реклама партнерів:
Головна » Михайло Жирохов: "Підрив греблі Каховської ГЕС - військове безглуздя, росіяни мають відійти на другу лінію оборони"

Михайло Жирохов: "Підрив греблі Каховської ГЕС - військове безглуздя, росіяни мають відійти на другу лінію оборони"


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Зранку Україну і світ сколихнула приголомшлива новина про варварський підрив греблі Каховської ГЕС. Наслідки цієї події важко собі уявити: порушення балансу в екосистемі, загибель окремих видів фауни, відселення сотень тисяч людей тощо. Подібне в історії Україна вже переживала під час Другої світової війни внаслідок підриву греблі ДніпроГЕСу радянськими військами у серпні 1941-го року, коли загинуло одразу близько ста тисяч людей цивільних і військових.

Сьогоднішню подію багато експертів ставлять в один ряд з Чорнобилем і Фукусімою. У зоопарку Нової Каховки в результаті влаштованого росіянами теракту загинули усі тварини. Український президент заявив, що кожний метр української території російські окупанти використовують для терору і скликав засідання РНБО. Найбільшою рукотворною техногенною катастрофою 21-го століття її назвав і український воєнний експерт Михайло Жирохов, у якого Українська редакція LRT.lt взяла екстрене інтерв'ю.

- Ви назвали це найбільшою техногенною катастрофою 21-го століття рукотворною. Це саме тому, що вона рукотворна? Адже була ще й Фукусіма.

- Ну так, я маю на увазі штучною. Ну, тобто та, яка власне руками людини зроблена. Тому що Фукусіма - це природна була катастрофа.
І ми зараз про поки що не говоримо про атомну АЕС. Ми говоримо про зміну взагалі ландшафту. Величезні зміни будуть саме екологічні на цій території, на території Херсонській області. А Північно-Кримський канал декілька років не можна буде наповнити взагалі. Це призведе до змін в кліматі і в Криму. Принаймні на декілька найближчих років там північний Крим може перетворитися на пустелю. Якщо не вжити заходів серйозних гідротехнічних, там може бути катастрофа.

- Що це їм дає у воєнному плані і як це тепер заважає Збройним Силам України?

- По-перше, гребля - це був єдиний шлях, де можна було наступати за допомогою танків. Тобто, не кидати там якісь понтони, а наступати. По-друге, в районі островів нижче по течії була величезна можливість наступу з островів. В останні дні там були потужні боєзіткнення, скажімо так. Але мінусів для них в цьому більше, ніж плюсів з військової точки зору, тому що лівий берез нижчий і та окупована територія потрапляє більше у зону затоплення, ніж правий берег. Розумієте? Тому росіянам треба відходити на другу і третю лінії оборони, або взагалі кидати. Ну, тобто з військової точки зору це безглуздя.

- Небезпека може бути не так у затопленні території, скільки у зневодненні самого водосховища. Від цього є небезпека Запорізькій атомній електростанції? Наскільки вона висока? Як ви її оцінюєте і як це може впливати з воєнної точки зору? Як вони потім можуть шантажувати Україну цим моментом?

- Ну такої, знаєте, глобальної загрози у найближчі тижні для Запорізької АЕС немає, тому що там є окрема водойма, звідки йде вода для охолодження самої Запорізької АЕС, і він зараз наповнений. Тобто, там є можливість перекрити цю водойму, щоб вода звідти не виходила. Тобто, щоб вона була на якомусь такому рівні, достатньої для охолодження агрегатів станції.

В останньому нашому дослідженні литовський воєнний експерт Аурімас Навіс нагадав, як він мав бачення, що НАТО і західні союзники як миротворці могли б дуже швидко взяти під охорону отакі стратегічні об'єкти, не беручи участі у самій війні. Звичайно, зараз безглуздо говорити, що було б, якби... Але як оця подія може вплинути на подальші кроки наших західних партнерів? Тобто яким чином це скорелює подальші процеси? Як ви це бачите?

- Загалом дуже важко говорити про реакцію західних союзників. Тому, що було багато випадків за 15 місяців війни, коли західне втручання було потрібне. Ну пам'ятаєте, "закрити небо" у перші дні і тижні. Про те, як від ударів страждала цивільна інфраструктура. Зараз це зерновий коридор. НАТО могло би взяти на себе, наприклад, військовий захист цих кораблів із зерном чисто теоретично. Як зараз відреагують? Якщо не буде такої прямої загрози для Запорізької АЕС, це дуже не зрозуміло. Ми пам'ятаємо, як захоплювали Чорнобильську АЕС, яку можна було взяти під контроль, під охорону. Тому я думаю, що зараз наше військово-політичне керівництво зробить все, щоб показати, що це такий злочин проти людства. І що це ну як мінімум гуманітарна катастрофа, але в цілому я не розраховую на те, щоб Захід активно втрутиться в цю ситуацію шляхом там ведення миротворців, або контингенту НАТО. Вони цього намагаються будь-якими засобами не допустити. Я думаю, що в цьому випадку буде тільки проголошення якихось таких загальних речей. Україна буде самостійно це ліквідовувати і евакуйовувати людей, і далі йти, зважаючи на ту ситуацію, яка є.

- Як ви вважаєте, системи "Патріот" у кількостях, близьких до тих цифр, які озвучив Президент України, будуть постачатися? Чи їх немає фізично стільки у природі?

- Фізично п'ятдесят батарей... Ну навіть по мірках "багатого" Радянського Союзу стільки не було зенітно-ракетних комплексів на території України на момент розпаду Радянського Союзу. Я не знаю, звідки пан президент взяв такі цифри, але вони нереальні. А для західних союзників дати навіть 20 батарей - це значить оголити ППО Європи і Сполучених Штатів. На що не піде ніхто і ніколи.

- Ну і Ваш прогноз на Вільнюський саміт НАТО. Чи буде надана якась обіцянка, план дій щодо вступу України в НАТО після закінчення війни? І що важливіше? Така обіцянка чи гарантії безпеки вже зараз?

- На жаль, я дуже скептично ставлюсь до того, що на Вільнюському саміті будуть якісь конкретні речі проговорені і будуть дані конкретні якісь обіцянки від західних політиків. Тому що ситуація всередині НАТО є дуже незрозумілою. Декілька країн виступають проти навіть надання програми усіх наступних кроків до того, щоб Україна була в НАТО.

Звісно, що будуть якісь такі ритуальні фрази, що будуть говорити, що за мир і демократію у всьому світі, що підтримуємо боротьбу українців. Коли говорять про якісь конкретні моменти щодо гарантій безпеки України, знову ж таки, говорять тільки загальні речі, які не мають ніякого там підтвердження. Тому що країни НАТО не хочуть прямого протистояння з Росією, і ця така половинчаста позиція призводить до того, що можна написати черговий "Будапештський меморандум". Але, якщо він не підкріплений конкретними речами, якоюсь базою НАТО в Україні, умовно кажучи, то це просто просто папір, який нічого не вартий.

Джерело: lrt.lt





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини