реклама партнерів:
Головна » Мітинги в Киргизстані: опозиція взяла в заручники віце-прем'єра і голову МВС (оновлено). Фото

Мітинги в Киргизстані: опозиція взяла в заручники віце-прем'єра і голову МВС (оновлено). Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Киргизстані тривають протести опозиції, які почалися у вівторок в місті Таласі. Сьогодні протести спалахнули і в столиці країни Бішкеку. Кілька тисяч демонстрантів пройшли в центр міста до Будинку уряду, передає Бі-Бі-Сі.
Незважаючи на спроби спецназу розігнати натовп, люди знов повертаються на центральну площу і намагаються прорватися до урядових будівель. Міліція застосовує проти демонстрантів сльозогінний газ і шумові гранати, на вулицях чути постріли.
Мітингувальники намагалися вантажним автомобілем пробити ворота Будинку уряду, але міліціонери у відповідь відкрили вогонь гумовими кулями, повідомляють очевидці. Близько 100 міліціонерів перебувають усередині периметра огорожі Будинку уряду.
За словами місцевих жителів, великі торговельні центри й офіси в столиці закриваються, багато співробітників державних установ залишають свої робочі місця. Працівники фірм і торговці з магазинів, розташованих на головній площі міста, вивозять на машинах своє майно і товари.
Близько 200 людей (за іншими даними - близько 1000) спробували влаштувати мітинг біля офісу опозиційної Соціал-демократичної партії з вимогами звільнити заарештованих напередодні керівників опозиції, серед яких - голова соціал-демократів Алмазбек Атамбаєв і лідер соціалістів Омурбек Текебаєв.
Під час безладу в Бішкеку загинуло, за даними міністерства охорони здоров'я Киргизстану, 17 осіб, повідомляє місцеве агентство "Кабар".
Здебільшого вони померли від вогнепальних поранень. Поранених налічується 142 людини, їм надають допомогу, цитує агентство в.о. статс-секретаря міністерства Ларису Качибекову.
Водночас правозахисниця Токтаїм Уметалієва, яка перебуває серед учасників акції протесту, заявила, що 10 учасників опозиційного мітингу в Бішкеку застрелено. За її відомостями, передає Інтерфакс, міліція застосувала для розгону демонстрантів бойові патрони, що призвело до загибелі 10 людей.
За словами Уметалієвої, люди були застрелені біля Будинку уряду Киргизстану, де зараз перебуває основна група учасників акції протесту опозиції. Вона повідомила, що площа біля Будинку уряду на цю хвилину контролюється снайперами, які перебувають на даху урядової будівлі.
Правозахисниця заявила, що основні вимоги мітингувальників наразі зводяться до того, щоб були звільнені з-під варти затримані напередодні лідери киргизької опозиції, а також були виведені з центру міста озброєні міліціонери.
Вдень у середу уповноважений з прав людини Киргизстану Турсунбек Акун намагався провести зустріч з представниками керівництва країни, щоб налагодити переговорний процес між владою та опозицією і просити про звільнення з-під варти затриманих лідерів опозиції, яких утримують у слідчому ізоляторі служби національної безпеки. Проте зустріч омбудсмена з представниками влади не відбулася.
Як повідомила журналістам депутат парламенту Киргизстану від опозиційної Соціал-демократичної партії Ірина Карамушкіна, зараз опозиційні сили не керують діями мітингувальників. "У натовпу практично немає лідера", - сказала Карамушкіна. "Ми не можемо контролювати ситуацію, тому що практично всі лідери опозиції затримані або перебувають під домашнім арештом", - зазначила вона.
У Бішкеку припинена трансляція Першого державного національного телеканалу. Раніше з ефіру також пропало зображення П'ятого каналу Киргизстану, який був підконтрольний офіційній владі. Джерела в Бішкеку повідомляють, що будівлю, звідки йде мовлення державного телеканалу, захопили демонстранти.
В ефірі залишаються тільки російські телеканали і Громадське телебачення, яке транслюється з південної столиці країни - міста Ош.
Опозиція захоплює все нові обласні адміністрації. Голова МВС побитий і спливає кров'ю, а віце-прем'єру вибили око
Напередодні в місті Талас на північному сході Киргизстану учасники багатотисячного мітингу опозиції захопили будівлю обласної адміністрації і якийсь час утримували в заручниках губернатора області Болотбека Бейшенбекова. Будівля обласної адміністрації, за інформацією Бі-Бі-Сі, як і раніше, залишається в руках демонстрантів.
Також мітингувальники в Таласі захопили в середу в заручники першого віце-прем'єра країни Акілбека Жапарова, повідомляє киргизьке агентство "Кабар".
Крім того, за даними агентства Фергана.ру, натовп мітингувальників захопив будівлю УВС області, узявши в полон голову МВС республіки Молдомуса Конгантієва і губернатора Таласької області Болотбекова, який вже побував в заручниках у протестувальників. До їхніх рук з розгромленої будівлі Управління внутрішніх справ потрапила зброя. Підпалено міліційні машини у дворі УВС.
За непідтвердженою інформацією одного із правозахисників, міністр внутрішніх справ Конгатієв помер у Таласі від отриманих ран. Конгатієв помер, коли його везли до лікарні, сказав правозахисник.
Відомості про загибель голови МВС не відповідають дійсності, заявив виконувач обов'язків начальника прес-служби міністерства Рахматілло Ахмедов.
Голова міністерства внутрішніх справ Киргизстану Молдомуса Конгантієв перебуває в даний час у Таласі поряд з будівлею обладміністрації, його сильно побили, передає сайт "Фергана.ру".
За його даними, Конгантієв "у тяжкому стані, дуже сильно побитий. Йому не надається медична допомога".
У місцеву лікарню доставили також і Акілбека Жапарова (віце-прем'єр уряду Киргизстану - ред.), якому нападники вибили око. Представників законної влади спробував захистити один із лідерів мітингу Серен Шейшенов, через що він сам зазнав серйозних травм. У натовпі навіть не зрозуміли, як саме топтали ногами свого лідера.
Сайт зазначає, що натовп некеровано рухається містом, багато хто озброєний. Мітингувальник залишилися без лідерів взагалі, і не знають, що їм робити.
За даними "Фергани.ру", місцевою опозицією керує Койсун Курманалієва, при цьому всередині опозиції вже є претензії лідерів один до одного щодо фінансів.
Багато жителів Таласа серйозно побоюються за своє життя і збереження свого майна. Вони бояться, що якщо або законній владі, або лідерам опозиції не вдасться взяти ситуацію під контроль до настання ночі, то в місті можуть розпочатися погроми великих магазинів і мародерство.
Голова УВС Киргизстану після силового штурму будівлі УВС області разом з губернатором Бейшенбеком Болотбековим і віце-прем'єром уряду Жапаровим був захоплений в полон прихильниками опозиції.
Тим часом протестувальники зайняли будівлю обласної державної адміністрації Наринської області Киргизстану, повідомляє "Інтерфакс".
Губернаторові області Алмазбеку Акматалієву учасники акції не дали виступити на мітингу і випровадили геть. З вікна кабінету губернатора викинули папери і прапор. Після чого демонстранти спробували захопити будівлю обласного УВС, але міліції вдалося його утримати, повідомляють очевидці.
Зараз на центральній площі Нарина зібралося приблизно 3000 людей, люди далі прибувають в обласний центр з усіх районів Наринської області. Мітингувальники оголосили одного з місцевих лідерів народним губернатором.
Учасники мітингу опозиції захопили також і адміністрацію будівлі Чуйської обладміністрації в місті Токмак (за 50 км від Бішкека). Сотні людей перебувають у будівлі обладміністрації, частина вирушила до Бішкека. Очевидці повідомляють, що серед співробітників міліції є поранені.
За інформацією Бі-Бі-Сі, на півдні країни в Аксуйському районі опозиціонери також захопили будівлю районної адміністрації.

Як повідомляють місцеві жителі, опозиціонери увійшли до будівлі обласної адміністрації Іссик-Кульської області Киргизстану (адміністративний центр - місто Каракол). Губернатор Іссик-Кульської області Кидикбек Ісаєв добровільно склав свої повноваження.
Як повідомляють очевидці, в місті Караколі практично немає міліції або співробітники правоохоронних органів переодягнулися в цивільний одяг і зайняли нейтральну позицію. Сутичок опозиції з міліцією немає.
У Бішкеку запроваджений режим надзвичайної ситуації
У столиці Киргизстану запроваджений режим надзвичайної ситуації, повідомили в мерії міста. "Режим надзвичайної ситуації не накладає жодних заборон, але городянам рекомендується перебувати у своїх будинках і не виходити на вулицю", - зазначили в прес-службі. Тим часом джерела в мерії повідомляють, що працівників адміністрації міста відпустили додому, передає ИТАР-ТАСС.
Указом президента Курманбека Бакієва від сьогодні на місяць запроваджений надзвичайний стан у місті Бішкек, Талаській, Чуйській і Наринській областях. Указ президента направлений на розгляд до парламенту.
У столиці з 22.00 до 06.00 запроваджується комендантська година: обмежується рух транспорту, громадянам необхідно при собі мати паспорт і документи, що засвідчують особу.
Затримані раніше лідери опозиції звільнені, будівля парламенту розгромлена, горить Генпрокуратура
Лідери опозиції Киргизстану, яких затримали 6-7 квітня, звільнені після того, як була висловлена ініціатива провести переговори і припинити застосування вогнепальної зброї.
В ці хвилини лідери опозиції перебувають у центрі Бішкека. Невідомо, які спроби вони роблять для заспокоєння своїх прихильників.
Наразі невідомо, чи звільнені лідери опозиції Дуйшенкул Чотонов і Анвар Артиков, які були затримані не в Бішкеку.
Більшість сьогоднішніх виступів громадян проти чинної влади проходили без координації лідерів опозиції, оскільки багато хто з них провів минулу ніч в слідчому ізоляторі держслужби національної безпеки (ДСНБ).
За деякими даними, частина будівлі ДСНБ спалена. Повідомляється про побиття в центрі Бішкека омбудсмена Турсунбека Акуна.
Натовп протестувальників розгромив будівлю парламенту, тут же перебуває лідер партії "Ата-Мекен" Омурбек Текебаєв, якого затримали минулої ночі, а сьогодні звільнили.
Пожежею охоплена будівля генеральної прокуратури. Обидві будівлі розташовано поблизу Будинку уряду, де зранку йде запекле протистояння між мітингувальниками і співробітниками правоохоронних органів. По охочих наблизитися до Будинку уряду охорона відкриває вогонь на знищення. Офіційно повідомляється про 17 загиблих і 142 поранених. За неофіційними даними, загинуло кілька десятків чоловік з обох боків.
Попри те, що ситуація в Бішкеку розвивається безконтрольно, фактів мародерства поки що немає. Всі розважальні заклади закрито, місто застигло в очікуванні жахів березня 2005 року, коли скеровуваний натовп громив великі магазини, кафе й інші підприємства. Тоді опозиція, якій "здали" владу без бою, була зацікавлена в швидкому врегулюванні ситуації і наведенні ладу - щоб представити зміну влади як мирну революцію.
Генсек ООН закликав владу й опозицію Киргизстану до діалогу
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун напередодні заявив, що стурбований сутичками в киргизькому місті Талас і закликав усі сторони конфлікту до спокою. Він підкреслив, що хоча свобода зібрання є невід'ємним елементом демократичного суспільства, має дотримуватися верховенство права, і закликав усі зацікавлені сторони проявити стриманість і почати діалог.
Генсек ООН зараз здійснює поїздку країнами Центральної Азії, в Киргизстані він побував минулої суботи. Під час перебування в Бішкеку, зокрема зустрічаючись з президентом Киргизстану Курманбеком Бакієвим минулої суботи, Пан Гі Мун закликав владу республіки дотримуватися прав людини.
Посольство США в Киргизстані висловило глибоку стурбованість ситуацією в країні, де акції протесту опозиції переросли в сутички з міліцією, і закликало обидві сторони негайно сісти за стіл переговорів. У США також підтримали заяву Генсека ООН.
Росія закликає мітингувальників і владу Киргизстану утриматися від насильства, йдеться у заяві офіційного представника МЗС Росії.
Водночас МЗС РФ відкинув звинувачення влади Киргизстану, які пов'язують протести, що відбуваються, з нібито "якоюсь російською позицією", заявив заступник голови відомства. Дипломат сказав, що російська сторона "виступає за те, щоб всі проблеми, чи то політичні, економічні, чи соціальні, вирішувалися в рамках чинних правових демократичних норм і без шкоди для громадян країни, без використання сили".
У середу прем'єр-міністр Киргизстану Даніяр Усенов висловив послові РФ в Бішкеку незадоволення тим, як російські ЗМІ висвітлюють ситуацію в країні. Він вважає, що російські ЗМІ "упереджено висвітлюють ситуацію в Киргизстані".

Джерело: http://newsru.ua





Уряд Киргизії припинив свою роботу.

Як повідомив журналістам один з лідерів опозиції Темір Сариєв, за підсумками переговорів з прем`єр-міністром країни Даніяром Усеновим останній написав заяву про відставку.
Раніше киргизька опозиція виступила із заявою, що бере на себе відповідальність за те, що відбувається в Киргизії. Тоді ж було сформовано уряд народної довіри, керівником якого стала колишній міністр закордонних справ Роза Отунбаєва.
"Влада повністю контролюється опозицією", - цитує Отунбаєву РІА “Новости”.
Раніше з неофіційних джерел стало відомо, що президент країни Курманбек Бакієв вилетів з аеропорту "Манас" президентським літаком, який попрямував за межі країни. Цю інформацію підтвердило AFP з посиланням на співробітників аеропорту.

За матеріалами: УНІАН







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини