит патріарха Кирила в Україну, де він проведе молебен у Києво-Печерський лаврі, таким чином благословивши Віктора ЯНУКОВИЧА.
«Благословляти нового Президента мають українські церковні ієрархи, адже саме українські інтереси має відстоювати лідер України. Тому, якщо Віктор ЯНУКОВИЧ бажає освятити своє президентство, він має закликати керівників усіх українських конфесій провести спільний молебен та спільно благословити Президента», - вважає член УНП.
«Віктор ЯНУКОВИЧ дуже часто згадує славне минуле козацьких часів, однак жодного Гетьмана, в тому числі й Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО благословляв не російський патріарх, а виключно Київський митрополит», - зауважив політик.
«Таким чином, Віктор ЯНУКОВИЧ має визначити, Президентом якої держави він прагне бути – Малоросії чи незалежної єдиної України», - підсумував Іван ЗАЄЦЬ.

УНА-УНСО обурена запрошенням до Києва на інавгурацію новообраного Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА Патріарха Московського і всієї Русі Кирила та обіцяє організувати пікетування у день його візиту.
З відповідною заявою на прес-конференції в УНІАН виступили голова Виконкому УНА-УНСО Руслан ЗАЙЧЕНКО, член Проводу УНА-УНСО Ігор МАЗУР і перший заступник голови Української всесвітньої координаційної ради Михайло РАТУШНИЙ.
"УНА-УНСО заявляє рішучий протест з приводу оголошеного наміру КИРИЛА благословляти інавгурацію ЯНУКОВИЧА... І якщо КИРИЛ приїде до Києва, ми хочемо свої почуття донести до нього особисто... Ми готуємо пікетування. Ми хочемо, щоб світ побачив, що тут (в Україні - УНІАН) не вотчина Росії, що світло православ’я пішло у Росію саме з Києва", - сказав Р.ЗАЙЧЕНКО.
У свою чергу, М.РАТУШНИЙ нагадав, що і на інавгурації Леоніда КУЧМИ у 1999 році, і на інавгурації Віктора ЮЩЕНКА у 2005 році були присутні глави усіх головних українських конфесій. "Помічники ЯНУКОВИЧА вже встигли запросити на неї московського патріарха, але досі не надіслали запрошень керівникам власне українських церков! Хіба це не ганьба?" - наголосив він.
При цьому М.РАТУШНИЙ зауважив, що треба з’ясувати, чи ідея запросити КИРИЛА виходила від В.ЯНУКОВИЧА через його релігійні переконання, чи була ініціцована Кремлем. "Якщо це ідея Кремля, то це зневага до того ж самого ЯНУКОВИЧА. Якщо ідея ЯНУКОВИЧА, то це зневага до виборців", - констатував М.РАТУШНИЙ.
Він зазначив, що всі українські президенти спотикалися на релігійному питанні і те саме простежується в новообраного глави держави. "Це дуже погана традиція", - зазначив М.РАТУШНИЙ.
Таку його позицію підтримав І.МАЗУР, який сказав: "Подивімося, за скільки відро цих помилок наповниться і виллється на голову Віктора ЯНУКОВИЧА... Йому не слід забувати, що більше половини з числа тих, хто прийшов на вибори, проголосували проти нього. Хотілося би, щоб ЯНУКОВИЧ був хоч і поганим Президентом, але Президентом всієї країни".

Депутатська група "За Україну!" закликала Януковича "бути українським президентом" і одержати благословення настоятелей українських церков. Вони наголосили, що вступ президента на посаду "не може освячуватися іноземним ієрархом" – патріархом Кирилом.

За матеріалами: ТСН , УНІАН, прес-служби УНП.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини