реклама партнерів:
Головна » Комедією «Скапен» розпочався 93-й театральний сезон у Чернігівському драмтеатрі ім.Т.Г.Шевченка #chernihivtheatre

Комедією «Скапен» розпочався 93-й театральний сезон у Чернігівському драмтеатрі ім.Т.Г.Шевченка #chernihivtheatre


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
16 жовтня у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка #chernihivtheatre стартував 93-й театральний сезон, який цьогоріч розпочався прем’єрним показом комедії «Скапен» за п’єсою Мольєра у постановці художнього керівника театру, заслуженого артиста України Андрія Бакірова.

Проте, на глядачів, які налаштувалися на перегляд легкої розважальної комедії-фарсу, очікувала несподівана зустріч – на початку вистави з глибокодумними спостереженнями щодо схожості храму мистецтва, себто театру, з духовним храмом, з філософськими роздумами «Про природу речей»… Поступово перед глядачем проявлялася велична постать засновника класичної французької комедії Мольєра – водночас автора п’єс і режисера вистав, директора «Блискучого театру» у Парижі і талановитого актора, виконавця ролей ханжив чи пройдисвітів у своїх спектаклях. Упродовж всього театрального вечора образ Мольєра був незримо присутній у сценічному дійстві – штрихами його біографії, світоглядними позиціями автора п’єси, відображеними у монологах Скапена. Присутність Мольєра звучала у багатомірному образі головного героя (арт. Сергій Лефор), який то розповідав глядачам про складну долю великого комедіографа, то звертався до залу з напрочуд сучасними узагальненнями щодо стану «нашого правосуддя» або руйнівних наслідків наклепів і брехні… А ще з певною долею іронії брав участь у сценах комедійної історії про двох закоханих юнаків, яка стала яскравою ілюстрацією талановитості Великого комедіографа.

Глядачі таки отримали можливість досхочу насміятися над перипетіями екзальтованого і полохливого Октава (арт. Сергій Пунтус), до нестями закоханого у чарівну, але бідну Гіацинту (арт. Катерина Ткачук). Захоплено спостерігали за бійками войовничого Леандра (арт. Євген Бондар), що уподобав викрадену циганами у дитинстві Зербінетту (арт. Ольга Ярошенко). Нестримні вибухи сміху викликала поява на сцені батьків обох молодиків – самозакоханого імпозантного Арганта (засл.арт.України Олександр Куковєров) та самовпевненого і скупого Жеронта (нар.арт.України Валентин Судак). Гідну партію в цьому комедійному ансамблі зіграв і слуга Октава Сильвестр (арт. Микола Лемешко), який своєю простакуватою вдачею підкреслював кмітливість і вигадливість Скапена.

Окрему увагу глядачів привертали загадкові театральні Музи (засл.арт.України Оксана Гребенюк, артистки Світлана Бойко, Діна Лобур, Тетяна Шумейко), які час від часу виникали у вищих сферах понад розгорнутими парусами удачі, спонукаючи головного героя до глибоких роздумів, щирих почуттів та важливих рішень. Їхній оригінальний вокальний супровід влучно розставляв емоційні акценти у кожній ситуації, в яку потрапляли дійові особи спектаклю.

Надзвичайно захоплююче враження справляли декораційні конструкції – плід спільних пошуків художника-сценографа та режисера-постановника, в яких підняті вітрила то наповнювалися вітром, то опускалися, відкриваючи глядачам рухливі сфери світобудови, на яких залежно від освітлення проявлялися маски та розташовувалися театральні Музи – провідники вищих небесних сил. Функціонально рухома сценографія та художній варіант вишуканих старовинних костюмів (художник по сценографії та костюмах Алія Байтенова) гармонійно взаємодіяли на сцені з оригінальним музичним оформленням – від класичних акордів клавесину до акапельного співу квартету театральних Муз (хормейстер Світлана Філін).

Публіка з прихильністю поставилася до творчого бачення режисером-постановником образу Скапена, який прагнув допомагати і робити добро іншим, навіть не отримуючи за це простої вдячності. Його планида, як і покликання Великого комедіографа, – бути носієм світла і радості для людей, як це і сталося цього вечора, проведеного у товаристві Мольєра.

Вдячні глядачі, стоячи, дружними оваціями вітали творців вистави з успішною прем’єрою, вручали їм букети квітів. Приєднуючись до глядацьких вітань, побажаємо комедійній виставі «Скапен» за п’єсою Мольєра тривалого сценічного життя, а шанувальникам театрального мистецтва – нових приємних зустрічей упродовж всього 93-го театрального сезону.

Досить неординарною подією завершилась театральна прем'єра під час відкриття 93 сезону - освідчення на сцені. Двоє молодих людей, при переповненій залі, освідчились в любові. Сергій запевнив Ірину, що буде її кохати все життя. Тож бажаємо, щоб у сімейному житті медовий місяць тривав вічно!







Фото: Віктор Кошмал




Посилання на сайті театру




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини