реклама партнерів:
Головна » Командири батальйонів обіцяють у парламенті воювати не зброєю чи кулаками, а новими законопроектами

Командири батальйонів обіцяють у парламенті воювати не зброєю чи кулаками, а новими законопроектами


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Командири батальйонів, які, за попередніми даними, потрапляють у нову Верховну Раду, обіцяють у парламенті воювати не зброєю чи кулаками, а новими законопроектами. Зокрема хочуть ухвалити закони про добровольців та забезпечення, створити спеціальну комісію з питань АТО, а також загонів територіальної оборони, передає ТСН

Командир батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук, який балотувався у списку "Народного фронту", планує відвідувати пленарні засідання в зручному для себе одязі та з іменною зброєю – бойовим та зарядженим пістолетом. При тому переконаний, що застосовувати такий вогнепальний аргумент не доведеться.
"Я би не робив наголос на тому, що комбати будуть робити військовий переворот. Ми аналізуємо будь-яку дію. Кожна дія зі зброєю буде педалюватися, що ми – "хунта". Я сподіваюся, що вистачить розуму показувати, що можна змінювати ситуацію мирними шляхами", - пояснив він.
Тетерук своїм першим завданням у Раді бачить зміну законодавства щодо забезпечення бійців АТО. Каже, що солдата необхідно насамперед нагодувати, зігріти та озброїти – тоді можна чекати якісних бойових дій і перемог.
Його колега по "Народному фронту", командир батальйону "Київ-1" Євген Дейдей, каже практично те саме. Бо навесні та влітку пройшов через армійські злидні.
"Солдати в гумових капцях. Коли їхав БТР – то як циганська кібітка. Один сухпайок на п'ятьох – на добу. І патронів два рожки. Люди, котрі через це пройшли, не дозволять ще комусь це пережити", - запевняє він.
Командир "Дніпра-1" Юрій Береза ще раніше жартував, що в новій Раді його засмучує відсутність комуністів. Бо з деякими мріяв з'ясувати стосунки особисто.
"Був сон такий. У Верховній Раді б'ю по морді Симоненка. Коли стало зрозуміло, що комуністи до неї проходять, я сказав, що у Верховну Раду не піду", - сміється він.
Значно більш діловий і скептичний настрій демонструє переможець одного зі столичних мажоритарних округів командир батальйону "Азов" Андрій Білецький. Він не визнає військової форми у місті, але ставить значно агресивніші цілі для свого перебування в парламенті.
"Ядерна зброя. Стало зрозуміло, що вона не така непотрібна, як нам розповідають", - каже він.
І додає, що не бачить сенсу в побудові стіни на кордоні з Росією, бо це лише ілюзія захисту. "Побудувати стіну і ховатися від мілітаризованої країни – це абсурд. Єдина стіна, яку можна побудувати – це потужна армія", - переконаний Білецький.
Лобіювати створення поліції та голосування законопроекту, який гарантуватиме права добровольців та їхній родин, обіцяє командир "Донбасу" та представник партії "Самопоміч" Семен Семенченко.
Він переконує, що бійок у цьому парламенті не буде, а військову форму вдягатиме на роботу хіба в урочисті моменти. Зі зброї планує мати при собі лише один її різновид.
"Тільки гранату, щоб у полон не взяли", - пояснює він.

Раніше повідомлялось, що Семен Семенченко не буде претендувати на пост міністра оборони при формуванні нового складу Кабінету міністрів. Про це повідомив мер Львова і лідер "Самопомочі" Андрій Садовий.

Військові у Раді можуть влаштувати екс-"регіоналам" побиття "без сентиментів" - експерти
Політичні експерти розповіли, що кількість військових у новій Раді підвищує ймовірність бійок "без сентиментів". Так, політтехнолог Тарас Березовець припустив, що у парламенті буде багато силових акцій.
"Ми вже бачимо, що комбат батальйону Айдар" [Сергій Мельничук - ред.] пообіцяв набити пику комбату Семенченку [командир батальйону "Донбас" - ред.], тобто один зі списку Ляшка, а другий зі списку "Самопомочі". Тобто будуть дуже жорсткі протистояння, я думаю, насамперед по лінії "Народний фронт", "Самопоміч" проти "Опозиційного блоку".
Насправді "Опозиційному блоку" доведеться несолодко. Там [у Раді, - ред.] дуже багато буде фронтовиків, і вони вважатимуть багатьох людей, наприклад, Добкіна, Шуфрича, своїми прямими ворогами. І тому стосовно до них можуть діяти дуже агресивно", - зауважив Березовець.
Водночас, додав політтехнолог, "Опозиційний блок" навряд чи буде блокувати трибуну, адже їх дуже мало. Із ним погодився політолог Віталій Бала, зазначивши, що для опозиційних депутатів блокувати - це ризикувати своїм здоров'ям.
"Якщо буде коаліція всіх тих політичних сил, які боролися з режимом Януковича, то хто там буде блокувати... Взагалі все буде залежати від того, наскільки вони [опозиція - ред.] будуть провокувати чи не провокувати ситуацію - від того буде залежати і блокування, і бійки", - сказав Бала.
Крім того, Віталій Бала додав, що фактично бійок у Раді не буде, а будуть радше побиття. "Коли військові, які воювали, зараз у Верховній Раді, все буде набагато простіше, ніж це було. Там ніяких сентиментів - бити чи не бити - не буде. Тому я би радив опозиціонерам критикувати, але конструктивно, і ні в якому випадку не виступати промоутерами Росії як країни агресора, як це робили у парламенті, коли виходили і звинувачували ЗСУ, українську владу, що вони такі погані, а вихваляли загарбників. Якщо цього не буде робитися, не буде провокацій з такими виступами, безумовно, можна суттєво зменшити ймовірність таких зіткнень", - вважає політолог.
У свою чергу професор політології Києво-Могилянської академії, доктор історичних наук Олексій Гарань вважає, що навряд чи у новій Раді можливі силові варіанти розвитку подій.
"Причини бійок і блокувань трибуни [у попередній Раді - ред.] полягали у тому, що тодішня більшість, якій давав відмашки Янукович, не хотіла слухати меншість. А після Майдану ми цього у Раді практично не бачимо", - зауважив він. Гарань не відкидає, що нардепи з "Опозиційного блоку" будуть кидати колоди під ноги більшості.
"Але вони ж конформісти, усі ці "регіонали", - додав професор.

За матеріалами: newsru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини