реклама партнерів:
Головна » Консультативна рада EUBAM закликає до подальшої роботи задля забезпечення значного прогресу в сфері управління кордонами

Консультативна рада EUBAM закликає до подальшої роботи задля забезпечення значного прогресу в сфері управління кордонами


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
16 вересня 2020 року в форматі відеоконференції відбулось 34-е засідання Консультативної ради (ЗКС) Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні. В зустрічі прийняли участь представники Міністерств закордонних справ, прикордонних, митних та правоохоронних органів Республіки Молдова та України, Представництва Європейського Союзу в Республіці Молдова та в Україні, Міжнародної організації з міграції, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Програми розвитку ООН.

Консультативна рада оцінила прогрес, досягнутий Місією та партнерськими службами в умовах складної ситуації, пов’язаної зі спалахом COVID-19, і закликала сторони продовжити роботу з такою ж відданістю та високим рівнем професіоналізму. Серед найбільш значних досягнень Консультативна рада відзначила тривалу підтримку EUBAM та партнерських служб в побудові відкритого діалогу між Кишиневом та Тирасполем, сприяння запровадженню спільного контролю на молдовсько-українському державному кордоні, а також докладені зусилля у сфері попередження, виявлення та розслідування транскордонних злочинів.

Посол Європейського Союзу в Республіці Молдова, Його Високоповажність Петер Міхалко підтримав і високо оцінив відданість молдовських та українських партнерів реалізації діяльності Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні, в тому числі під час спалаху COVID-19 та спричинених ускладнень. «Я сподіваюся і вірю, що в наступному періоді ми разом зможемо відзначити прогрес у подальшій реалізації концепції спільного контролю на молдовсько-українському кордоні, що дозволить спростити перетин кордону для громадян. Внесок EUBAM у поширення та впровадження досвіду ЄС та передових практик управління кордонами є доказом тривалого партнерства Європейського Союзу з Республікою Молдова та Україною, з одного боку, та чітким підтвердженням прагнення продовжувати підтримку у вирішенні придністровського питання, з іншого».

Посол Європейського Союзу, Його Високоповажність Матті Маасікас підкреслив важливу роль злагодженої і відкритої співпраці в умовах сучасних викликів: «Спільні прикордонні пункти пропуску скорочують час очікування при перетині кордону громадянами і товарами, що також важливо з епідеміологічної точки зору. Вони є ефективним інструментом у боротьбі з транскордонною злочинністю та контрабандою. ЄС завершив реконструкцію двох пунктів пропуску на кордоні між Україною і Республікою Молдова і виділив значні інвестиції. Зараз ми закликаємо українську сторону продовжити узгоджені ремонтні роботи та розвиток інфраструктури з метою стрімкого впровадження спільних процедур контролю на кордоні задля добробуту громадян та розвитку торговельних відносин».

Пан Георге Леука, Державний секретар Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова, високо оцінив досвід та експертну підтримку EUBAM, надану державним відомствам обох країн за останні десять місяців задля досягнення прогресу у всіх трьох напрямках діяльності. «Не дивлячись на труднощі, пов'язані зі спалахом COVID-19, Місія продовжила надавати підтримку з метою розвитку заходів щодо зміцнення довіри, реалізації концепції інтегрованого управління кордонами та боротьби з транскордонною злочинністю. Ми залишаємось переконаними, що EUBAM є важливим інструментом для управління кордонами і аналізу ризиків, що відповідає інтересам населення обох країн: Молдови та України. У зв'язку з цим, ми підтверджуємо нашу зацікавленість в подальшій співпраці з Місією задля забезпечення стабільності та безпеки в регіоні».

Пан Сергій Саєнко, заступник директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України заявив: «Ми високо оцінюємо внесок Місії в розвиток інфраструктури пунктів пропуску, введення в експлуатацію якої відбудеться в жовтні цього року, а також підвищення рівня технічного забезпечення українсько-молдовського кордону. Ми хочемо відзначити спільні дії, координовані EUBAM в сфері протидії незаконному обігу зброї / боєприпасів, вибухових речовин та хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних матеріалів в рамках нещодавно створеної Робочої групи та іншим порушенням в ході спільних операцій і розслідувань в прикордонних районах».

Голова EUBAM Славомір Піхор сказав: «Я хочу висловити глибоку пошану і подяку всім співробітникам прикордонних і митних відомств Молдови та України за професіоналізм, високий дух співпраці і прихильність роботі в ці складні часи, а також особливо подякувати Урядам обох приймаючих країн за віру в продовження нашої спільної історії успіху під назвою EUBAM ».

Наступне засідання Консультативної ради відбудеться в січні 2021 року.

за інф. EU Delegation to Ukraine




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини