реклама партнерів:
Головна » Московська Патріархія просить Прем’єр-міністра України допомогти УПЦ одержати Катерининську церкву у Чернігові

Московська Патріархія просить Прем’єр-міністра України допомогти УПЦ одержати Катерининську церкву у Чернігові


Коментарі: 2 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Голова Синодального відділу з питань стосунків Церкви та суспільства Московської Патріархії протоєрей Всеволод Чаплін звернувся з листом до прем’єр-міністра України.
У ньому священик просить Юлію Тимошенко допомоги в питанні повернення УПЦ храму св. Катерини, «захопленого розкольниками», як сказано у листі. Охарактеризовуючи конфлікт, що склався довкола храму Катерини у Чернігові, священик зазначає, що храм «віками належав канонічній православній Церкві та відібраний у неї в роки гонінь за віру».
2006 року храм в користування громаді УПЦ КП передав голова Чернігівської ОДА М. Лаврик. Натомість громада УПЦ в знак протесту встановила біля храму похідний храм-намет. "Прибічники Київського Патріархату неодноразово намагалися знищити похідний храм із застосуванням фізичної сили. Під час одного з нападів був спалений похідний храм і святині, що знаходилися в нім. Віруючі з Божою допомогою залишилися живі. Прихожани встановили новий похідний храм і продовжили здійснювати богослужіння", — йдеться у зверненні о. Всеволода Чапліна до Юлії Тимошенко. Про це інформує офіційний сайт Московського Патріархату.
Після того, як справа потрапила до суду, Десятинний районний суд Чернігова ухвалив, а Апеляційний суд Чернігівської оьласті підтвердив, рішення-вимогу забрати похідний храм УПЦ, розташовоний біля храму св. Катерини. Верховний суд України призупинив рішення Апеляційного суду. Ця постанова актуальна й досі.
«... проте над общиною віруючих як і раніше нависає загроза незаконного знесення похідного храму і розгону тих, що моляться. У зв'язку з цим прошу Вас, шановна Юліє Володимирівно, з розумінням підійти до забезпечення безпеки і прав учасників мирного молитовного стояння і прийняти можливі заходи для повернення храму його історичному користувачеві», — підсумовує о. Всеволод.

Лист представника МП до Прем’єр-міністра України це ще один удар по самостійності УПЦ в управлінні — заява УПЦ КП
У Київській Патріархії прокоментували лист голови Синодального відділу Московської Патріархії з питань стосунків Церкви та суспільства прем’єр-міністру України, в якому йдеться про ситуацію з храмом св. Катерини в Чернігові. «Отець Всеволод пише неправду, а сам лист свідчить про нехтування Московською Патріархією прав УПЦ (МП) на незалежне і самостійне управління», — йдеться у відповіді Київської Патріархії.
«Нам і раніше було відомо про прагнення певних кругів РПЦ розмити незалежність УПЦ (МП) в управлінні, фактично, перетворити її на підлеглий екзархат. Лист став черговим підтвердженням нашої думки», — повідомляє прес-центр Київської Патріархії офіційну позицію УПЦ КП в цьому питанні.
В УПЦ КП вважають, що заява о. Всеволода «вписується» у централізаторську політику Патріарха Московського Кирила. «Елементами цієї політики стали включення до складу Синоду РПЦ ще одного архиєрея від України, що зводить роль Митрополита Володимира в Синоді до рівня інших єпархіальних архиєреїв-синодалів. Окрім цього, у всілякі комісії РПЦ стали включати представників від УПЦ – а це все одно, що депутатів Верховної Ради включати в комісії Держдуми Росії», — читаємо у заяві УПЦ КП.

У відповіді Київської Патріархії наводяться інші численні факти, що підтверджують висловлену на початку позицію. Зокрема, йдеться і про бажання Патріарха Кирила, щоб у Москві узгоджувати єпископські призначення в УПЦ, і про те, що одразу після початку переговорів між УПЦ КП та УПЦ одного з головних дієвих осіб цього процесу від УПЦ — архимандрита Кирила Говоруна — «рішенням Синоду РПЦ неочікувано перевели на посаду в Москву». «При цьому Митрополита Володимира у цій ситуації фактично поставили перед доконаним фактом», — читаємо у заяві УПЦ КП.
Лист о. Всеволода ще раз демонстує нівелювання Московською Патріархією прав УПЦ. «Маючи в Україні велику кількість своїх структур — Архиєрейський Собор, Священний Синод УПЦ (МП), Предстоятеля цієї Церкви, її синодальні відділи — протоєрей Всеволод Чаплін не вважає за потрібне звертатися до цих стуктур та єрархів, щоб вони висловили свою позицію українській владі щодо питання чернігівського храму Катерини. Але це питання є внутрішньою проблемою УПЦ.
Навпаки, протоєрей Чаплін вважає можливим для себе через голову Митрополита Володимира звертатися до голови Уряду України. Це вже само по собі є кричущим порушенням субординації», — констатують в УПЦ КП. Водначас в Київській Патріархії заявляють, що таких дій протоєрей Чаплін не зміг би собі дозволити без згоди на те Патріарха Кирила.
Що ж до самого конфлікту навколо Катериненського храму в Чернігові, то в заяві Київської Патріархії йдеться про те, що не в компетенції української влади визначати канонічність тих чи інших конфесій, а те, що храм Київському Патріархату передали законно, доводять рішення судів, як сказано в заяві. Окрім того, тут йдеться, що палатки ставили довкола храму за участю проросійських політичних партій і рухів. А пікети, як йдеться у зверненні, мирними назвати важко.
Щодо пожежі в похідному храмі, то в заяві названо неправдивими звинувачення в цьому представників УПЦ КП, оскільки слідство довело, що пожежа трапилася внаслідок недотримання правил пожежної безпеки.
«Звертаючись до Юлії Тимошенко з проханням «вжити заходів», отець Чаплін, ймовірно, сплутав нинішню Росію з Україною, фактично чекаючи, що Прем'єр-міністр втрутиться в хід судового процесу. Україна – не Росія, отче Всеволоде, і те, що проробляє російська феміда з храмами в Суздалі, в Україні не проходить», — заявили в Київському Патріархаті.
У Чернігові, як сказано далі, є 11 храмів Московського Патріархату. Тому у заяві УПЦ КП сказано, що своєю заявою Московська Патріархія не стільки піклується про права віруючих УПЦ, скільки демонструє своє зацікавлення в продовженні скандалу довкола храму св. Катерини.

Джерело: РІСУ





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини